Interviu cu Javier Marías

acestea sunt recomandările literare ale acestei săptămâni.


Dacă nu știți ce cărți să vă pregătiți pentru lista de lectură în sezonul rece, pe theguardian.com găsiți o listă cu 50 de volume apărute în această toamnă, împărțite pe genuri. Fiecare dintre recomandări este însoțită de o scurtă prezentare. La categoria ficțiune, de exemplu, este menționat și cel mai recent apărut roman al lui , Killing Commendatore, despre care s-a vorbit deja foarte mult, atât pozitiv, cât și negativ. În aceeași categorie este anunțată apariția, la începutul lunii noiembrie, a unui nou volum semnat de Jonathan Coe, ale cărui cărți le găsiți traduse la Editura Polirom. Noul roman se numește Middle England, iar prezentările spun că ar fi o poveste despre Anglia divizată de Brexit, o poveste scrisă cu umor, care se întinde din 2010 până în prezent. Cum spuneam, lista este împărțită pe genuri și include non-ficțiune, thriller, SF, cărți pentru copii, poezie și altele.


Și, pentru că tot am vorbit despre cărți recent apărute, pe site-ul The Paris Review am găsit un interviu de săptămâna trecută cu cel mai apreciat scriitor spaniol contemporan, , care are și el un volum publicat nu cu mult timp în urmă. Este vorba despre romanul Berta Isla, pe care unii îl critică, alții îl laudă, dar pe care eu abia aștept să îl văd tradus și la noi, pentru că Javier Marías este unul dintre preferații mei. La fel cum îmi plac foarte mult interviurile de pe site-ul amintit, felul în care sunt formulate întrebările și felul în care sunt alternate întrebări serioase, care generează o adevărată disecție a scrisului, cu unele aparent nesemnificative, chiar banale. De exemplu, Javier Marías este întrebat la un moment dat despre influența unui roman al lui Balzac asupra scrisului său, iar răspunsul lui este unul pe măsură (și vă las să citiți singuri), după care aterizează trei întrebări scurte, despre care te întrebi de unde au apărut: Fumatul este important în procesul tău de scriere? Fumezi în clipa asta? Sunt curios care este rolul balcoanelor în romanele tale. Ultima, cel puțin, te face să zâmbești. Dar răspunsul lui Javier Marías va demonstra că existența balcoanelor poate fi un lucru foarte serios. În interviu se vorbește și despre politică, despre situația actuală în UE, despre personajele lui… o discuție cu Javier Marías este mereu reconfortantă. Recomand cu insistență.


Continuăm să ne învârtim cumva în cerc azi, pentru că revenim pe theguardian.com, unde a apărut acum câteva zile sumarul unei discuții cu Haruki Murakami, cel pe care l-am pomenit la început. Scriitorul japonez vorbește despre ce înseamnă să fii faimos, despre noul său roman, despre faptul că scrierile lui par să aibă succes în vremuri de haos politic și despre multe altele. Murakami spune că a observat un mare succes al volumelor lui în Rusia anilor ’90, când acolo se produceau importante schimbări politice, la fel, în Germania, în perioada căderii Zidului Berlinului, lumea derutată îi cumpăra cărțile. Dacă e așa, spune autorul articolului, America lui Donald Trump și Anglia afectată de Brexit ar trebui să se dovedească foarte fertile pentru noul lui roman, Killing Commendatore. Scriitorul japonez vorbește apoi despre ce semnifică sau nu anumite idei din cărțile lui. Și s-ar putea să fiți surprinși de faptul că în spatele unora dintre aceste idei nu se află cine știe ce filosofie. De exemplu, legat de scena din Kafka pe malul mării în care cad pești din cer, Murakami spune: ”Oamenii mă întreabă: de ce pește? Și de ce cad din cer? Dar nu am un răspuns pentru ei. Pur și simplu, mi-a venit ideea că ceva ar trebui să cadă din cer. Și m-am întrebat: ce să cadă din cer? Și mi-am zis: pește! Peștele ar fi bun.” Se vorbește apoi despre stil, despre traduceri și despre altele, pe care le veți afla citind tot articolul.


De pe blogul Editurii Nemira aflăm că se organizează a doua ediție a Bursei de cititor Nemira, un proiect-concurs, prin care este promovată plăcerea de a citi. ”Proiectul se va desfășura în perioada 8 octombrie – 13 decembrie 2018, iar pentru înscrierea în concurs participanții trebuie să trimită un eseu pornind de la tema: Citim și călătorim prin imaginație. Editura Nemira va oferi, prin selecție, cinci burse de cititor elevilor cu vârsta între 12 și 18 ani, astfel: 2 burse copiilor între 12 și 14 ani și 3 burse copiilor între 15 și 18 ani. Conform Regulamentului Oficial, statutul de bursier aduce fiecărui beneficiar cărți publicate de Editura Nemira pentru tot restul vieții. Secundar, în cadrul acestui proiect, vor fi organizate la cererea elevilor și a profesorilor evenimente în instituțiile de învățământ gimnazial și liceal. Prin implicarea mai multor lideri de opinie (scriitori, persoane publice, jurnaliști culturali) în proiect vom deschide un dialog informal între aceștia și elevi, care vor învăța direct de la ei ce înseamnă respectul pentru carte și importanța cititului de plăcere”, se spune în prezentarea de pe blogul editurii.


Celor interesați de evenimentele literare de la noi le recomand o discuție care va avea loc miercuri, 17 octombrie, în Cotroceni, la librăria Humanitas, despre noul roman al lui Vlad Zografi, aflat în pregătire, la Editura Humanitas. Miercurile de la Cotroceni, cu Mirela Nagâț și invitații săi – acesta este evenimentul, care va începe la ora 19 și la care va participa chiar autorul. Romanul se numește Șapte octombrie, nu s-au făcut publice multe detalii despre el încă, așa că, această discuție în avanpremieră va satisface curiozitatea celor interesați de noua poveste pusă pe hârtie de . ”Interviurile Mirelei Nagâț sunt în primul rând conversații plăcute. Te trezești, în același timp, știind că în spatele lor se adună și se topesc ore și zile de documentare și toată concentrarea unui cititor atent și a unui privitor priceput. Iar efectul este întotdeauna o curiozitate care se transmite. În întâlnirile bilunare din sufrageria noastră culturală se dezvăluie, uneori, noutăți absolute”, se spune pe pagina de FB a librăriei La petite bouffe.


Christopher Morley spunea: ”That’s what this country needs… more books!” Am putea spune la fel și pentru România.


surse foto: The Paris Review și goodreads.com


” prezintă informații despre cultura scrisă din întreaga lume și se aude în fiecare săptămână la radio SportTotal, în emisiunea SportKultur realizată de Mihai Pahonțu.


recomandarea colegilor SB: #filit-iași

 

 

 

.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Dorina Tătăran

Dorina Tătăran
Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.