1 milion de cărți, la Bookfest 2018

  • La 82 de ani, Mario Vargas Llosa nu renunță la deja cunoscuta lui rețetă literară în care combină povești despre sex, politică și corupție,
  • Karl Ove Knausgaard răspunde Chestionarului lui Proust,
  • Saboteur Awards dă o șansă scriitorilor ignorați de marile edituri,
  • Fotbaliștii din Premier League îndeamnă copiii să citească,
  • Bookfest 2018 ne așteaptă un milion de cărți,

– acestea sunt știrile literare cu care începem săptămâna.

La 82 de ani, scriitorul peruvian Mario Vargas Llosa tocmai a publicat un nou roman. Tocmai, adică luna aceasta, când volumul intitulat The Neighbourhood a apărut la Faber&Faber. Pe theguardian.com puteți citi detalii despre acest proaspăt roman, ale cărui întâmplări sunt plasate în anii ’90, anii de corupție profundă ai lui Alberto Fujimori. De data aceasta, sistemul corupt constituie doar background-ul și cauza poveștii din roman, o poveste cu o puternică tentă sexuală și cu aer de telenovelă, ai cărei protagoniști fac parte din lumea cu bani a acelor vremuri. Cel puțin așa spun cei care au citit deja cartea. De exemplu, scenele care deschid romanul și care prezintă plăcerile carnale ale unor personaje ar fi atât de explicite, încât citirea lor în public ar putea genera o senzație de disconfort, se spune în scurta recenzie de pe site-ul amintit. De altfel, în ansamblu, romanul ar fi un vârtej de aventuri erotice și șantaj generat de sistemul politic corupt, mai aflăm din prezentarea de pe goodreads.com. Dar nu este ceva nou, în multe dintre romanele sale, Mario Vargas Llosa dă viață unor ficțiuni în care , istoria și plăcerile carnale se împletesc. Iar Neighbourhood pare să fie un ”crime thriller” care prezintă ”vulgaritatea libertății într-un sistem corupt”. Deocamdată, cartea poate fi cumpărată în spaniolă și în engleză, dar probabil că în curând vom avea și traducerea în limba română.

**

Pe granta.com este publicat un interviu cu scriitorul Karl Ove Knausgaard, sub forma celebrului Chestionar al lui Proust. Cărțile lui sunt traduse și publicate la noi de Editura Litera, în seria Lupta mea, iar dacă vreți să aflați detalii personale despre el vă recomand acest interviu. Când i se cere să spună care sunt scriitorii lui preferați, norvegianul spune că asta este cea mai dificilă întrebare. Îl menționează pe primul loc pe Celine, cu romanul Moarte pe credit, spunând că este singurul modernist care te poate face să râzi. Printre preferații lui îi mai amintește pe Tolstoi, Proust și Borges. Întrebat dacă are un cuvânt preferat, Karl Ove Knausgaard spune că, în general, îi plac cuvintele nemțești și dă unele exemple, cuvinte nemțești care, pentru cei mai mulți dintre noi, par imposibil de pronunțat. Mai multe lucruri personale despre acest scriitor veți afla, cum spuneam, citind interviul amintit.

**

De pe independent.co.uk aflăm că există o publicație online intitulată Sabotage Reviews, fondată de poeta Claire Trévien. Respectiva publicație face cunoscute, prin recenzii, comentarii și discuții, creații literare care altfel nu ajung în atenția marilor edituri și a publicului. Cei de la Sabotage Reviews se concentrează mai ales pe literatura independentă și pun accent pe poezie, pamflet, proză scurtă și live performance. Așadar, dacă vă numărați printre cei care încearcă să-și exprime talentul literar și nu ați reușit să convingeți încă vreo editură renumită să vă acorde o șansă, aveți posibilitatea să faceți primul pas prin intermediul acestui site. Din articolul de pe independent.co.uk mai aflăm că cei de la Sabotage Reviews oferă și niște premii anuale, denumite Saboteur Awards. Nominalizările sunt făcute de public, pe 12 categorii, iar premiile sunt acordate tot în urma votului dat de public. Una peste alta, o inițiativă interesantă, despre care vă invit să citiți mai multe.

**

Și, pentru că sâmbătă seară a fost finala Champions League la fotbal, tot de pe independent.co.uk, rețin o știre care mi-a plăcut, chiar dacă unii ar putea strâmba din nas. Începând cu 2002, fundația caritabilă National Literacy Trust deruleză un program prin intermediul căruia îi invită pe fotbaliștii cunoscuți din campionatele britanice să spună care sunt cărțile lor favorite și să-i încurajeze pe copii să citească. ”Categoric, programul funcționează. Aproape două treimi din copiii care iau parte la el spun că vor să citească mai mult, după ce îi văd pe fotbaliștii din Premier League că citesc și vorbesc despre cărți”, se spune în articol. Pe lângă alte detalii legate de program, sunt amintite și recomandările unor jucători precum Héctor Bellerín, Bacary Sagna, Ruud Van Nistelrooy, iar printre cărțile menționate de ei se află inclusiv Iliada, Împăratul muștelor, Jurnalul lui Anne Frank, . Cu toții știm, copiii și tinerii au nevoie de eroi, de modele, iar dacă eroii unora dintre ei sunt fotbaliști, iar o astfel de campanie îi ajută să descopere plăcerea lecturii, de ce nu?

**

Închei azi cu câteva mențiuni despre evenimentul literar al sezonului, de la noi, Târgul de carte Bookfest 2018, care va avea loc săptămâna aceasta, începând de miercuri, 30 mai. De pe suplimentuldecultura.ro aflăm că se anunță a fi cea mai mare ediție de până acum, mare la propriu, pentru că târgul se va desfășura pe o suprafață dublă, față de cele de până acum, în Pavilionul B2 al Romexpo. O veste foarte bună, având în vedere că înghesuiala devenea întotdeauna o problemă, spre finalul târgului, când erau cei mai mulți vizitatori. ”Standuri considerabil mai mari decât în anii trecuți, deci și o ofertă de carte mult mai diversă, cu reduceri considerabile de preț, precum și mai multe spații de evenimente gândite astfel încât să ajute publicul să se bucure de cele mai diverse lansări de carte ale celor peste 150 de expozanți și ale Invita­telor de Onoare, Statele Unite al Ame­ricii. Vor fi circa un milion de cărți la această ediție, cu reduceri care merg până la 85% din prețul de vânzare, câteva sute de evenimente, proiecții de filme și lan­sări de carte”, spun cei de la suplimentuldecultură.ro. În plus, ”Copiii vor avea propriul lor Bookfest – Bookfest Junior, un spațiu dedicat exclusiv lansă­rilor și evenimentelor pentru cei mici.”

Nu-mi mai rămâne să vă spun decât că abia aștept să mă învârt printre cele 1 milion de cărți, ceea ce vă doresc și vouă.


„Mondolit” prezintă informații despre cultura scrisă din întreaga lume și se aude în fiecare luni la radio SportTotal, în emisiunea SportKultur realizată de Mihai Pahonțu.

Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
AdLittera este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale.
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Dorina Tătăran

Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.