„Sirina şi alţi monştri din Saad” de Diana Geacăr [fragment]

Azi‑noapte iar a visat. Cu două degete apuca fire din ţesătura reali­tăţii, trăgea de ele, ducându‑le în sus şi în jos şi dintr‑o parte în alta, iar la sfârşit, când şi‑a ridicat privirea, a văzut deasupra lui crengi lungi şi groase, de un verde‑crud. Dar ştia că, dacă s‑ar izbi de el, deşi era făcut cu fire din textura realităţii, copacul ăsta nu avea putere să‑l rănească. Era moale şi plăcut la atingere, aşa cum Apă îşi imaginează că trebuie să fie un corp de fată.

Dar pânza de păianjen mai avea şi o altă semnificaţie. De‑a lungul vieţii, oamenii ţes fire de la ei la alţii. Cu fire nevăzute şi moi, mai lipi­cioase sau mai scurte, ţes o pânză interumană. Să te agăţi de este, a început Apă să înţeleagă, este cel mai bun mod, poate chiar sin­gurul, de a rămâne în viaţă şi, mai ales, de a rezista în ea.

Fire nevăzute şi moi, mai lipicioase sau mai scurte, care pot fi rupte oricând de un singur corp. cuiva care a murit sau al cuiva de care te‑ai îndrăgostit. Ceea ce oamenii numesc o tragedie. Poate că dezastrul cel mai mare îl face un corp care te respinge. Mai poţi trăi apoi cu pânza ruptă? Toate firele se vor lipi de propriul tău corp, se vor înfăşura în jurul tău, te vor sufoca.

Cei mai tari se vor apuca să ţeasă altă pânză: vor căuta şi vor cere ajutor.


Diana Geacăr (n. 1984) este și traducător. A publicat trei cărți de poezie: bună, eu sunt diana și sunt colega ta de cameră (Editura Vinea, 2005, Premiul Național Mihai Eminescu – OPERA PRIMA), Frumusețea bărbatului căsătorit (Editura Vinea, 2009, Premiul Marin Mincu), Dar noi suntem obișnuiți (Editura Cartea Românească, 2017); un volum  de proză scurtă: Cine locuiește la subsol(Editura Paralela 45, 2018, Premiul Iocan pentru cea mai bună de proză scurtă, nominalizări la Premiul Discuția Secretă Grand Prix pentru Cea mai bună a anului, Premiile Sofia Nădejdepentru Literatură Scrisă de Femei și Premiul ) și un roman pentru copii: Ce văd dragonii (Editura Polirom, colecția Junior, 2019, mențiune specială a juriului la Concursul de manuscrise de literatură pentru copii Polirom Junior, 2018). Este cotraducător al antologiei Poeme alese, de Anne Sexton (Editura Tracus Arte, 2019) și al antologiei bilingve Portrete de frontieră (Editura KLAK, Germania, 2017, coord. Rodica Draghincescu). A tradus mai multe cărți de literatură contemporană și de literatură pentru copii din limbile engleză și  franceză. Trăiește în Târgoviște împreună cu familia.


Seria Proză
editor:
redactor: Maria Petricu
DTP: Francisc Baja
concepție copertă: Paul Burcia
producție: Tudor Bogdan Alexandru
Imaginea de copertă: Stay there. I will breathe in the pain, o pictură de Diana Geacăr
Sirina şi alţi monştri din Saad / Diana Geacăr. – Bucureşti: Casa de pariuri literare, 2021
ISBN 978-606-990-163-2
222 pag.


Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
AdLittera este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale.
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.