Maktub (2017)

Pentru cei care vor o ușurică și cu o poveste bună, Maktub e fix ce trebuie.  Producția israeliană e savuroasă din punct de vedere al dialogului și al personajelor care își intră natural în rol.

Protagoniștii sunt Steve (Hanan Savyon) și Chuma (), doi interlopi recuperatori care fac zile negre celor care le sunt datori. În urma unui atentat cu bombă, cei doi scapă cu viață și fură valiza cu bani a șefului lor. În loc să revină la viața de mafiot, ei aleg să facă fapte bune și să îndeplinească rugăciunile celor care pun bilețele la Zidul Plângerii din Ierusalim.

Scenariul e bine pus la punct, nu există niciun element care să pară tras de păr, deși nu poți să nu te întrebi dacă cineva chiar ar face ceva de genul pentru a-și schimba viața sau regizorul chiar a avut o imaginație mai mult decât bună pentru ca subiectul să pară unul realist. Steve și Chuma intră în tot felul de belele pentru a îndeplini rugăciunile oamenilor și de aici filmul curge firesc, fără încurcături și fără americanisme obosite de genul Jason Statham. Steve e genul interlopului dur și hotărât, incapabil să-și recunoască fiul legitim, iar Chuma e interlopul mai emotiv, sensibil și care are grijă în secret de fiul lui Steve, Avisar. Tot ce s-a petrecut în mi s-a părut interesant, astfel că am avut senzația că e vreo ecranizare după vreun roman. Nu, e pur și simplu un bun, cu replici savuroase, o tristă, cumva, punându-se accent pe umanitate și pe speranță.  Actorii celor două personaje principale au scris scenariul, așa că e lesne de înțeles că treaba a ieșit fără probleme, pentru că fiecare și-a știut rolul pe de-a întregul.

Nota IMDb e 7,7, dar cred că merită lejer un 8.


R:

Distribuție: , Hanan Savyon, Itzik Cohen, Chen Amsalem, Gal Amitai

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Ruxandra A.

Ruxandra A.
A absolvit Facultatea de Litere din București. E pozar amator și scrie fie poezie, fie proză. N-a publicat nimic deocamdată. Muzica rock e a doua lume în care se refugiază. Prima o reprezintă cărțile.