Making of IDC II (episodul I) – Gabriela Lazăra

Nu mă grăbesc să public, ținând cont că o ( mai nou) poate sta la mine în atelier și două luni. Plus că mai sunt imagini de văzut și sentimente pe care nu le-am experimentat încă pe pielea mea.

.

SemneBune: Ce a însemnat pentru tine experiența IDC?
: Am avut șansa să cunosc oameni noi, să citesc creații inedite și să public alături de poeții și prozatori buni!

SB: Crezi că IDC este o modalitate bună de a promova literatura în rândul tinerilor?
GL: IDC este o modalitate bună de a promova literatura în rândul tinerilor pentru că le oferă posibilitatea de a interacționa cu scriitori în cadrul unor workshop-uri în ideea de a schimba impresii și idei despre propriile creații literare.

SB: După ce ai câștigat la IDC, ediția a doua, o mențiune specială, crezi că ai putea trece de partea cealaltă, a arbitrilor?
GL: Dacă aș spune „nu știu” s-ar crede că nu am încredere în mine. Cum am încredere în mine – da, aș putea trece de partea juraților.

SB: Ai remarcat din antologia de vreun nume care să te impresioneze în mod deosebit?
GL: Cred că fiecare autor este deosebit în felul său. Cum aș putea alege între 10 scriitori cu stiluri diferite?

SB: Recomandă-ne o carte de poezie pe care ai citit-o recent. Recomandă-ne și un roman.
GL: Ultimul volum de poezie citit și recitit (pe care vi-l recomand cu drag) este „europa, zece cântece funerare” de Elena Vlădăreanu, iar ultima carte citită „Prima dragoste, ultimele ritualuri. În așternuturi” de Ian McEwan – care, de fapt, este o culegere de povestiri ce reunește primele volume ale autorului.

SB: De ce citim? De ce nu citim?
GL: Nu se citește la fel de mult cum se citea pe vremuri pentru că nu mai avem timp sau suntem răpiți de mirajul tehnologiei care este într-o mișcare continuă. Rar găsim un moment în care să ne așezam confortabil într-un fotoliu și să deschidem o carte nu doar pentru a evada, dar și pentru a ne mării universul intelectual.

SB: Când vom vedea primul volum de poeme semnat ?
GL: Nu mă grăbesc să public, ținând cont că o poezie( mai nou) poate sta la mine în atelier și două luni. Plus că mai sunt imagini de văzut și sentimente pe care nu le-am experimentat încă pe pielea mea.

SB: Spune-ne cinci cuvinte pe care le asociezi cu modul tău de a scrie poezie.
GL: hmmm… 5x abstract.

SB: Cum vezi literatura română în următorii zece ani?
GL: Nu știu cum va arăta viitorul literaturii române peste zece ani, dar știu că prezentul este promițător cu toate fluxurile și refluxurile sale.

SB: Cu ce se consumă o carte bună?
GL: O carte bună se consumă cu muzică bună.

SB: Ai vreun mesaj de transmis cititorilor SemneBune?
GL: CARPE DIEM!!!

 

 

Elena Gabriela Lazăra este câștigătoare a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Poezie, ediția a II-a, 2011. 

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andrei Zbîrnea

Avatar
Arnoux MAZ este pseudonimul sub care a semnat articolele de pe SB. Andrei este poet și activist cultural, premiat și antologat în volume de poezie, din 2010. A fost Manager de proiect al Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, din 2012 până în 2015. A publicat "Rock în Praga" în 2011 și "#kazim (contemporani cu primăvara arabă)" în 2014 la editura Herg Benet.