A Cincea Lectură de Joi – Există viață dincolo de debut

Acest articol a fost publicat de Ruxandra A. pe 12.09.2014 în rubrica Repere culturale | Evenimente și are asociate următoarele etichete: , , , , , , .

10698442_784604894929142_1926188418572601177_nPe lângă noblețea și profunzimea actului sacrosanct al poeziei sau al prozei, mulți dintre noi nu știm cât de dificil este să ne deschidem dintr-o dată porțile propriilor lumi ascunse în fața unui public. În momentul în care ții foile în față și se face liniște în jurul tău, ești nevoit să pătrunzi pe jumătate în lumea captată în foile de hârtie. Cumva, de dragul publicului, expui o parte din intimitatea ideilor tale, la care nu te-ai fi gândit vreodată că vor fi ascultate de urechile a cel puțin cincizeci de oameni. A fi scriitor înseamnă a oferi și a nu lua înapoi decât zâmbetele și căldura publicului.

Aseară a avut loc A Cincea Lectură de Joi în cadrul Bibliotecii Metropolitane București (BMB) și penultima din ciclul de lecturi organizate de Agenția Culturală AdLittera. Ne-am bucurat să avem alături oameni pasionați de lectură care au primit cu brațele deschise emoțiile, tensiunea și gândurile scriitorilor Marius Gabor, Ana Săndulescu și Augustin Cupșa.

Pe fundalul murmurului fântânii arteziene, Andrei Zbîrnea (poet, redactor-şef al revistei culturale SemneBune.ro şi manager de proiect al Concursului de debut literar Incubatorul de Condeie ) a prezentat pe rând invitații, care au început prin a citi proză.  În prima parte a serii, Marius Gabor a prezentat publicului câteva fragmente din proza scurtă a operei sale de debut Amor de dragul ploii  (Ed. Karth, 2014), Ana Săndulescu ne-a împărtășit câteva rânduri din manuscrisul  intitulat Anamneza, iar  Augustin Cupșa  ne-a reîmprospătat memoria cu fragmente din primul său roman publicat: Perforatorii (Ed. Cartea Românească, 2006).  A doua rundă  de lectură a constat în  prezentarea unor viitoare romane în plin proces de construcție ale Anei Săndulescu și Marius Gabor.  Augustin Cupșa, deja consacrat, a citit din volumul de  povestiri Marile bucurii și marile tristeți (Ed. Trei, 2013).

10609460_784605034929128_6493161026914583661_n

 S-a vorbit despre interesul sau dezinteresul unora pentru transpunerea pe peliculă a romanelor românești contemporane, s-a vorbit despre contextul filmului Sunt o babă comunistă, ecranizare a cărții cu același nume scrisă de Dan Lungu. Entuziastă și plină de vervă, doamna Nora Iuga (care se afla în public) a intervenit făcând diferențe între contextul socio-politic european dintre Goodbye, Lenin! (R: Wolfgang Becker, 2003) și  Sunt o babă comunistă  (R: Stere Gulea, 2013). S-a vorbit și despre scenarii și despre felul în care publicul român primește lectura, dar și despre modul în care scriitorii citesc în ochii publicului un feedback pozitiv sau negativ. Doamna Nora Iuga a afirmat că dumneaei este foarte încântată să asculte cititorii tineri, și că n-ar fi crezut vreodată că după o anumită vârstă mai poți învăța lucruri noi.10620705_784605041595794_7855727339739521353_n

Reamintim că  „Lectura de joi” este un program cultural organizat de Agenția culturală AdLittera printr-o serie de 6 întâlniri, într-un cadru colocvial și informal, pentru publicul rezident bucureștean cu scriitorii consacrați şi debutanți.

Scopul acestui program este, în primul rând, de a încuraja dialogul cultural, încercând să aducă scriitorul mai aproape de public. Dorim ca literatura să nu mai fie identificată cu o nișă a elitelor, scriitura fiind într-adevăr un act artistic care nu este la îndemâna oricui, dar lectura poate deveni o obișnuință dacă o plasăm într-un mediu confortabil.

Vă așteptăm și pe data de 18 septembrie, la orele 19.00, în Grădina de citit din cadrul Sediului Central al Bibliotecii Metropolitane din  București (str. Tache Ionescu, nr. 4), când va avea loc ultima ediție din seria ”Lectura de joi”. Intrarea este gratuită și sunt așteptați toți cei care cred în poezie și în proză sau care sunt aspiranți și vor să mai ”fure” câte ceva din tainele invitaților.

Mulțumim publicului prezent, invitaților, Bibliotecii Metropolitane din București și mulțumim celor care ne-au sprijinit: Radio România Cultural, Radio SPT FM, SemneBune.ro, ObservatorulCultural.ro, Bookblog.ro, Filme-cărți.ro, Bookaholic.ro, AmDoar18ani.ro, Ceașca de cultură, SerialReaders.com, Agenția de Carte, BusinessWomen.ro, România pozitivă, Revista de povestiri, tiuk, Revista de suspans.

AdLittera este unica agenție din mediul cultural, dedicată cu precădere palierului editorial, care oferă o platformă comunitară formată din produse și servicii culturale, revistă și media socială proprietară.

Galerie foto aici.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te altor mii (13) de abonați

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Ruxandra A.

A absolvit Facultatea de Litere din București. Este masterandă la Universitatea Transilvania din Brașov, tot la Litere. Fotografiază și scrie pentru sine. Ascultă tot ceea ce-i pune spiritul în mișcare: post-rock, metalcore, progressive, doom-metal, psychedelic rock.

Comments are closed.