Eveniment european prin excelență la Timișoara: spectacolul UNION PLACE

Acest articol a fost publicat de Semn Bun pe 21.08.2023 în rubrica Teatru și are asociate următoarele etichete: , , , , , , , , .

Teatrul Național din Timișoara urmărește construirea unui sistem de conectare europeană – între oameni, între instituții, între artiști – prin toate mijloacele specifice activității sale. Astfel, la mijlocul anului dedicat Timișoarei – Capitală Europeană a Culturii și în deschiderea stagiunii 2023-2024, Teatrul Național din Timișoara invită publicul din Timișoara, vineri, 25 august, sâmbătă, 26 august, duminică, 27 august și luni, 28 august, de la ora 19, în Sala 2, la un eveniment european prin excelență: spectacolul UNION PLACE.

UNION PLACE a fost creat în cadrul unui proiect care aduce împreună trei teatre europene, în calitate de coproducători: Schauspielhaus Salzburg (Austria), Teatrul Național din Timișoara și Théâtre d’Esch din Esch-sur-Alzette (Luxemburg).

Se spune că fiecare familie din Timișoara are în istoria ei o poveste despre emigrare și despre cicatricile pe care le lasă această decizie în urma ei. Pe textul comisionat de teatrul din Salzburg autoarei din România, Elise Wilk, scris și jucat în limbile română, germană și engleză de actori ai celor trei teatre-partenere, UNION PLACE împletește povești de viață care balansează între Est și Vest, între Timișoara, Viena și Luxemburg, între prezent și trecut, gravitând în jurul nevoii de evadare și a dorului, într-un caleidoscop sonor româno-germano-englez care acoperă, cu umor și sensibilitate, un continent interconectat la nivel interpersonal, cu mult înainte să fi devenit o unitate geo-politică.

Distribuția îi reunește pe actorii Andrei Chifu, Cristina König (Teatrul Național din Timișoara), Sophia Fischbacher, Wolfgang Kandler, Christiane Warnecke, Jens Ole Schmieder (Schauspielhaus Salzburg) și Philippe Thelen (Escher Theatre).  Scenografia este semnată de Isabel Graf, muzica îi aparține lui Georg Brenner, lighting design-ul – lui Marcel Busá și dramaturgia lui Jérôme Junod. Spectacolul este semnat de regizorul român Alexandru Weinberger-Bara, care trăiește și muncește în Austria și Germania, cunoscut deja publicului din Timișoara pentru spectacolul de succes Copiii noștri, montat anul trecut la Teatrul Național.

Premiera spectacolului a avut loc la Salzburg, în luna mai. După reprezentațiile de la Sala 2, cea de-a treia stație a spectacolului UNION PLACE va fi la Esch, în Luxemburg, în luna octombrie, ca o punte care leagă Esch – Capitală Europeană a Culturii în 2022 de Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023.

Partener: Forumul Cultural Austriac

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te altor mii (13) de abonați

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semn Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.