William Styron | Alegerea Sofiei

Trebuie să spun de la început că Alegerea Sofiei nu la rând pe lista de recenzii, dar mi-am spus că ar fi o idee bună s-o readuc sub lumina reflectoarelor chiar dacă a fost tradusă la editura Art în 2014.

Pentru cei care n-au auzit încă de William Styron, le recomand mai întâi Beznă vizibilă. Amintiri despre nebunie (apărută inițial în 2007, apoi reeditată în 2017) și romanul Dați foc acestei case (2011), ambele apărute la editura Art. Abia apoi, dacă au prins cumva „funia” lansată de marele scriitor, se pot apuca de Alegerea Sofiei, care e, în ce mă privește, o carte tulburătoare de 712 pagini.

Există momente în viață când, găsim asemeni nouă și cu ajutorul cărora putem depăși momente dificile sau putem lega prietenii durabile. Unele legături, însă, pot distruge după ce și-au atins scopul. Stingo e un tânăr visător din Sud, aspirant la fabuloasa „meserie” de scriitor. După ce e dat afară de la editura obscură la care lucra, el își găsește o cameră cu chirie într-o casă plină cu personaje dubioase. Aici va lega o prietenie tensionată și pasională cu un cuplu, Nathan Landau și Sophie Zawistowska, ce par plini de secrete și de lucruri ce le macină existența. Îndrăgostit iremediabil de frumoasa poloneză, Stingo devine „părtaș” la trecutul femeii: Holocaustul, această fantomă care continuă să bântuie peste ani existențele celor ce i-au supraviețuit.

Da, e un documentar despre Holocaust, povestit din perspectiva unei femei duse la Auschwitz pentru că a furat o bucată de carne, motivul fiind de fapt că era de origine poloneză, chiar dacă vorbea excepțional germana. Sophie, o imagine blândă a feminității, a voluptății însăși, ascunde un trecut care i-a necrozat prezentul, determinând-o să își piardă uneori luciditatea. Asistăm, așadar, la vizualizarea pe pagini întregi, a unui documentar despre ororile nazismului și a genocidului ce a tulburat istoria. Felul în care Sophie povestește e, desigur, o notă personală (nu știm dacă Styron a avut vreun document care să ateste existența unei anume Sophie Zawistowska) și te face să rămâi captiv în epoca aceea.

Cu o precizie chirurgicală, Styron descrie o luptă interioară continuă a protagonistei principale și dorința lui Stingo de salva această femeie aflat pe un drum al pierzaniei spirituale. Sophie reprezintă imaginea dezastrului uman și dezastrul produs de Holocaust. Sub acest ambalaj apetisant și delicat, există nenumărate coșmaruri împletite unele într-altele, un labirint construit din frici și ridicat din teama de a alege. Sophie va trebui să aleagă sau a ales deja, asta o putem afla doar la sfârșitul cărții. După cum bine știu că se pricepe Styron la tranșarea obiectivă a psihologiei umane, cartea asta își merită eticheta de carte-cult. Spre deosebire de celelalte romane ale sale, impresionante și ele ca intensitate, Alegerea Sophiei e o carte ce merită toată atenția dacă ești sigur că vrei să citești despre o istorie personală a Holocaustului.

Poți citi recenzia romanului Dați foc acestei case, aici.


William Styron (1925-2006), unul dintre cei mai de seamă scriitori americani contemporani, se naşte la 11 iunie 1925 şi moare de pneumonie la 1 noiembrie 2006, la vârsta de 81 de ani. Debutează în 1951, la vârsta de 26 de ani, cu romanul Lie Down in Darkness, critica literară grăbindu-se să vadă în el un demn continuator al lui Faulkner şi al tradiţiei literare sudice.

Printre cele mai importante titluri din sa, mai putem aminti romanele Set this House on Fire (1960), The Confessions of Nat Turner (1967) şi micul volum de memorii Darkness visible. A Memoir of Madness (1990) – Beznă vizibilă. Amintiri despre nebunie -, care îi va duce încă o dată recunoaşterea internaţională şi elogiile criticii. Alte premii câştigate de William Styron: Prix de Rome, decernat de Academia Americană de Arte şi Ştiinţe în 1952, pentru romanul Lie Down in Darkness (Rămâi şi zaci în beznă), Premiul Pulitzer în 1968 pentru romanul The Confessions of Nat Turner (Confesiunile lui Nat Turner).

 

Traducere din limba engleză, prefaţă şi note de Virgil Stanciu

ISBN 9786067104578

, Recomandată

William Styron

Cărți premiate: Premiul Pulitzer

Domenii: Ficţiune

Colecţie: Cărți cult

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Ruxandra A.

Ruxandra A.
A absolvit Facultatea de Litere din București. Este masterandă la Universitatea Transilvania din Brașov, tot la Litere. Fotografiază și scrie pentru sine. Ascultă tot ceea ce-i pune spiritul în mișcare: post-rock, metalcore, progressive, doom-metal, psychedelic rock.