Amatorii de scurtmetraje vor avea parte de trei seri în care vor putea vedea astfel de filme la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, aflăm chiar de pe shortsup.ro. Mai exact, în 5, 6 şi 7 august, de la ora 19, filmele se mută printre cărţi. „Selecţia e formată din scurtmetraje inspirate din literatură, poveşti care vorbesc despre magia cărţilor dar şi filme scurte care sunt doar o altă formă de ficţiune, construită vizual”, citim în prezentarea de pe shortsup.ro. Astfel, luni va fi seara animaţiei, seara de marţi va fi dedicată scurtmetrajului românesc, iar miercuri seara va prinde viaţă ficţiunea, prin intermediul unui film francez. „Fiecare seară de film va fi completată de o dezbatere, iar la capătul celor trei zile de proiecţii spectatorii vor afla de la un regizor, un dramaturg, mai mulţi critici de film sau jurnalişti care este relaţia lor cu scurmetrajul. Printre invitaţi se numără regizorul Cristi Puiu, dramaturgul Vlad Zografi sau criticul de film Ileana Bîrsan”, mai aflăm de pe acelaşi site. Intrarea la proiecţii este liberă, iar pentru cei care nu ştiu, Librăria Humanitas Cişmigiu este situată pe Bulevardul Regina Elisabeta, la numărul 38.
**
Pe semnebune.ro puteţi citi un interviu cu un scriitor român contemporan. Este vorba despre Dan Matei, căruia, recent, i-a fost publicat romanul intitulat Balena şi marele poet de apă dulce. În interviul amintit, Sowilo dialoghează cu Dan Matei nu doar despre romanul lui, ci şi despre scris, despre literatură, în general, despre cum e să fii debutant în acest domeniu, în România. Întrebat cum ar descrie romanul său cuiva care nu l-a citit, Dan Matei răspunde: „E un roman altfel decât sunt obişnuiţi, construit pe mai multe niveluri, îi provoc să descopere pagina următoare, sincer, de multe ori nici eu nu am ştiut ce va conţine.” După cum spuneam, interviul poate fi citit pe semnebune.ro, revistă care, printre altele, îşi propune şi să mediatizeze tinerii scriitori români.
**
A doua ediție a Festivalului Dilema veche va avea loc în intervalul 30 august – 1 septembrie, în spațiul Cetății din Alba Iulia, aflăm chiar de pe dilemaveche.ro. Este vorba despre un weekend de poezie, teatru, muzică, expoziţii şi dezbateri, totul sub forma unui festival care „oferă locuitorilor din Transilvania, dar şi „dilematicilor” de pretutindeni, prilejul unei weekend cultural într-un spațiu inedit, la care accesul este liber.” Despre această manifestare culturală, Mircea Vasilescu, redactor-şef Dilema veche şi directorul Festivalului, spune: „Spre deosebire de festivalurile «de gen», noi oferim o experienţă culturală unică. Aducem la un loc mai multe domenii ale culturii şi artelor, concentrate pe parcursul unui sfîrşit de săptămînă. Poţi oricînd să vezi un film, un spectacol sau să asişti la un concert. Dar numai la Festivalul Dilema veche poţi interacţiona, timp de trei zile, cu scriitorii, artiştii şi muzicienii invitaţi, în spaţiul unic al Cetăţii Alba Carolina, alături de comunitatea locală”. Detalii despre programul celor trei zile puteţi citi pe dilemaveche.ro.
**
Dacă sunteţi prin Bucureşti şi căutaţi un motiv de ieşit din case, astăzi, „de la ora 22:00, la Club Control – CUANTUNE live – Special summer set, cu intrare liberă”, citim pe feeder.ro. Tot de acolo aflăm că „Proiectul de Nu-jazz Cuantune a luat naştere în primăvara lui 2010, prin minţile creative a două personalităţi total diferite. Aceste diferenţe au fost de fapt elementele necesare apropierii celor doi, care şi-au pus mai apoi amprenta distinctivă în compozițiile lor muzicale. Cruxfader si Elizabeth sunt cei doi compozitori din spatele CUANTUNE, având alături în show-urile live muzicieni precum Andreas Aron (bas electric/contrabas) şi Alexandru Olteanu (pian).”