Ioana Nicolaie – Pelinul negru

Tragedia de la Cernobîl din 1986 este unul dintre acele evenimente nefaste care ar fi putut fi mai bine ținte sub control dacă politica nu ar fi intervenit în orânduiala publică. La o săptămână de la explozia nucleară, populația din România nici măcar nu știa ce s-a întâmplat și oamenii au fost expuși radiațiilor, datorită autorităților care au ținut totul sub peceta tainei pentru a nu cauza panică. Însă  mușamalizarea evenimentului și lipsa de a populației au făcut posibile nenumărate tragedii. În urma acestei tragedii au fost pârjolite hectare masive de pământ, a urmat foamete, au urmat boli și născuți cu grave afecțiuni.

Cartea Ioanei Nicolaie, Pelinul negru, Humanitas, 2017, nu este neapărat despre Cernobîl, ci mai degrabă despre una dintre victimele acestei tragedii. Într-o localitate aflată în proximitatea acestui loc, se naște, într-o familie cu 12 frați, Augustina, care este aparent normală, însă odată ce ajunge la școală, își dă seama că nu poate învăța să citească. E cea mai cuminte, cea mai ascultătoare, însă literele pur și simplu nu vor să îi intre în cap. Le desenează pe caiet ca nimeni alta, le poate citi, dar nu poate să le pună cap la cap. De aceea, repetă de câteva ori clasa 1 și este luat în batjocură și chiar lovită de colegii ei. Însă fratele ei mai mic e mereu acolo să o apere, să o salveze și să o îmbărbăteze. Asta până când este nevoită să fie transferată la o școală specială, unde i se îndeplinește visul de a trece în clasa a doua, însă aici lucrurile nu stau atât de bine, fiindcă cei mai mulți dintre copiii au probleme mult mai grave decât ea și nici fratele ei nu mai este acolo să o salveze.

Ioana Nicolaie a scris o carte densă, apăsătoare ca o apă negară ce se ridică ușor și te înghite. Gândurile personajului sunt redate foarte natural, a reușit să intre bine în mintea unei fetițe de școală primară, a făcut-o și puternică, și fragilă, și copilă dar și foarte matură, în același timp. Fără a folosi cuvinte mari, dar fiind bună cunoscătoare a naratologiei, autoarea a scris un roman al copilăriei distruse, anulate dintr-o greșeală a istoriei. Nu numai că Augustina și frații ei trăiesc într-un timp nefavorabil, dar sărăcia este mare, grijile sunt multe, părinții lor sunt bătrâni și obosiți și pe ei nu are cine să-i mai apere. Frații cei mari au fugit, și-au căutat norocul la oraș, ei au rămas la țară unde munca e grea și visele nu-și au rostul.

Unii comentatori au scris că romanul Ioanei Nicolaie este parțial autobiografic, fiindcă și ea are mulți frați și a trăit într-o zonă asemănătoare, dar eu nu văd nimic autobiografic în acest roman. Evident că orice scriitor pune în cărțile sale bucăți din viața lui, gânduri, amintiri, întâmplări, dar cărții îi lipsește această componentă biografică. Mai degrabă aș numi unul dintre romanele ei mai vechi, O pasăre pe sârmă, autobiografic, fiindcă acolo chiar putem găsi legături între personaj și autor, este descrisă viața la cămin, Facultatea de Litere și alte elemente din viața reală a autoarei.

Pelinul negru este un lung poem al dramei celor inocenți, cei care suferă mereu pentru greșelile celor mari și puternici. Augustina poartă o vină de care nu se face vinovată și în momentele în care este conștientă de situația ei nu se lamentează, doar se întristează și își acceptă soarta. Din rarele momente de fericire, fetița își extrage puterea pentru multele zile negre și rămâne egală cu sine însăși. Din acest punct de vedere, Augustina nu este un personaj care să sufere foarte multe modificări de-a lungul timpului, de la început până la final se schimbă foarte puțin, poate doar se maturizează puțin și își conștientizează condiția. Mersul la școala specială se transformă dintr-un vis într-un coșmar, fiindcă violența este aici la ea acasă, copiii sunt tulburați și profesorii nu fac față. Nu învață să citească nici aici, dar în schimb învață să se rănească și melancolia ei crește.

Dacă ar fi transpus în film, aș vedea Pelinul negru filmat alb-negru, cu doar câteva scene color, cu cerul, cu iarba, cu păpușa mică și urâtă care visează Augustina să devină, fără prea multă muzică, doar cu câtva sunete industriale și cu un radio care s-ar auzit în fundal, cu un crainic bătrân care ar spune aproape șoptit cuvintele: „În 26 aprilie 1986, cel de-al patrulea reactor al Centralei Atomoelectrice din Cernobîl a explodat la 01:23 noaptea.” Am vedea o Augustina mică și firavă, îmbrăcată simplu, care desenează litere pe un caiet, fără să înțeleagă nimic din ceea ce face.

Cartea această conține multă suferință și tristețe, dar ca orice tragedie, își conține și doze de libertate și de frumusețe. Pasaje lungi, poetice, introspecții copilărești, vise și jocuri, ca în orice altă carte despre copilărie, fiindcă aceasta este până la urmă, o carte a copilăriei, chiar dacă este una abrutizată și tragică. Dar copiii s-au jucat și în cimitir, și în vreme de război, fiindcă inocența lor este mai puternică decât orice tragedie și sufletul fraged prinde aripi chiar și pe un tărâm pârjolit de radiații. Marea reușită a acestei cărți de o valoare netăgăduită, constă în faptul că autoarea nu cade în lamentații inutile, cu toate că ar fi putut face asta foarte ușor și un autor mai puțin experimentat ar fi putut să scoată de aici o melodramă, dar nu și ea, în schimb avem o carte rotundă, înduioșătoare, dar și cât se poate de luminoasă.

Titlu: Pelinul negru
Autor: Ioana Nicolaie
Editura: Humanitas
An apariție: 2017
Număr pagini: 224

Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ ADLITTERA (A.E.C.A.) este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Ion-Valentin Ceaușescu

Absolvent al Facultății de Litere (secția L.U.C.) și al masterului T.L.-L.C. (2014), ambele la Universitatea București, prof de limbă și literatură română la un liceu în București. Ion-Valentin Ceaușescu este redactor-editor la SB și coordonator la proiectul „Scrie-ți Povestea” (happening interactiv). Prezent cu o povestire în volumul colectiv „Ficțiuni reale”, coordonat de Florin Piersic Jr., ed. Humanitas. În 2015 debutează cu volumul de versuri „La o țigară cu umbrele” (Ed. Karth). Valentin este pasionat de rock, fotografie și poezie.