Bohumil Hrabal – Vremurile bune de altădată

Acest articol a fost publicat de Ruxandra A. pe 3.03.2017 în rubrica Recomandare de lectură și are asociate următoarele etichete: , , , , , , .

Acum trei ani scriam despre O singurătate prea zgomotoasă a lui Bohumil Hrabal, apărută la editura Art (o găsești aici). Volumul de povestiri Vremurile bune de altădată continua seria dedicată scriitorului ceh apărută la aceeași editură.

Vremurile bune de altădată ale lui Bohumil Hrabal sunt povestiri complexe și pline de viață, în care personajele fac ce vor și se manifestă fără surghiunul auctorial. Mi se pare că Hrabal e genul ăla de autor care știe să combine perfect sinistrul cu un umor fin,  și e un excelent spectator care stă pe margine și comentează absurdul și bucuria vieții.

Hrabal adoră să-și plimbe cititorul prin fascinanta burghezie cehă și expună trăirile personajelor în mod brut, așa cum sunt ele, pasionate de bere, de  mâncarea bună și de pisici.  Cred că pentru a fi un prozator bun, trebuie să fii mai întâi un poet ce modelează cuvintele în cele mai frumoase forme, iar Hrabal nu numai că face asta, dar și păstrează acea limită, care, dacă e depășită, poate plictisi cititorul. De câte ori trebuie să scriu despre greii literaturii universale, mă apucă așa o stare, degetele tastează parcă forțat, pentru că nu știu cum pot scrie mai bine despre asemenea opere literare incomparabile (de exemplu, mă chinui de luni întregi să scriu despre ultimul roman publicat al lui Houellebecq și n-am reușit nici azi).

Vremurile bune de altădată e un prilej bun pentru a pătrunde în literatura cehă, pentru cei care n-au citit nimic dintre marile ei simboluri precum Franz Kafka, Pawel Huelle, Jaroslav Hasek, Milan Kundera, Jaroslav Seifert, Jiri Wolker etc.  Hrabal nu e genul de autor care să te facă să închizi cartea după primele cinci minute.

 

Bohumil Hrabal (1914-1997) este unul dintre cei mai importanţi scriitori cehi ai secolului XX. Multă vreme, cărţile sale au circulat în samizdat, fiind celebre ediţiile particulare şi bibliofile ale volumelor sale. Cuceriţi de umorul savuros al operei sale, cititorii au făcut ca, chiar din timpul vieţii sale, vânzările cărţilor lui să depăşească cifra de trei milioane de exemplare numai în Cehoslovacia.  Deşi a fost absolvent de drept al Universităţii Carolina din Praga, unde şi-a susţinut şi teza de doctorat, Hrabal a lucrat în cele mai diverse domenii, adeseori mărturisind că, prin practicarea acelor meserii, a obţinut informaţiile necesare pentru a da viaţă unor personaje din cele mai diverse. Câteva dintre meseriile practicate de Bohumil Hrabal: muncitor la Căile ferate, telegrafist, impiegat de mişcare, agent de asigurări, comis voiajor, ambalator de hârtie etc. Câteva dintre cărţile sale au fost ecranizate, filmele cunoscând, la rândul lor, un succes răsunător. A murit la 83 de ani căzând de la etajul al cincilea al unui spital, în timp ce încerca să hrănească porumbeii.

Titlu: Vremurile bune de altădată

Autor: Bohumil Hrabal

Traducere: Jean Grosu

Editura: Art

Colecția: seria de autor Bohumil Hrabal

Nr. pagini: 432

Comandă cartea de aici!

sursa 1, 2

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te altor mii (13) de abonați

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Ruxandra A.

A absolvit Facultatea de Litere din București. Este masterandă la Universitatea Transilvania din Brașov, tot la Litere. Fotografiază și scrie pentru sine. Ascultă tot ceea ce-i pune spiritul în mișcare: post-rock, metalcore, progressive, doom-metal, psychedelic rock.