Corina Bernic, despre FILIT 2013, poftă de poezie şi oameni mişto

A trecut o săptămână de la FILIT 2013, ne-am tras sufletele şi am luat o pauză. Apoi, m-am întors la o conversaţie pe care am avut-o duminică (pe 27 octombrie), într-un moment de respiro, cu Corina Bernic, coordonator de programe, un ghem de energie pură, perfect funcţional cu zâmbete şi cafea. L-am prins şi pe Claudiu Komartin şi l-am tras de limbă. Ideea de bază e simplă: se poate şi la noi, aşa cum se poate şi „la ei”, că tot ne plac comparaţiile naţionaliste.

SemneBune: Ziua cinci de FILIT, deci se termină. Cum a fost?

Corina Bernic: Încă nu știu să spun cum a fost. Sper că s-a simțit bine toată lumea. Corina1Ne-a mirat pe toți că am avut atât de mult public, ținând cont că nu există încă tradiția lecturilor publice în și nici oamenii nu sunt obișnuiți să vadă autorii străini citind. Îmi povestea Andrew Cowan că a fost foarte uimit să vadă atâția tineri – au fost câteva sute, nici nu știu exact să spun câte sute – la Andrew Cowan, la Sadie Jones, era uimit de faptul că citiseră foarte mulți cărțile, i-au pus foarte multe întrebări din volume. El credea că  ei abia atunci vor face cunoștință cu el, nu se aștepta să fie atât de informați.

SB: Erau deja familiarizați…

C.B.: Exact. În aceeași notă, am fost uimită să văd cât public am avut la Noaptea albă a poeziei, pentru că şi acesta a fost un concept ultra nou, aici. Noi am lucrat după modelul Literaturfestival Berlin şi Poesiefestival Berlin. Şi la Edinborough se face aşa ceva. Nu există Festivalul Internaţional de Literatură fără o noapte albă a poeziei.

SB: Ar merge două sau trei, data viitoare…

C.B.: Ar trebui pentru că, printre altele, la un moment dat, am realizat că dacă facem prea multe pauze, începând după 11 seara, să aibă timp publicul de la Teatrul Naţional sau din alte puncte să ajungă la Casa Filit, ajungem să lungim noaptea albă până dimineaţă şi să devină dimineaţa neagră a poeziei. Ne-am întins până la pe 4 şi jumătate dimineaţa. Şi, culmea, şi cu public!

SB: Cu sala plină, era full şi mă minunam de oamenii pasionaţi şi încântaţi.

C.B.: Am socotit că facem şi un soi de test, eram şi puţin speriaţi. Ne gândeam că propunem aşa ceva dar oare am mediatizat îndeajuns, dar oare oamenii înţeleg ce se întâmplă, dar oare vin? Se întâmplă noaptea, oamenii să vadă nişte oameni care citesc poezie, vineri spre sâmbătă noaptea? Se duc în alte părţi? Nu, deci e clar că e nevoie. Vom face şi la anul; bine, din ediţia de acum am învăţat ce greşeli să nu repetăm, va fi mai finisat la anul.

SB: Am stat de vorbă cu directorul Festivalului de Literatură de la Berlin, Ulrich Schreiber, şi a zis că FILIT-ul e ca un puşti frumos care va creşte mare. Apropo, ce v-a zis vouă despre FILIT?

filitC.B.: Noi vom face de acum parteneriat, vom face schimb de autori (chicoteşte complice). Ulrich Schreiber mi-a zis şi mie, la un moment dat, uitându-se la poarta FILIT: „A, aveţi şi Poarta Branderburg aici, drăguţ” şi a continuat cu „FILIT e frăţiorul mai mic, dar uite, cortul vostru e mai mare decât al nostru, ştii cortul de la Berlin”. I-am zis că al nostru (cortul) e mai mare, dar noi avem nevoie de un cort mai mare, suntem la început. Festivalul de la Berlin e deja cel mai tare şi cel mai cunoscut, nu are nevoie de un cort mai mare.

SB: Câţi ani are Festivalul de la Berlin? Ştiu că destul de mulţi.

C.B.: Peste 15 ani. Îmi povestea Ulrich la un moment de dat că de 10 ani se chinuie să îl invite pe Coetzee şi au reuşit anul ăsta şi a fost şi Salman Rushdie. Şi l-am întrebat „cam ce public aţi avut?” „păi, cam 4000 de oameni…”

SB: Câţi oameni au fost aici, cu totul? Câteva mii sigur au fost.

C.B.: Câteva mii, sigur. Au fost cazuri, la întâlnirile Alecart, de exemplu, am socotit publicul în sute de oameni. Patru sute, cinci sute, la evenimente.

SB: Şi a venit şi capitala. Am stat de vorbă cu voluntarii şi am aflat că autocarele au fost pline, s-a venit încoace cu încărcătură plină.

C.B.: S-a şi anunţat în presă din prima zi. Am primit foarte multe telefoane în care eram întrebată cum ajung oamenii la Iaşi, că vor să ajungă neapărat la Iaşi. Foarte mulţi care erau deja aici anunţau pe Facebook, puneau poze şi li s-a făcut poftă oamenilor din ţară să vină rapid, să mai prindă două-trei zile de festival.

SB: Ar merge mai lung?

C.B.: Nu, nu se poate.

SB: Cinci sunt suficiente?

C.B.: Cinci sunt suficiente şi e şi aşa un maraton. Devine…

Epuizant?

C.B.: Nu neapărat, dar mai mult nu ţine niciun festival internaţional, niciun târg de carte, nimic.

SB: Deci cinci e reţeta bună.

C.B.: Da, altfel poate deveni redundant, plus că obosesc foarte mult autorii. Au umblat şi ei, se văd rar autorii, editorii între ei, managerii culturali, jurnaliştii. Au nevoie să şi stea să discute între ei. E foarte frumos că deja, aici, s-au discutat proiecte, le oamenilor idei, se nasc colaborări şi cu noi, dar şi între ei. E un spaţiu de întâlnire culturală.

SB: Am asistat, apropo de asta, la o discuţie între doi scriitori care spuneau: „Slavă Domnului că există FILIT, să ne mai vedem şi noi, că nu apucăm în restul timpului!”

C.B.: Exact şi au fost şi foarte ocupaţi. Unii dintre ei au avut chiar şi trei evenimente; noi nu am forţat pe niciun autor invitat să aibă mai multe evenimente, chit că li s-a cerut, jurnaliştii au alergat după ei, nu aveau timp nici să respire. Voiau să mai stea de vorbă şi între ei, că nu se văd.

SB: Ca într-o tabără de vacanţă. Bine, minus partea cu alergatul de la un eveniment la altul.

C.B.: Minus vacanţa (râde)

Da, exact! Ca în tabără, se întâlnesc, îşi povestesc una-alta. I-am văzut la micul dejun, se distrează teribil.

C.B.: Apropo de întâlnirile între ei, îl întreb ieri pe traducătorul Steinar Lone unde se duce , dacă areCorina2 nevoie de transport către eveniment etc etc și îmi spune ”Da, da, și apoi merg la cenaclul nostru”. ”Steinar, despre ce vorbești? Nu mai este eveniment după cel de la teatru.” ”A, păi stai, că pe tine nu te-am prins să-ți spun. Tocmai am înființat <<Cenaclul traducătorilor internaționali – Bolta Rece FILIT 2013>>”

SB: Propunere: la anul, facem și o noapte albă a prozei?

C.B.: Proză scurtă aveam în proiect, dar nu am mai putut duce, pe lângă toate celelalte evenimente. Plus că nu am mai primit finanțare la AFCN, unde ne-am înscris. Nu am mai putut face acest efort financiar, pentru încă 15-20 de prozatori – logistică, onorarii. Chiar aveam asta în plan: să facem noaptea lungă a prozei scurte și noaptea albă a poeziei, dar am zis să facem un singur test să vedem cum funcționează o noapte albă de lecturi, că poate, dacă sunt două, forțăm prea mult. Am făcut testul, e clar că merge și o noapte de proză.

SB: Merge la un interval de două zile, să apuce lumea să și doarmă la un moment dat.

C.B.: Da, e o problemă, s-au plâns foarte mulți oameni că sunt prea multe evenimente, de dimineață până seara, și nu reușesc să ajungă la toate, să se și odihnească, să vină și a doua zi.

SB: A spus la un moment dat Florin Lăzărescu (n.ed. scriitor și organizator FILIT) o chestie isteață, și anume că tocmai de asta s-au făcut atât de multe evenimente, să existe opțiuni. Practic, evenimente de tip Scriitori în centru au fost trei pe zi, la casa FILIT, întâlnirile cu liceenii, câte două. Practic, dacă nu prindeau un autor la un eveniment, cu siguranţă, îl prindeau la altul.

C.B.: Exact. Ideea era să aibă opţiuni, pentru că asta înseamnă un festival serios și adevărat…

Apare Claudiu Komartin, gazda Nopții albe a poeziei, pe care l-am prins ”la cotitură”, cu întrebarea zilei, pentru SemneBune: Cum e FILIT? Mai vii la anul?

Claudiu Komartin: şi la anul şi facem Cerbul de aur al poeziei la Iaşi (Corina suflă în cască amuzată. Mă minunez de câtă energie le-a dat FILIT oamenilor acestora, care funcţionează de 5 zile cu cafea, tutun şi emoţii). E foarte încurajator, prima ediţie arată bine.

SB: Şi noaptea albă a poeziei a arătat foarte bine, cu multă lume. Poate prindem o noapte albă asemănătoare, în Bucureşti?

CK: Am mai făcut în ţară, în Bucureşti e mai complicat. Am mai organizat nişte evenimente în cluburi, la librăria Bastilia, dar nu de talia asta. Totuşi, să aduci 15 poeţi din ţară, 15 de aici, e destul de greu. Din punct de vedere logistic, FILIT s-a descurtat excelent.

SB: Mulţam fain, ne vedem la următoarele evenimente. Revenind la Corina, mai venim şi la anul, la voi (n.ed. revista SemneBune.ro şi Scrie-ţi povestea în Iaşi)?

C.B.: Asta e clar. Claudiu a venit de la Belgrad la Bucureşti, alaltăieri dimineaţă, a luat trenul spre Iaşi şi s-a apucat de moderat noaptea albă a poeziei. Dacă am dus-o aşa, anul ăsta, la anul facem fix la fel.

SB: Deci cu noi la voi.

C.B.: Cu SemneBune.ro şi poate veniţi cu echipă mai mare şi facem un atelier pe măsură.

A.

 

Lasă un semn

Comentariu

Donează 20% de SemneBune

Dacă reprezinți o entitate juridică, te rugăm să descarcarci, completezi și semnezi Contractul prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Direcționarea a 20% din impozit este deductibilă pentru că suntem în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 5.019 abonați.

Autor articol: Andreea Banciu

Vice-președinte și Director de Programe al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine (2007), Andreea este traducător de text literar (Master pentru TTLC, 2010) și editor experimentat. Manager al proiectului cultural „Scrie-ți povestea” (#FILIT Iași). Îi plac înotul și chitara clasică. Scrie, vorbește și râde mult.