Jurnalul de pandemie: „Izolare forțată”

Proiectul a pornit de la ideea de a menține legătura cu scriitorii ro­mâni pe perioada zilelor (care s-au transformat în săptămâni, care la rândul lor s-au transformat în luni) de izolare la domiciliu. A început sub forma unui blog, un jurnal on-line colectiv, care a reunit (virtual măcar, dacă fizic a fost cu neputință) mai mulți scriitori români con­temporani. Textele lor stau mărturie unei perioade istorice care mo­mentan nu s-a încheiat, pe care nu am reușit să o digerăm pe de-a-n­tregul. Notițele jurnalului colectiv surprind fluctuații de temperament, stări de spirit, schimbări fizice și sociale. Sunt documente ale trăirilor în fața unei rupturi drastice de realitatea pe care o cunoșteam. Con­strângerile aparent doar fizice au venit la pachet cu nenumărate bariere emoționale, pe care oamenii care s-au alăturat proiectului au putut să le pună în cuvinte, să le țintuiască ca într-un insectar bine organizat.

Diferențele de vârstă dintre cei care au luat parte la acest proiect nu fac decât să aducă laolaltă perspective variate, oglinzi ale societății în care trăim, să redea cu o mai mare acuratețe realitatea anului 2020.

Jurnalul de pandemie, în varianta tipărită, este structurat astfel încât prima parte să reunească sentimente de moment mai mult sau mai puțin disparate, poeme, file de jurnal individual, texte de ficțiune, chiar jurnal de lectură etc.; iar a doua parte să expună angoasa acestor luni într-un jurnal scris la două mâini de Irina-Roxana Georgescu & Carmen Ianculescu. Atât prima parte, cât și a doua reprezintă o ple­doarie pentru normalitate și seninătate – măcar interioare –, într-o confuzie tot mai accentuată a exteriorului copleșitor.

Izolare forțată este un îndemn la regăsire, speranță, la a nu mai privi viața ca niște somnambuli, o bătaie pe umăr, o îmbrățișare virtuală, un zâmbet pe sub masca anului 2020.

Ies când vreau

colind pe străzi –

Doamne, să nu fie un vis scurt…

(Constantin Abăluță)


Izolare forțată este parte a proiectului Izolare forțată – față-n față cu viața, inițiat de editura cu sprijinul AFCN, care include textele regăsite în acest volum, dar și textele autorilor invitați (Doina Ioanid, Danya Ștef, Angelica Stan, Suzana Tănase, Antoaneta Zaharia, Andrei Mocuța, Florin Hălălău și Albert Denn), jurnalul în imagini realizat de Vlad Rotaru și spectacolul radiofonic O să fie bine!; pe care le găsiți on-line pe blogul: https://izolare2020.wordpress.com/.


Proiect co-finanțat de AFCN
editor: un cristian
producție: Tudor Bogdan Alexandru
redactor de carte: Maria Petricu
© Imagine copertă: Vlad Rotaru
concepție copertă: Albert Denn
Izolare forţată / Nora Iuga, Constantin Abăluţă, Gabriela Abăluţă, … –
Bucureşti: Casa de pariuri literare, 2020
ISBN 978-606-990-158-8
152 pag.


Carte distribuită cu titlul gratuit, în cadrul proiectului Izolare forțată – Față-n față cu viața, co-finanțat cu sprijinul Asociației Fondului Național.
Tiraj 500 de exemplare


Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ ADLITTERA (A.E.C.A.) este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.