Omul care a cucerit timpul

Recunosc, nu mă pasionează SF-urile, dar s-a întâmplat să-mi pice în brațe noua apariție a editurii Litera, Omul care a cucerit timpul, scrisă de Elan Mastai și publicată în original în luna februarie a acestui an sub titlul „All Our Wrong Todays”.

Avem un soi de prezent alternativ, un 2016 în care mașinile zburătoare și clădirile ciudate, inimaginabil de înalte, nu mai sunt niciun spectacol. O mașinărie construită în 1965 folosește mișcările de Rotație și Revoluție ale Pământului pentru a crea o sursă inepuizabilă de energie, făcând ca sărăcia să nu mai existe, nici consumerismul, rămânând ca principală preocupare a firmelor și Conducerii fericirea populației. Spațiul a fost de mult cucerit și străbătut, astfel că noua țintă este călătoria în timp.

Tom Barren (protagonistul-narator al poveștii) este, deloc surprinzător, fiul ilustrului Victor Barren, care și-a dedicat viața acestei călătorii în timp, inventând prima mașină funcțională care să facă asta. Sunt o mulțime de detalii despre călătoria în timp care fac volumul mult mai interesant ca altele pe aceeași temă – sunt „rezolvate” urmele lăsate de individ în spațiu, bariere de invizibilitate și imaterialitate, precum și dilema locului pe o planetă care se mișcă infinit. Tom este unul din crononauții (viitorii călători în timp) de rezervă ai echipei care va efectua prima astfel de călătorie. Conștient de micimea lui (intelectuală și practică), se îndrăgostește de Penelope, crononautul principal, cel mai important și pregătit. În noaptea de dinaintea călătoriei în timp, cei doi ajung împreună în pat. Ca în orice poveste de iubire, aici începe să se încurce firul.

Dacă vă povestesc mai departe (deși suntem pe la pagina 70 din 450), mă veți acuza de spoiler, pentru că aici e începutul a mai multe povești care au potențialul de a merge în paralel, dar nu o fac – pare complicat, dar stați să vedeți de-acum încolo. Una peste alta, Tom ajunge în trecut și se întoarce într-un prezent alterat de acțiunile lui din trecut, în care numele lui e John și e arhitectul unor clădiri pe care le visează (sau le vizualizează din existența sa alternativă). Părinții lui și Penelope arată la fel, dar au altfel de personalități; apare o soră și dispar niște prieteni.

În ce mă privește, romanul s-ar putea termina frumos în aceste momente, în care familia pare că înțelege că John e puțin dus cu pluta, dar îl acceptă așa, el rămâne cu fata și cu prestigiul de arhitect și totul e frumos și . Numai că personajului îi e dată o serie de dileme complicate, care nu-l lasă să accepte alternativa aceasta, mult mai puțin tehnologizată, ca scop final al vieții sale. Așa că plănuiește alte călătorii în timp și spațiu, ajunge să aibă trei conștiințe (Tom, John și Victor, un alter războinic dintr-o a treia realitate) și să ia tot felul de decizii aiurite – v-am spus că se complică treaba.

În spatele analizei de fir epic (care ar fi putut construi frumos trei povești scurte), felul în care e scris romanul se aseamănă cu cel al volumelor polițiste – de menționat că Elan Mastai este și scriitor de scenarii. Capitole destul de scurte şi cu final intrigant, monolog interior combinat cu jurnal, tendința personajului de a-și analiza acțiunile trecute și viitoare „la rece” și discursul predominant adresat direct cititorului fac romanul de față unul intrigant și atractiv. Deși cu elemente tehnice, limbajul este accesibil; nu există vulgarități și nici secvențe jignitoare pentru pudibonzi. E plin de glume și auto-ironii și te prinde dilema existențială a lui Tom/John – recunosc, m-am trezit gândindu-mă dacă aș părăsi-o pe Penelope pentru binele Umanității.

Interesați de SF-uri ori ba, cartea asta e una care ar merita citită la un moment dat; nu-i grea și nici supărătoare și, deși povestea devine apăsătoare, discursul păstrează glumele și calmul aparent ale oricărui individ care încearcă să facă față situațiilor complicate. Până una, alta, voi când v-ați întoarce în trecutul vostru?

Titlu: Omul care a cucerit timpul / All Our Wrong Todays
Autor: Elan Mastai
Editură: Litera
Colecția: Buzz Books

Traducător: Vlad Pojoga (eng)
Apariție: 2017
ISBN: 978-606-33-1808-5

Preț orientativ: 40 lei

Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
AdLittera este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale.
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Andra Pavel

A urmat studii de sociologie politică și antropologie la Facultatea de Științe Politice, SNSPA București, iar acum lucrează în cercetare de piață. Când fuge din cotidian, o găsiți în echipa de organizare a unor evenimente culturale sau împreuna cu voluntari din ONG-urile în care a crescut.