Oana Purice: Printre fanii declarați ai lui San Antonio îi regăsim pe Liviu Antonesei, Dan Alexe sau Cristi Birta China

Acest articol a fost publicat de Semn Bun pe 27.05.2014 în rubrica Interviu și are asociate următoarele etichete: , , , , , , .

Mâine (28.05.2014) debutează o nouă ediţie a Bookfest. Ne-am gândit să aflăm ‘de la firul ierbii’ ce  pregăteşte pentru târg una dintre editurile noastre de tradiţie. Aşa s-a născut dialogul cu Oana Purice de la Univers.

unnamed

SemneBune: La sfârşitul lunii aprilie, Editura Univers a sărbătorit 45 de ani de existenţă în cadrul CDPL Fest 23. Povesteşte-ne puţin despre eveniment.

Oana Purice: Editura Univers și Club A, două branduri cu tradiție, la un loc. Fain de tot. un cristian mi-a lansat invitația de a participa la Fest, dorind să înceapă și o serie de promovare a instituțiilor literare, alături de treaba foarte bună pe care o face pentru scriitorii români. M-am bucurat să accept, cu atât mai mult cu cât era o foarte bună ocazie să marcăm cei 45 de ani de existență Univers. Pentru că editura e reprezentată atât de cei care fac cărțile, dar și de cei care le citesc, am avut invitați din cele două tabere. A fost o încântare să le avem alături de noi pe Diana Ana Munteanu, fiica lui Romul Munteanu, cel care a fost director al editurii timp de 20 de ani, până în 1990, și pe Olga Jora, redactor și îngrijitor de colecții din 1972 până în 1997, în prezent consilier de onoare în grupul de etică al Asociației Române de Relații Publice  și director editorial. Prin intermediul celor două doamne am aflat care era mersul editurii înainte de 89, cum se realiza planul editorial, cum se duceau tratativele cu cenzura și cum funcționa o instituție care promova în special literatura universală într-o Românie național-comunistă. De cealaltă parte, cu povești la fel de incitante, Michael Haulică și Ciprian Măceșaru și-au împărtășit primele iubiri marca Univers, autorii preferați, titlurile sau edițiile pe care încă le recitesc.

SB: Anul acesta aţi relansat colecţia San Antonio. Cui se adresează, ce reacţii aveţi până acum de la cititori şi cum a fost primită de presa de specialitate?

OP: Până acum au fost publicate zece volume (din cele 175 de titluri ale colecției franțuzești), urmând ca din toamnă să li se adauge și altele, pe care, din multele mesaje primite, știu că cititorii le așteaptă. Deși publicate în tiraje de masă (s-au vândut împreună cu ziarul Libertatea), cărțile nu se adresează exclusiv unei anumite categorii de public. La fel ca și în spațiul francez, unde San-Antonio e încă un autor viu, existând comunități extinse ale fanilor, dar și colocvii dedicate literaturii lui (cel mai recent are loc chiar luna asta), San-Antonio face și aici victime în toate mediile. Printre fanii declarați sunt Liviu Antonesei, Dan Alexe sau Cristi Birta China. Asta pentru că, în ciuda intrigilor polițiste, stilul, referințele culturale și umorul lui Frédéric Dard (numele din spatele pseudonimului de pe copertă) pot delecta și cititori mai pretențioși. Iar menținerea acestor trăsături și în limba română se datorează unor traduceri excelente, realizate de Mărgărita Vavi Petrescu, Marie-Jeanne Vasiloiu, George Anania, Michaela Sergescu sau Eugen Mandric.

SB: La 40 de ani, colecția Globus a Editurii Univers a încăput pe mâinile teroriștilor. A uneia singure, de fapt: LuciaT. În luna aprilie, Editura Univers lansează noua serie Globus, coordonată de LuciaT, fondatoarea site-ului www.terorista.ro. Am citat din comunicatul de presă. Strategie de marketing? O nouă abordare a colecţiei? Câte puţin din fiecare?

OP: Mai degrabă o încredere acordată cititorului, o orientare a politicii editoriale asupra lui. O figură a spațiului literar neconvențional, LuciaT și-a câștigat autoritatea prin cititorii care-i urmăreau blogul (și continuă să-l urmărească din martie 2014) și-i confirmau sau infirmau părerile despre cărți. Venind să coordoneze colecția Globus, LuciaT va continua să-și exprime impresiile de lectură, doar că, de data asta, va oferi cititorilor și cartea descoperită. Comentariile cititorilor sunt în continuare așteptate pe blogul Luciei, pe pagina de Facebook a colecţiei sau pe site-ul editurii.

SB: Mai e foarte puţin până la startul târgului Bookfest 2014. Care sunt  noutăţile editoriale ale Editurii Univers pentru acest eveniment?

lisboa

OP: Anul acesta la Bookfest multe colecții Univers se vor îmbogăți cu titluri noi. În Globusul coordonat de LuciaT, după Speranța: o tragedie a lui Shalom Auslander, vor apărea O seară la club  de Christian Gailly (traducere de Claudiu Constantinescu) și Cizme, robă, cămașa de noapte de (deja familiarul) Jorge Amado, în traducerea Georgianei Bărbulescu. Dacă Brazilia se pricepe așa bine la fotbal și găzduiește și Campionatul de anul ăsta, nu e mai prejos nici la literatură, alți doi brazilieni fiind publicați la Univers, în Romanul secolului XXI, respectiv Romanul secolului XX. Adriana Lisboa, cunoscută cititorilor SemneBune prin interviul publicat toamna trecută, va reveni cu Rakushisha (traducere tot Georgiana Bărbulescu), iar Moacyr Scliar – brazilianul provenind dintr-o familie de evrei fugiți din Basarabia – cu Centaurul din grădină (traducere Laura Bădescu). Urcând în emisfera nordică, ne oprim la un american din Brooklyn.  John Wray a scris o carte a subteranelor newyorkeze – Lowboy, tradusă de Oana-Celia Gheorghiu și publicată în aceeași colecție a Romanului secolului XXI. Nici Franța nu va fi ocolită ; vom reedita Amintirea lui Boris Vian și vom publica, în traducerea lui Irinel Antoniu, romanul autobiografic al lui Alfred Jarry, Zile și nopți.

SB: Ce alte surprize pregătiţi pentru târg?

OP: Alături de aceste volume noi, cititorii vor putea regăsi nume sau titluri cunoscute, toate cu reduceri una și una. Mai mult, în spiritul sărbătoririi celor 45 de ani de Univers, îi așteaptă 11 pachete promoționale cu cele mai îndrăgite povești. Apoi, sâmbătă, pe 31 mai, de la 12.00, vom vorbi despre noile cărți Globus și ne vom aduce aminte de cele vechi, într-o întâlnire cu Florin Pîtea și Ciprian Burcovschi, moderată de Cristian Teodorescu. Evenimentul de la scena Arena din pavilionul C1 va continua cu un schimb de cărți ; cititorii care ne aduc un volum din Globusul vechi vor primi o carte nou-nouță.

SB: Ce autori se află în topul vânzărilor Editurii Univers?

OP: În continuare, Boris Vian și Alexandr Soljenițîn ocupă primele poziții ale vânzărilor, dar nu departe de ei sunt și Jostein Gaarder sau Cees Nooteboom, cărora Univers le-a dedicat serii de autor.

SB: Dacă ar fi să faci un top personal, al cărţilor apărute la Univers de-a lungul timpului, care ar fi primele zece?

OP: Cum pentru mine topurile sunt strict legate de momentul în care sunt făcute, neputând garanta că vor supraviețui unor confruntări ulterioare, o să dau aici o listă a cărților care mi-au plăcut de la Univers, dar sunt doar cele care-mi vin acum în minte, fără neapărat o ierarhie. Pentru cineva pe cale să termine Literele, titlurile din Studii sunt inevitabile; o să-i pomenesc pe Philippe Lejeune cu Pactul autobiografic (care, după ce mi-a bântuit teza de licență, revine și la dizertație), pe Jean Starobinski, cu Textul și interpretul – prima carte de Studii cumpărată, Serge Doubrovsky, cu De ce noua critică? – de care am aflat la unul dintre cele mai faine cursuri din facultate. Tot în zona asta, Susan Sontag, Împotriva interpretării. Pe lângă ele, din alte categorii, îmi vin rapid în minte textul memorialistic al Christei Wolf, Orașul îngerilor sau The Overcoat of Dr. Freud (confesiunile ei după ce-i fusese dezvăluită în presă colaborarea de tinerețe cu STASI), debuturile lui Ion Manolescu (Alexandru) și Ovidiu Verdeș (Muzici și faze), Beatles-ullui Lars Saabye Christensen din colecția Cotidianul, dar și mai recentele Speranța: o tragedie de Shalom Auslander (să fii evreu și să iei puțin peste picior memoria Annei Frank nu e de ici de colo) sau Lucrarea iubirii, a lui Gabriel Osmonde (a.k.a. Andrei Makine), o carte total incorectă politic.

logo_11338807527

SB: Acum, un exerciţiu de imaginaţie. Alege trei titluri publicate de Editura Univers în ultimii ani, pe care să le oferi cadou unui prieten bun cu ocazia zilei de naştere.

OP: Păi aș face așa : Cristinei i-aș da Vizionare a lui Lars Saabye Christensen, că e cu muzică, arhitectură și tot felul de nebunii prin Oslo. Lui Vlad, i-aș da Lucrarea iubirii, ca să-i gâdile spiritul ironic și satiric. Fratelui meu i-aș da Educație siberiană, că i-ar plăcea poveștile din copilăria transnistriană ale lui Nicolai Lilin.

SB: Ce recomandări de lectură ai pentru cititorii SemneBune?

OP: Vă recomand să nu ratați Zilele și nopțile lui Jarry, să citiți în drum spre mare Lowboy și când vă va năpădi căldura un nordic. Christensen e numai bun.

surse foto: arhivă Oana Purice

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te altor mii (13) de abonați

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Post Author: Semn Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.