5 cărți must-read, 10 lucruri must-do în week-end, nostalgii de iulie ș.a.

V-am obișnuit deja cu recomandările noastre de lectură. Așa că, ne-am gândit că dacă tot ne petrecem vara împreună în București, să o facem într-un mod cât mai plăcut. Se întâmplă tot felul de evenimente faine, apar mereu cărți pe care vrei neapărat să pui mâna și filme de care ți-era dor sau care abia au apărut și merită văzute. Week-end-ul acesta, SemneBune îți pune la dispoziție câte 5 variante din fiecare categorie, să le combini cum îți place. Nu lăsa căldura să te oprească; apusurile sunt minunate în Herăstrău, iar serile sunt numai bune pentru lucrurile pe care nu poți să le faci în timpul zilei.

(c) Jimmy Lawlor
(c) Jimmy Lawlor

La lectură, înainte!

La granița dintre realitate și ficțiune, de la Elena: Țara ascunsă. Un ghid turistic alternativ al RomânieiGeorge Drăgan.

Ghidul alternativ cuprinde o suită de toponime localizabile sau nu pe harta României, majoritatea sunt spații marginale, pe care, așa cum menționează și autorul, ghidurile turistice standard nu le menționează niciodată.

[Cumpără de aici]

Pentru amatorii de proză scurtă, Cristina propune: Uși, ferestre și alte proze – Dorin David.

Deşi foarte scurte, prozele lui Dorin David nu sunt telegrafice sau eliptice, iar stilistica naraţiunii sale îşi păstrează calitatea, trecând testul artei de a scrie de valoare. Modul în care scriitorul inserează elementele magice în povestiri aminteşte de stilul lui Haruki Murakami. Lumile create de cei doi seamănă, dau aceeaşi senzaţie neliniştitoare, ca o rană care ustură dar pe care nu o poţi localiza. De asemenea, obsesia pentru anumite teme şi recurenţa unor elemente magice trădează interesul lui Dorin David pentru opera lui Mircea Eliade, din care preia anumite aspecte pe care, însă, le personalizează şi care devin, astfel, o reinterpretare a originalului.

[Cumpără de aici]

Cu entuziasmul la purtător, Andreea recomandă și ea literatură română; roman și proză scurtă, după cum ai timp și poftă: Noapte bună, copii! și/sau Numele MierleiRadu Pavel Gheo.

De ce l-aș recomanda oricând pe Radu Pavel Gheo, fără să mă tem că-l supralicitez? În primul rând, pentru că mi-am regăsit Moldova în romanul unui oravițean. Moldova mea, care are propriile unități de măsurare a timpului, Moldova moldovenilor mei prietenoși și impulsivi și-a găsit locul în „Noapte bună, copii!”. Partea interesantă e că textul face distincție între balcanismul generalizat, vizibil în comportamente (întâlnirea lui Marius, de la Minister, episodul din vamă, la sosire, ciocnirea de cunoștința care încerca să îi spargă mașina și care îi cere și niște bani ”cu împrumut”, ulterior, la o bere)  și coloritul local (muntenismele, Moldova, bățoșenia bănățeană). (…)Cu un stil narativ curat și presărat de umor subtil, poveștile scurte ale lui Radu Pavel Gheo stârnesc empatie, partizanate ad-hoc și jur că te fac curios să studiezi oamenii din jur cu mai multă atenție.

[Cumpără de aici]

Un autor iubit, prolific, mereu cu proze surprinzătoare. De la Valentin, primele două părți ale Trilogiei Șobolanului, Ascultă vântul cum cântă și Pinball, 1973Haruki Murakami.

Nimic nu este statornic în romane, timpul cu atât mai puțin, care trece destul de bizar, ba se întoarce, ba curge repede, ba stă, ba se aruncă spre viitor. Murakami, încă de pe acum, are o relație ciudată cu timpul și personajele lui la fel par să aibă. Timpul este relativ, are toane și prinde personajele într-o peregrinare uneori absurdă, dintr-un moment în altul, fără a crea ceva definitiv. Oamenii sunt niște umbre care doar trec prin viață, cunosc alți oameni, de cele mai multe ori sunt foarte singuri, fără o identitate bine revelată și cu un trecut încețoșat.

[Cumpără de aici]

Să mai și ieșim din casă…

  • Începem cu o veste bună, de ultimă oră, de la FILIT! Public Readings la J’ai Bistrot București, vineri 10 iulie, începând cu ora 20. Mai multe detalii anunțăm curând.

De ce? Pentru că sprijinim FILIT și libertatea literaturii. #resprectFILIT

  • Festivalul „Marile serate muzicale ale Bucureștiului”

Unde? Când? La Teatrul Odeon, 9 iulie – 12 iulie.
De ce să mergi?! Este un eveniment pentru iubitorii de muzicã clasicã, ce reunește nume importante din 7 țãri: Bruno Canino și Luisa Sello (Italia), Vladimir Mendelssohn (Olanda), Takashi Shimizu și Tetsuro Miyoshi (Japonia), Dominique De Williencourt, Michel și Nicolas Bourdoncle (Franța), Mario Hossen (Bulgaria), Horia Văcărescu (Anglia), Anton Niculescu, Andrei Licareț, Ana-Maria Marian și Marian Movileanu (România). Sau, de ce nu, un experiment. Ocazia perfectă de a ieși din rutină.

  • CinePark Proiecții de film în Parcul Herăstrău

Program
Vineri:
ora 19.30 – 21.00: film artistic
Sâmbătă:
ora 18.00 – 19:00: film pentru copii
ora 19.30 – 21.00: film artistic
Duminică:
ora 18.00 – 19.00: film pentru copii
ora 19.30 – 21.00: film artistic

De ce? Filmul în aer liber e o experiență plăcută și relaxantă după o zi toridă. În plus, te poți bucura de snack-ul și poziția preferată. Accesul este gratuit, pe bază de chef și veselie. Titlurile zilei se anunță pe pagina de facebook.

  • SiNESTEZiE dans sunet culoare

Când? Vineri (10 iulie) seara, de la 18:00.
Unde? La Tete a Tete (Parcul Herastrau – lângă Grădina Japoneză).
De ce? Soundopamine și Watcha Doin’ Tonite propun un experiment care să vă stimuleze toate simțurile, o „asociere spontană intre senzații de naturi diferite”, pe bază muzicală desigur. All senses in.

  • Zilele lui Zamfir…escu

Când? Sâmbătă, 11 Iulie.
Unde? Pe Strada Puțul lui Zamfir, din Piața Dorobanți până în Piața Floreasca.
Ce? Festival urban-stradal-motiv de veselie, cu tot felul de activități pentru cei mari și mici, plus locuri faine pentru prânz și cină. E rost de-o Promenadă Culturală.

Filme? Desigur!

  • Zi de sărbătoare sau Jour de fete (1949). Vineri, ora 17, la Cinema Elvira Popescu. Pentru că nu putea lipsi o comedie franțuzească, în regia lui Jacques Tati. Un film despre film. Și un cinematograf ambulant chiar. Nimic mai delicios decât un turneu „american” în compania unor francezi.
  • Ultimul om de pe Pământ (1964). Sâmbătă, ora 19, Cinemateca Eforie. Un film cu vampiri, înainte de frenezia 2008-2012 (știți voi la ce mă refer). Și dacă tot suntem aici, treceți pe lista viitoare A girl walks home alone at night (2014). După ce toată omenirea este infectată cu o boală care transformă oamenii în morți-vii, ultimul om de pe pământ devine, fără să vrea, vânător de vampiri. Drum-rolls.
  • Mad Max: Fury Road (2015). Vineri, sâmbătă și duminică, pe la cinematografele din malluri. Cea mai simplă descriere, auzită întâmplător, este următoarea: „cei mai bine 20 de lei cheltuiți din viața mea”. Poate că e cam mult spus, dar da, e de văzut la cinema, cu un popcorn mare și un pepsi twist gigant în brațe. Charlize Theron și Zoe Kravitz în ceea ce se numește „universul exploziv” a lui Mad Max. Un foarte bun sequel, în regia lui George Miller, bineînțeles.
  • Aferim! (2015) a lui Radu Jude. Duminică, la 20:15, Cinema Elvira Popescu. Dacă nu l-ați văzut și vreți s-o faceți, acum e momentul. Nu spun altceva decât atât: MADE IN RO.
  • Întors pe dos (2015). Pentru copii, adulți, adulți care se simt copii etc. o animație marca Disney care chiar merită văzută, frumos documentată psihologic, educativă și lipsită de tendința de a crea așteptări false celor mici. Evrika! Joaca de-a emoțiile. Vineri, sâmbătă și duminică, tot prin cinematografele de la malluri.

 Pe curând!

Lasă un semn

Comentariu

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ ADLITTERA (A.E.C.A.) este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Isabela

Isabela este absolventă a Facultatății de Psihologie din cadrul Universității București și vede cititul ca o formă de terapie, la fel ca și dansul, muzica sau fotografia. Funcționează pe principiul: avem nevoie doar de puțină frumusețe. Zi de zi. Puțin câte puțin. Peste tot.