Scriitorul Cezar Paul-Bădescu în turneu literar în Italia

Acest articol a fost publicat de Semnu' Bun pe 27.06.2014 în rubrica Repere culturale | Evenimente și are asociate următoarele etichete: , , , , .

În perioada 27 iunie-8 iulie, scriitorul Cezar Paul-Bădescu va susţine un turneu literar în Italia, cu prilejul publicării recente a romanului Tinereţile lui Daniel Abagiu / Le giovinezze di Daniel Abagiu, în traducerea Irinei Turcanu, la Ciesse Edizioni.

Cezar_Paul_Badescu_turneu_literar_in_Italia
Programul de evenimente din cadrul turneului literar:

Lansări ale romanului Le giovinezze di Daniel Abagiu
• Vineri, 27 iunie, la ora 18.00, la Consulatul General din Milano
• Sîmbătă, 28 iunie, la ora 18.00, la Galleria d’arte Biffi din Piacenza
• Duminică, 29 iunie, la ora 18.00, la CaffèBar Blue Moon din Bergamo (Treviolo)
• Luni, 30 iunie, la ora 19.00, la Associazione Fratia din Torino
• Marţi, 1 iulie, la ora 17.00, la Biblioteca Comunale MoviMente din Chivasso

Prezenţă în cadrul Festivalului de literatură „Isola delle Storie” din Sardinia 
• Vineri, 4 iulie, în cadrul Festivalul de literatură „Isola delle Storie” din oraşul Gavoi, Cezar Paul-Bădescu şi traducătoarea Irina Ţurcanu vor susţine o prezentare publică în Piazza Mesu Bidda. Eveniment moderat de scriitorul italian Vincenzo Latronico.

Întîlniri cu publiculorganizate de Asociaţia Culturală „Lìberos”
• Luni, 7 iulie, la Librăria Godot din Isili, întîlnire cu cititorii italieni. Eveniment moderat de editoarea Francesca Casula.
• Marţi, 8 iulie, la Muzeul Teritorial din Lunamatrona, întîlnire cu cititorii italieni. Moderator va fi scriitorul şi jurnalistul Gianni Zanata. Evenimentul este organizat în colaborare cu Consorzio Turistico Sa Corona Arrùbia.
(Deplasarea în Sardinia este susţinută de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.)

Tinereţile lui Daniel Abagiu s-a numărat printre primele şapte titluri cu care a debutat în 2004 celebra colecţie „Ego Proză” a Editurii Polirom, dedicată literaturii române actuale. Roman apreciat de public şi de critică, a fost reeditat în 2012 în colecţia „Top 10+” a aceleiaşi edituri.

Tinereţile lui Daniel Abagiu de Cezar Paul-Bădescu, cu o prefaţă semnată de Mircea Cărtărescu, este un roman al formării cu un personaj unic în literatura română – un fel de Holden Caulfield al lui Salinger, disponibil şi în format digital.

Daniel Abagiu – în a cărui tinereţe, în fond una banală, ne regăsim cu toţii – devine o figură excepţională deoarece este prezentat fără „retuşuri“ şi fără pic de ipocrizie. Iar cititorului nu-i rămîne decît să constate cu uimire că normalitatea lui îi provoacă hohote de rîs, compătimiri, dar şi complicităţi ruşinate, care, într-un final, îl apropie pînă la graniţa prieteniei de acest personaj.

Romanul a mai fost publicat în Bulgaria, la Paradox Publishing, traducere de Vanina Bojikova. Mai există şi o traducere spaniolă a romanului, La dorada juventud de Daniel Pajero, realizată de Alberto Madrona, nepublicată încă.

Cezar Paul-Bădescu (n. 7 august 1968) a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti în 1994. Între 1996 şi 2007 a fost redactor al revistei Dilema, unde ulterior a rămas colaborator extern, continuînd să scrie săptămînal în rubrica de analiză a fenomenului televizual, pe care o ţine din anul 2000. Din 2007 este şeful Departamentului Cultură al ziarului Adevărul.

 A debutat, cu proză scurtă, în volumul colectiv Tablou de familie, Editura Leka-Brîncuş, 1995 (Premiul pentru debut al revisteiTomis şi nominalizare pentru premiile ASPRO) şi a coordonat antologia Cazul Eminescu, Editura Paralela 45, 1999. De acelaşi autor, la Editura Polirom a mai apărut romanul Luminiţa, mon amour, în 2006.
În anul 2000, Preşedinţia României i-a conferit medalia „Mihai Eminescu” pentru merite culturale.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te altor mii (13) de abonați

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.