SB-0811-RPC

Acest articol a fost publicat de Dorina Tătăran pe 8.11.2013 în rubrica Mondolit și are asociate următoarele etichete: .

În pragul weekendului, începem cu o recomandare într-un registru mai serios, o adaptare teatrală după Herta Müller, continuăm cu o dezbatere aniversară, avem apoi un festival cu de toate, care abia a început, un interviu interesant, după care  încheiem pe ritmurile nebunești ale lui Robert Rodriguez, cu o cronică a lui… Machete Kills.

 

Pe semnebune.ro, Arnoux semnează cronica spectacolului de teatru Deseori neobservat, o adaptare după un roman scris de Herta Müller. „Nu este deloc ușor să pui în scenă o adaptare după un roman de Herta Müller. Mai ales când vine vorba despre Leagănul respirației (Humanitas Fiction,2010), roman ce are la bază biografia scriitorului Oskar Pastior, trecut prin ororile lagărului de concentrare. Am avut parte de un spectacol în care emoţia şi poezia au făcut casă bună pe scena Teatrului Mignon. Romanul Leagănul respiraţiei îl prezintă pe tânărul Leo Auberg, deportat într-un lagăr de muncă din Uniunea Sovietică, după încheierea celui De-Al Doilea Război Mondial. Pot să vă spun că piesa nu este nici pe departe o transcriere fidelă a romanului. Din fericire, regizorul spectacolului Deseori Neobservat vine cu un artificiu, în sensul în care transformă un spectacol cu un singur protagonist, într-unul în care protagonistul se dedublează atât din interior către exterior, cât şi invers”, citim din cronica de pe semnebune.ro, care continuă cu detalii despre amintitul spectacol.

**

Librăria Humanitas de la Cișmigiu găzduiește mâine, de la ora 17, o discuție pe marginea Jurnalului de la Păltiniș, de Gabriel Liiceanu, de la a cărui apariție se împlinesc 30 de ani, aflăm de pe hotnews.ro. „Dan C. Mihăilescu şi Gabriel Liiceanu vă invită la întâlnirea cu o carte pe care Noica însuşi a numit-o „cel mai extraordinar act de iubire“. Este vorba de volumul ‘Jurnalul de la Păltiniş’ de Gabriel Liiceanu de la aparitia caruia se implinesc 30 de ani”, citim de pe hotnews.ro. „„…O astfel de carte istoriseşte o fabulă care, cu sau fără noi, merita să fie inventată”, spunea Constantin Noica despre volumul respectiv, citat tot de hotnews.ro.

**

Reprezentaţii de operetă, musical şi balet, concerte, lansări de carte sau expoziţii – la început de noiembrie toate se vor aduna sub umbrela Festivalului Artelor Spectacolului „Viaţa e frumoasă!”. Ca în fiecare an, festivalul (desfăşurat în perioada 7 – 17 noiembrie) va include şi o serie de spectacole invitate din străinătate, din țări precum Rusia, Georgia, Lituania sau Italia”, citim pe site-ul postmodern.ro. Biletele pentru spectacolele din cadrul Festivalului, spectacole care se vor desfășura la Opera Naţională Bucureşti, Teatrul Metropolis şi Teatrul Nottara, se pot cumpăra online, iar accesul la evenimentele desfăşurate la Centrul Cultural „Ion Manu” Otopeni şi UNATC „I. L. Caragiale” este gratuit. Tot pe postmodern.ro găsiți și programul spectacolelor pe zile.

**

De pe lapunkt.ro reținem astăzi un interviu cu traducătoarea Antoaneta Ralian, o discuție nu doar despre literatură, cărți și munca de traducător, ci și despre viață, prietenie, aspirații, iubire și multe altele. „Ați vizitat numeroase țări (America, Anglia, Austria, etc.), iar impresiile din aceste călătorii au fost publicate în mai multe note de România literară. Ce anume căutați în aceste călătorii? Ce e această neliniște și această căutare perpetuă?”, a fost întrebată, de exemplu, cunoscuta traducătoare, iar răspunsul a fost: „Fiecare dintre noi caută ceva nou. Toți căutăm altceva, avem sete de varietate, de diversitate. Pentru mine e importantă această trăsătură etern umană de mai bine, de mai frumos. Căutăm frumosul și adevărul știind că e relativ, că nu poate fi găsit niciodată. Nu știam ce înseamnă adevărul pentru mine, dar îl căutam. Până la urmă nu poți să trăiești placid, ca un animal, trebuie să îți duci viața spre ceva mai bun în comparație cu ce a fost, ce e, ce ar fi putut să fie.” Cu alte cuvinte, vă recomandăm să citiți integral acest interviu cu cea care ne-a mijlocit întâlnirea cu multe romane din literatura străină.

**

Dacă nu ați văzut încă Machete Kills, noul film al regizorului Robert Rodriguez, pe liternet.ro găsiți o cronică a lui, care vă poate ajuta să luați o hotărâre: să mergeți la cinema pentru el sau nu. „La fel de amuzant pe cât de violent, noul film semnat Robert Rodriguez aduce câte ceva pentru toată lumea. Dur, cu scene originale ca-n bancul cu „maţe, sânge, creieri”, dar şi neaşteptat de feminist, cu femei puternice şi neînfricate, filmul miră şi place în acelaşi timp. Danny Trejo porneşte iar în aventură într-un road-movie într-o maşină blindată.  Iată un film din categoria „plăceri vinovate”, la care o să meargă toată lumea şi o să râdă – mai ales la final – în hohote. După cum bine ştim, Robert Rodriguez ne testează de ceva timp limitele – vizuale, ale gândirii, ale umorului. Filmele sale sunt mereu neaşteptate, total sărite de pe fix, cu delicios de perverse libertăţi narative. (…) Machete 2 are un stil grafic mult mai îngrijit decât primul, efecte din belşug care dau senzaţia de fantastic şi detalii ca în benzile desenate. Şi toate astea sunt bile albe”, aflăm din cronica de pe liternet.ro.

 

Revista presei culturale se oprește aici și ia o pauză până luni dimineață, când vom reveni cu alte informații culturale pentru toate gusturile.

 

banner-revista-presei-SPT

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te altor mii (13) de abonați

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Dorina Tătăran

Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă, dar (încă) se ferește să publice. Iubește cafeaua și florile.