SF fosforescent, ba chiar halucinant

Acest articol a fost publicat de Semn Bun pe 24.09.2015 în rubrica Recomandare de lectură și are asociate următoarele etichete: , , , , , , , , .

liviu-radu---intre-cer-si-pamantFoarte greu de anticipat ce ascunde un titlu ca Între cer şi pământ, cartea lui Liviu Radu de la Editura Nemira. Prozatorul are antecedente serioase în proza ştiinţifico-fantastică, ceea ce nu înseamnă că scriitura lui ar fi la fel de lipsită de poeticitate ca o lampă de strung.

Greu de închipuit cum asemenea colecţie de povestiri poate debuta cu vânători de balene. Ceva despre aparatura sofisticată a navelor ni se spune şi nouă, dar mai importante sunt tablourile halucinante, à la Heinrich Füssli: „făpturile fosforescente din adâncurile insondabile ar fi reprezentat ceva mai logic şi mai posibil decât aştrii aruncaţi într-un univers de neînţeles”.

Şi vânătorile de balene sunt ciudate prin anacronismul lor. Vechile arme persistă, cum ar fi harpoanele, doar că ele au fost niţel perfecţionate. Asta nu împiedică apariţii subacvatice ale unor nave argintii venite în ajutorul vreunui cetaceu străpuns de harpoanele celor de la suprafaţă.

Liviu Radu are calităţi reale în ce priveşte stilul şi imaginile artistice, deci nu este doar un inginer ce transpune în cuvinte calcule şi instrumente.


Despre autor:
Liviu Radu, născut la București în 1948, si-a început cariera de scriitor de science fiction și fantasy în 1993, când i-a aparut povestirea „Fața nevăzută a planetei Marte“ în revista Quasar. În anul 1991 a debutat cu romanul Trip-Tic. A semnat, de asemenea, romane ca Opțiunea (2004), Spaime (2004), Waldemar (2007), Modificatorii (2010), Vânzoleli nocturne (2012), si volume de proza scurta, cele mai recente fiind Povestiri fantastice (2008) si Singur pe Ormuza (2011). Autorul a colaborat, de-a lungul timpului, cu publicatii ca Jurnalul SF, Anticipatia CPSF, Nautilus. Scrierile lui de fictiune au aparut în volume colective. Liviu Radu este si un traducator cunoscut si face parte din Uniunea Scriitorilor din România si din Societatea Româna de Science Fiction si Fantasy.

Titlul: Între cer şi pământ
Autor: Liviu Radu
Format: Paperback
Dimensiuni: 130 x 200 mm
Nr. pagini: 288
Editura: Nemira
Colectia: Nautilus
Data aparitiei: 15.05.2015

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te altor mii (13) de abonați

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semn Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.