despre SemneBune

Cartea este unul dintre cele mai vechi mijloace de comunicare și distribuție. Ea are o misiune importantă: nu numai că are implicații spirituale, educaționale și culturale, ci implică și aspecte legitime industriale și economice ale comerțului editorial.

Asocierea acestor doi factori – impactul cultural + interesele economice – are ca rezultat un sistem complex de parametri care pot părea incompatibili, la prima vedere. Pentru dezvoltarea universului de publicare și lectură este necesară înțelegerea relațiilor interne existente între diferitele elemente care cuprind lanțul de carte: creație literară – editor – tipograf – public.

Revista SemneBune își propune să sprijine acțiunea fiecărui actor național și regional din lanțul de carte. Ne bazăm pe o abordare participativă și pe un parteneriat cu toți profesioniștii, părțile interesate și beneficiarii implicați atât la nivel național, cât și la nivel regional.

De unde am pornit?

În 2009, când am decis să inițiem acest proiect, eram hotărâți să creștem numărul cititorilor de carte. Statisticile atunci, ca și acum, erau pesimiste și ne-au determinat să contribuim la informarea publicului despre oferta de carte, creând astfel un nou canal de comunicare, dedicat doar editurilor și publicului lor. Acesta este motivul pentru care în 2010 Revista SemneBune a devenit portavocea editurilor din România.

La finele 2011, am decis ca structura editorială a revistei să se îmbunătățească. De la edituri preluăm comunicatele în continuare gratuit și fără cenzură. Am decis să publicăm interviuri cu scriitori români și străini, să cunoaștem îndeaproape cine este scriitorul contemporan aflat la debut sau deja consacrat.

În SemneBune vom încerca să împărtășim un set de valori și principii obiective, responsabile și corecte.

Din 2012, după o perioadă romantică, ne-am creat o echipă și o structură editorială. Acum, revista are conținut propriu, articole regăsindu-se în Cronici editoriale (recenzii și recomandări de lectură), Evenimente culturale (repere culturale autohtone și internaționale), alături de comunicate de presă pe care le preluăm de la editurile partenere. Ateliere de scriere și traduceri sunt locuri de joacă pentru membrii SB, pentru câștigătorii Concursului pentru că sunt demni de a fi cunoscuți publicului nostru. Am decis să dedicăm o rubrică scriitorilor români contemporani, genul Portret: Dosar de scriitor. Astfel, dorim să contribuim la notorietatea acestora, oferind publicului repere în viața culturală cotidiană. Veți putea găsi informații despre Teatru, Film, Muzică și arte vizuale.

***

Revista SemneBune este o alternativă prietenoasă la pier­de­rea inutilă a timpului din spațiul online și are ca scop ghidarea publicului către reperele culturale autohtone. Pentru că ne-am axat pe produse și servicii ale culturii scrise, ne dorim să creștem împreună numărul cititorilor din România. Publicul revistei este format din tineri care vor să-și lărgească orizonturile înțelegerii, adulți care vor să își actualizeze experiențele cu literatura momentului și, nu în ultimul rând, seniorii care se pot întoarce la obiceiul de lectură.

Ce este SB?

Din 2012, Fundația pentru Tineret DANUBIUS a oferit revistei suportul juridic, iar cu banii obținuți de la sponsori am putut finanța propriile acțiuni culturale.

Revista este experimentală și își propune să pună în circulație și în dezbatere idei din cărți, să recomande lecturi, dar evită să facă critică literară. Dorim să facem un altfel de jurnalism cultural, care este, mai degrabă, unul al informării și al dialogului. Aici nu facem critică, analiză sau aprecieri ale calităților literare.

Nu veți regăsi reclamă la titluri de cărți pentru că nu suntem librărie, nu oferim nici discount-uri, nici cupoane. Promovăm doar produse și servicii culturale, pe care publicul le va cataloga ca fiind valoroase sau nu. Din 2014, Partenerul livresc este Cartepedia.ro

Ne vom permite să nu publicăm și să nu comentăm materiale care nu au ca obiectiv informarea despre produse editoriale sau servicii conexe, ori sunt scrise într-o manieră ce-ar putea sa jignească persoane, ori să ciobească imagini ale altor mărci, care persiflează concurența sau care nu cadrează cu scopurile noastre.

Din 2017, revista trece în portofoliul Asociație pentru educație și cultură AdLittera.

***

Ce poate fi SB?

  • Infotainment cultural (informațiile le ambalăm cu fundițe, comunicatele se oferă cu balonașe, doar că nu folosim diminutive)
  • Hotspot de idei (avem păreri, da! chiar dacă primim și dăm mai departe informații despre cărți, scriitori, acțiuni publice, instituții și medii creative)
  • Experiment jurnalistic infinit (trecem de la croieli și tipare clasice la chestii absolut imprevizibile: cum crezi că arată un ciorap cu glugă?)
  • Sigur nu suntem pregătiți să fim atât de serioși încât să ne pierdem umorul (cum am putea altfel să creștem numărul de cititori deștepți)

***

Note bune

Printre partenerii noștri se numără edituri medii și edituri de prestigiu, teatre independente și de repertoriu, cinemateca și organizații NG sau NP care au activități culturale. Susținem și mediatizăm festivaluri, dezbateri, colocvii, lecturi publice etc.

Din 2012, SemneBune oferă anual un premiu unui talentat scriitor aspirant, în cadrul Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”.
Din 2013, revista este partener cu FILIT (Festivalul Internațional de Literatură și Traduceri) Iași, organizat de Muzeul Literaturii Iași și finanțat de Consiliul Județean Iași. În fiecare an, invităm publicul la standul nostru pentru o repriză de scris (creative writing jam session). „Scrie-ți povestea în Iași” a adunat peste 200 de scriitori de ocazie, amatori, consacrați, oameni de cultură și artă, chiar și politicieni. Fiind și parteneri media, transmitem fiecare eveniment și publicăm interviuri proaspete. În 2014, la ediția a II-a a FILIT, la standul SB s-au adunat alte sute. Povestea continuă și azi pe pagina de Facebook.

Suntem parteneri media în multi-anuale: FILB, FILIT, FILTm, FNT, FNTI, colocvii și dezbateri naționale și internaționale. Membrii redacției sunt invitați frecvent să modereze evenimente sau sunt comentatori ai vieții culturale.

Mulțumim tuturor celor care au avut încredere în noi și au înțeles că suntem „dependenți de cititori deștepți”!

***

Important și necesar de reținut

SemneBune este o lucrare colectivă și este autorizată printr-o Licență Creative Commons Atribuire-Necomercială-Fără Modificari 3.0 Ne-adaptată. Preluarea parțială sau integrală a conținutului (text, ilustrație, fotografie) se va face doar cu acordul scris, prin citarea sursei și hyperlink către articol sau pagina revistei.

Numele SemneBune, mărcile şi siglele asociate, precum şi simbolul „SB” sunt mărci ale AdLittera Project sau ale entităţilor asociate. Publicația este dedicată cu precădere pieței autohtone de carte, este editată sub AdLittera și este înregistrată la Biblioteca Națională a României având codul de identificare:

SemneBune ISSN 2343 – 8339 și ISSN–L 2343 – 8339