Despre Google Play și literatura română

Că sunt eu supărată pe câteva chestii din industria de carte, nu e o mare noutate. De ceva vreme, mă țin deoparte de lansări, evenimente, uneori nu prea îmi vine să cunosc nici oamenii din spatele cărților pe care le iubesc. Să zicem că sufăr eu de un soi de mizantropie literară sau de ceva cu „fobie” în coadă, care s-ar traduce prin „frica de a realiza că industria de carte e cam defectă și e al naibii de în ton cu vremurile în care trăim”.

Ei bine, să zicem că aș putea să trăiesc cu faptul că sunt eu antisocială literar, deocamdată, și că lucrurile se vor așeza de la sine. Pe de altă parte, cum să nu te urci pe pereți și să nu te ascunzi sub o piatră, când dai peste niște anomalii care-ți taie orice poftă? Să vă dau un exemplu: cărțile în format electronic. Pentru că-s cam insomniacă, mai fumez și citesc în balcon, la ore imposibile, motiv pentru care cumpăr și descarc pe mobil volume care mi-s dragi. Așa m-am pregătit pentru 2017, citindu-l pe ultimul Coe (Expo ’58), pe mobil, la ore la care cocoșii își bagă picioarele și mai dorm un pic.

Ce mă irită, pe puncte, să nu vă plictisesc:

Mă irită faptul că o carte în format electronic costă al naibii de mult, uneori mai mult decât volumul în format fizic, cumpărat la Gaudeamus, acest eMag al literaturii, unde editurile oferă prețuri accesibile pentru cititori cum mă țin eu de cuvânt că mă las de fumat. Logica mi-ar spune că versiunea electronică ar fi mai accesibilă financiar, dat fiind faptul că sunt eliminate niște costuri de producție, nu? Nu zic să fie prețurile minuscule, că nu-s ruptă de realitate și sunt perfect conștientă că există o muncă uriașă în spate, de la redactare până la postprocesare, dar să-mi fie cu iertare, Fetița care se juca de-a Dumnezeu (Dan Lungu), e la reducere acum, de la 80,10 RON, la 56,07 RON. Volumul e disponibil pe hârtie, la prețul de 43,3 RON. Am zis că o fi vreo eroare de aplicație, dar mai am: Amazoanele, o poveste (Adriana Babeți) – preț de listă: 105,70 RON, preț redus: 73,99 RON, preț de achiziție pe hârtie: 47,96 RON; Harald și luna verde (Nora Iuga): preț de listă: 55,40 RON, preț redus: 37,67 RON, preț de achiziție pe hârtie: 28,85 RON. Corectați-mă dacă greșesc, dar versiunea electronică nu elimină niște costuri de tipărire, de distribuție ș.a.m.d.?

Oferta de literatură română în format electronic mi se pare insuficientă. Zic insuficientă pentru că sunt finuță. În realitate, nu reprezintă nici măcar un 10% din ce înseamnă piața de literatură română. are cel mai mare număr de titluri disponibile (ochiometric), Litera și Trei sunt și ele pe acolo, dar cărțile lor de top sunt Suge-o, Ramona! și Suge-o, Andrei! (nu, mersi), parcă am văzut niște Humanitas, dar n-aș băga mâna în foc. CDPL, aș cumpăra de la voi în format electronic cu două mâini, dar nu am ce, din păcate. Google Play e un motor de căutare viabil și se citește literatură în orice format posibil. Nu v-ar ajuta și pe voi, editurile, dacă v-ați extinde gama de formate disponibile, dat fiind faptul că ar îmbunătăți accesul la titlurile voastre? Rogu-vă, ajutați-mă să înțeleg. În fond, e spre binele cititorului și al vostru să existe și acest gen de format. Plus că dați o mână de ajutor unor rătăciți ca mine, a căror bibliotecă se revarsă.

Voila un top al celor mai de succes titluri pe Google Books:

Andrei Ciobanu – Suge-o, Ramona!

Andrei Ciobanu – Suge-o, Andrei!

Șoseaua Cățelu 42 (pe care aș recomanda-o pe Google Books, dacă nu ar costa 25,09 RON, în timp ce costă 12,94 RON, pe hârtie, pe site-ul editurii)

Corina Ozon Divorțurile amanților

Corina Ozon Zilele amanților (volume bune, pentru cei pasionați de gen, dar prețul de Google Books e 29,31 RON, iar cel de raft, pe site-ul editurii, este 22,46 RON).

Codin Maticiuc – Consumatorul de suflete (no comment).

Nu mă deranjează că acestea sunt titlurile de succes. În fond, dacă sunt bine scrise și au public, succes și la mai multe. Ce mă deranjează profund este că, practic, aceste titluri nu au competiție în nișa Google Books, iar eu am cam obosit să aud industria plângându-se de tirajele mici, de lipsa de interes, de faptul că românii nu citesc.

Am vrut să comentez și titlurile traduse, cât de puține sunt, cât de scumpe sunt, cât de aberant mi se pare că, în unele cazuri, volumul în limba originală costă a patra parte din volumul tradus, dar deocamdată mă limitez la literatura română, că-s multe de reparat în zona asta. Apropo, Humanitas, îmi sunteți dragi, dar să-mi fie cu iertare, mai ușor cu pianul pe scări și cu prețurile prohibitive în plin târg de carte.

Banciu.

Currently reading: , Copilăria lui Kaspar Hauser. Pe hârtie. Versiunea electronică e mai scumpă.

 

Surse foto: aici și pe Google Play (secțiunea Cărți)

Lasă un semn

comentarii

Fii și tu SponsorBun

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
AdLittera este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale.
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Oferă și tu SemneBune: Asociația AdLittera

Redirecționază până la 3,5% din impozitul pe venit pentru ca Asociația pentru Educație și Cultură AdLittera să poată beneficia de sprijinul tău financiar! Redirecționarea este gratuită, adică nu duce la nicio cheltuială suplimentară pentru persoana care completează formularul respectiv. Formularul este opțional și poate fi completat de orice persoană fizică care obține venituri din salarii și asimilate acestora.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Andreea Banciu

Vice-președinte și Director de Programe al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine (2007), Andreea este traducător de text literar (Master pentru TTLC, 2010) și editor experimentat. Manager al proiectului cultural „Scrie-ți povestea” (#FILIT Iași). Îi plac înotul și chitara clasică. Scrie, vorbește și râde mult.