Maktub (2017)

Pentru cei care vor o comedie ușurică și cu o poveste bună, Maktub e fix ce trebuie.  Producția israeliană e savuroasă din punct de vedere al dialogului și al personajelor care își intră natural în rol.

Protagoniștii sunt Steve (Hanan Savyon) și Chuma (Guy Amir), doi interlopi recuperatori care fac zile negre celor care le sunt datori. În urma unui atentat cu bombă, cei doi scapă cu viață și fură valiza cu bani a șefului lor. În loc să revină la viața de mafiot, ei aleg să facă fapte bune și să îndeplinească rugăciunile celor care pun bilețele la Zidul Plângerii din Ierusalim.

Scenariul e bine pus la punct, nu există niciun element care să pară tras de păr, deși nu poți să nu te întrebi dacă cineva chiar ar face ceva de genul pentru a-și schimba viața sau regizorul chiar a avut o imaginație mai mult decât bună pentru ca subiectul să pară unul realist. Steve și Chuma intră în tot felul de belele pentru a îndeplini rugăciunile oamenilor și de aici filmul curge firesc, fără încurcături și fără americanisme obosite de genul Jason Statham. Steve e genul interlopului dur și hotărât, incapabil să-și recunoască fiul legitim, iar Chuma e interlopul mai emotiv, sensibil și care are grijă în secret de fiul lui Steve, Avisar. Tot ce s-a petrecut în film mi s-a părut interesant, astfel că am avut senzația că e vreo după vreun roman. Nu, e pur și simplu un film bun, cu replici savuroase, o comedie tristă, cumva, punându-se accent pe și pe speranță.  Actorii celor două personaje principale au scris scenariul, așa că e lesne de înțeles că treaba a ieșit fără probleme, pentru că fiecare și-a știut rolul pe de-a întregul.

Nota IMDb e 7,7, dar cred că merită lejer un 8.


R: Oded Raz

Distribuție: Guy Amir, Hanan Savyon, Itzik Cohen, Chen Amsalem, Gal Amitai

 

Lasă un semn

comentarii

Oferă și tu SemneBune: Asociația AdLittera

Redirecționază până la 3,5% din impozitul pe venit pentru ca Asociația pentru Educație și Cultură AdLittera să poată beneficia de sprijinul tău financiar! Redirecționarea este gratuită, adică nu duce la nicio cheltuială suplimentară pentru persoana care completează formularul respectiv. Formularul este opțional și poate fi completat de orice persoană fizică care obține venituri din salarii și asimilate acestora.
Revista SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Ruxandra A.

Ruxandra A.
A absolvit Facultatea de Litere din București. Este masterandă la Universitatea Transilvania din Brașov, tot la Litere. Fotografiază și scrie pentru sine. Ascultă tot ceea ce-i pune spiritul în mișcare: post-rock, metalcore, progressive, doom-metal, psychedelic rock.