Iubirile lui Hemingway, la Humanitas de la Cișmigiu

Acest articol a fost publicat de Dorina Tătăran pe 4.03.2019 în rubrica Mondolit.

  • De Ziua femeii, ediții rare ale unor scriitoare celebre
  • 30 de ani de la apariția Versetelor satanice
  • Ziua Mondială a Cărții
  • Oscaruri pentru… cărți
  • Despre Iubirile lui Hemnigway

 

Cei de la Peter Harrington Rare Books marchează anul acesta Ziua internațională a femeii printr-o expozitie inedita, formata din editii rare ale unor carti remarcabile scrise de femei, aflăm dintr-un articol de pe telegraph.co.uk. Intitulată In Her Own Words, expoziția a fost deschisă în 26 februarie, iar unele dintre aceste cărți se vor putea cumpăra online sau din magazinul din Londra, la prețuri care vor începe de la £100 și vor ajunge chiar la £200.000. Așadar, dacă sunteți colecționari de cărți rare, fiți pe fază! Printre cele 180 de cărți expuse se vor număra și prima ediție a volumului Camera lui Jacob, de Virginia Woolf – £75,000, o primă ediție a Jurnalului Annei Frank – £6,000, un set de volume de ediție veche semnate de Jane Austen și altele, despre care vă las să aflați din articolul amintit. Nu toate volumele expuse și scoase la vânzare sunt foarte cunoscute, totuși, organizatorii spun că au făcut o selecție din domenii diverse, inclusiv literatură de călătorie și știință. Ei mai spun că există colecționari care așteaptă de mult timp să găsească anumite exemplare rare din unele cărți, dar ei se așteaptă să atragă și oameni care până acum nu s-au gândit să colecționeze așa ceva, dar care ar putea fi atrași de cărțile expuse. Articolul oferă mai multe detalii despre această manifestare interesantă și, cum psuneam, poate că vă numărați printre cei care vânează astfel de obiecte de colecție, așa că, nu o ratați. Sau poate că doriți să faceți un cadou special unei femei, de 8 Martie. În fond, florile și bijuteriile sunt deja banale. 🙂

**

”Cu treizeci de ani în urmă, un scriitor a fost forțat să se ascundă, după o amenințare cu moartea și mai multe încercări de asasinat, pentru că a scris o carte. Cartea era Versetele satanice, iar scriitorul era Salman Rushdie”. Astfel începe un articol de pe inews.co.uk, în care ni se reamintește despre cele întâmplate când a fost publicat volumul amintit și despre un documentar făcut de BBC la treizeci de ani de atunci. Deși este greu de crezut că în zilele noastre mai este posibil așa ceva, articolul face o trecere in revistă a manifestațiilor violente generate de această carte – proteste de stradă, exemplare ale volumului cărora li s-a dat foc, încercări de asasinare a câtorva dintre transaltorii acestui volum șamd. Aflăm apoi ce înseamnă fatwa – nici mai mult, nici mai puțin decât o condamnare la moarte – și ce efecte a avut aceasta asupra lui Salman Rushdie. Acesta a declarat că încă mai primește din Iran, în fiecare an, pe 14 februarie, ”un fel de Valetine’s card”, prin care i se spune că țara nu a uitat jurământul de a-l ucide, iar el numește în glumă această felicitare ”my unfunny Valentine”. Totuși, Salman Rushdie a mai declarat că s-a ajuns în punctul în care este mai degrabă un gest retoric și nu o amenințare reală. Cred că este un documentar care merită văzut și un moment bun să vă apucați să îl citiți pe Salman Rushdie, în cazul în care nu ați făcut-o încă. Eu iubesc talentul lui de povestitor.

**

Tot de pe inews.co.uk aflăm că săptămâna aceasta, în 7 martie, în UK și Irlanda, se sărbătorește Ziua Mondială a Cărții. De ce doar în cele două țări? Pentru că restul lumii sărbătorește cărțile în 23 aprilie. Și de ce există aceste două date diferite pentru același motiv de sărbătoare? Asta nu mai știu. Dar este bine că un astfel de moment există și ne oferă un motiv în plus să ne amintim de cărți și de momentele frumoase pe care ele ni le oferă. În UK, de exemplu, Ziua Mondială a Cărții este un prilej pentru cei mici să se costumeze în personajele lor literare preferate. Iar cele mai populare costumații de acest fel par să fie cele inspirate de personajele din Harry Potter. Dar lucrurile nu se rezumă la asta. În 1995, UNESCO a inițiat o campanie umanitară ce are loc cu această ocazie și al cărei scop este să li se ofere copiilor cărți. Anul acesta, în UK, în parteneriat cu școlile și cu editurile participante, se vor distribui mai mult de 15 milioane de jetoane în valoare de £1 – pentru toți cei care nu au împlinit încă 18 ani, din întreaga țară -, care vor putea fi schimbate pe cărți, în anumite librării care s-au înscris în campanie. O inițiativă minunată, despre care puteți citi mai multe în articolul amintit, unde găsiți și imagini cu copii costumați în diverse personaje literare.

**

De pe site-ul Literary Hub am reținut un articol amuzant, a cărui idee chiar mi-a plăcut. Cei de la revista amintită au întocmit o listă cu nominalizări literare pentru un fel de… Oscar al cărților. Articolul se intitulează: Dacă s-ar da Oscaruri pentru cărți, iată nominalizările noastre pentru 2018. Se pare că este al treilea an al acestor Academy Awards for Books, iar cei de la Literary Hub au găsit chiar echivalentul literar pentru fiecare dintre categoriile pe care le știm deja în cazul filmelor. Așadar, s-au făcut nominalizări pentru Best Novel – care ar fi echivalentul Best Picture, Literary Citizen – echivalentul Actor in a Leading Role, Best Debut, Best Setting, Best Book Jacket Design șamd. La fiecare dintre ele veți găsi mai mulți autori și titluri nominalizate. Din păcate, pe listele respective am văzut puține nume traduse la noi, dar am observat că Olga Tokarczuk, de exemplu, apare nominalizată la mai multe categorii, iar cărțile ei se bucură de succes și la noi. Zadie Smith este și ea printre cei remarcați și, de asemenea, este una dintre scriitoarele contemporane traduse și la noi. Chiar dacă este doar un exercițiu amuzant, ideea este simpatică, iar doritorii sunt invitați să facă propriile propuneri, în comentarii la articol.

**

Fanii lui Ernest Hemingway au ocazia să participe mâine, de la ora 19, la un eveniment literar în care se va vorbi despre viața palpitantă a celebrului scriitor. Radu Paraschivescu va purta un dialog cu Sever Voinescu, despre volumul „Iubirile lui Hemingway povestite de el însuși și consemnate de A. E. Hotchner“, apărută recent la Editura Humanitas. ”De-a lungul timpului, și mai ales în ultima parte a vieții, Hemingway i-a dezvăluit prietenului de încredere cu care mergea la vânătoare, la coride și la pescuit amănunte despre evenimentele care i-au marcat existența, dând la iveală o ipostază mai puțin cunoscută a marelui scriitor. Din cartea lui A.E. Hotchner aflăm despre viața romantică de la Paris, despre relația care i-a distrus prima căsnicie și despre tragedia de a fi iubit două femei în același timp, despre legăturile lui cu marii artiști și scriitori ai vremii, despre prietenia cu Scott Fitzgerald, despre întâlnirea cu frumoasa Josephine Baker, dar și despre cele două accidente aviatice cărora le-a supraviețuit ca prin minune”, se spune în prezentarea cărții, de pe site-ul Editurii Humanitas.

surse foto:  pixabay.com și Facebook

„Mondolit” prezintă informații despre cultura scrisă din întreaga lume și se aude în fiecare săptămână la Radio SportTotal, în emisiunea SportKultur realizată de Mihai Pahonțu.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te altor mii (13) de abonați

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Dorina Tătăran

Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă, dar (încă) se ferește să publice. Iubește cafeaua și florile.