Harlequin_Jack, trupă rock underground, care a lansat în 2014 primul album Murder_party, se prezintă ca un mix între alternative, electronic și weird indie.
Narcis Axinte (voce, chitară) spune că în afară de două-trei referințe biblice până acum piesele trupei sunt inspirate din propriile sale experiențe și gândiri. „Prefer să scriu propriile idei și să le adaptez piesei respective. Ai putea zice că sunt un fel de scriitor contemporan, în această privință”, povestește el. Citește proză, predominant rusească și nord-europeană, îi plac câțiva scriitori spanioli, francezi și americani. Îl atrag poveștile pentru copii, pentru că i se pare că au cel mai mare substrat, deși la o primă vedere nu pare așa, romanele cu tentă polițistă/ mister și uneori, spune că, citește și filosofie și religie cât și un pic de Science Fiction. Printre scriitorii săi preferați se numără Hans Christian Andersen, Lev Tolstoi, Wilhelm Hauff, Dostoievski, Goethe, Thommas Harris, Edgar Allan Poe, Aldous Huxley, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Creangă, „iar în unele momente de spiritualitate îi citesc pe Marcel Proust, Jean-Paul Sartre, Rousseau, Dante și Gabriel Garcia Marquez”.
Alex Doppelgänger (synth) citește în special cărți de nonficțiune, mai precis de antropologie, fizică, biologie, astronomie și chimie, dar și enciclopedii. „Când citesc beletristică, prefer proza, indiferent dacă face parte din literatura românească sau străină”. Din non-beletristică spune că îi plac Carl Sagan, Richard Dawkins, James Randi și Richard Feynman. Iar dintre prozatori îi plac Douglas Adams, Terry Pratchet, J.R.R. Tolkien și Isaac Asimov. Printre poeții săi preferați se numără Minulescu și Nichita Stănescu.
Dacă vorbim despre literatura contemporană, atunci când este cu adevărat literatură îl prinde, totuși zice că „problema mea cu literatura contemporană este că unii autori abuzează de toată libertatea limbajului, dobândită odată cu ascensiunea acestui curent”. La ora actuală citește Red Mars, carte scrisă de Kim Stanley Robinson, un roman SF dintr-o trilogie despre care a auzit numai lucruri bune.
Lui Lazăr Enescu (bass, backing vocals) îi place cum scriu americanii. Fruntaș, pe lista favoriților săi, îl găsim pe Edgar Allan Poe. „A dus o viață boemă, așa cum vor toți artiștii și cum vreau și eu, poate prin asta ne asemănăm. Bine, eu sper să trăiesc mai mult”, adaugă el.
„Poate sunt eu un pic de modă veche, dar mi se pare că scriitorii contemporani sunt un pic exagerați. Într-adevăr, creează un univers care atinge mai ușor cititorul prin limbajul modern folosit, dar situațiile pe care le prezintă sunt parcă rupte de realitate. De exemplu m-a amuzat, dar mi-a plăcut totodată, poezia lui Mircea Cărtărescu, Poema chiuvetei. Mi se pare absolut încântătoare”.
Claudiu Ţîrcovnicu (tobe) citește literatură străină și se declară fan al nuvelelor fantastice. Doi dintre scriitorii săi preferați sunt Herbert George Wells și Isaac Asimov. După ce, în 2001 l-a descoperit pe Neil Gaiman prin American Gods a rămas interesat de autor.
–
Fotos: Arhiva Harlequin_Jack