Ce cărți facem cadou la final de an

  • Cele mai bune titluri apărute în 2018
  • Povestea incendiului care a distrus peste 1 milion de cărți
  • 22 de volume numai bune de făcut cadou
  • Încăperile în care au fost scrise diverse romane celebre
  • Lansarea cărții despre Regina-mamă Elena

– acestea sunt poveștile cu care începem săptămâna.

Nu sunt un fan an topurilor, dar uneori mă opresc asupra unora, iar motivele pentru care fac asta sunt diverse. De data aceasta, vă recomand un articol de pe site-ul The Week, în care sunt prezentate cărțile considerate a fi cele mai bune, dintre cele apărute în cursul anului 2018. Pe unele le-am citit deja, pe altele nu, poate că vă va ajuta să vă completați următoarea listă de cumpărături. Fiecare dintre cărțile menționate este însoțită de o scurtă prezentare, care poate fi utilă, dacă nu știți încă nimic despre volumul respectiv. Am reținut de pe listă un volum de eseuri semnat de scriitoarea britanică Zadie Smith, eseuri ale căror teme sunt foarte diverse, de la Jay-Z la Tarantino, de la Facebook la America lui Trump și altele. Două dintre romanele ei sunt traduse și la noi, la Editura Polirom. Mi-a mai atras atenția un volum de non-ficțiune semnat de Dave Eggers, The Monk of Mokha, în care autorul spune povestea lui Mokhtar Alkhanshali, fiul american al unor imigranți din Yemen, care călătorește în țara de proveniență a familiei lui, pentru a afla mai multe despre… originera cafelei. Ajuns acolo, însă, se trezește prins într-un război civil, incapabil să-și abandoneze poporul și visul. Pe mine mă atrage povestea, iar Dave Eggers are deja un volum tradus la noi, la Editura Humanitas. Pe aceeași listă o să mai găsiți recomandate cărți semnate de Julian Barnes, Mario Vargas Llosa, Michael Ondaatje și alții.


Pe npr.org am găsit prezentarea unei cărți care spune o poveste reală, pe care, trebuie să recunosc, nu o știam. Volumul se numește The Library Book, este semnat de Susan Orlean, iar în el se vorbește despre incendiul care a distrus mai mult de un milion de cărți, în 1986, când a luat foc Los Angeles’ Central Library. După mai bine de 30 de ani de la această întâmplare, tot nu se știe cum a fost posibil să se întâmple așa ceva și nimeni nu a fost găsit vinovat pentru pierderea culturală imensă care s-a produs urmare a acelui incendiu. Autoarea cărții amintite nu își propune să facă pe detectivul și nici să rezolve misterul, ci doar să exploreze povestea, care nu este una tocmai obișnuită. Focul a durat șapte ore, a distrus foarte multe cărți rare, care apoi nu au mai putut fi înlocuite, iar biblioteca a fost închisă timp de șapte ani, perioadă în care s-a încercat refacerea unora dintre colecții. În carte sunt prezentate discuții inclusiv cu unii dintre pompierii care au fost acolo în ziua aceea și cu unii dintre angajații bibliotecii, mulți dintre ei traumatizați grav de cele întâmplate. Se pare că a existat și un suspect principal, un tânăr pe nume Harry Peak, despre care s-a spus că ar fi provocat incendiul, dar care nu a fost condamnat, pentru că poliția nu a reușit să dovedească nimic. Tânărul a oferit nu mai puțin de șapte alibiuri pentru ziua respectivă, iar poveștile lui se schimbau mereu, astfel că lucrurile au rămas nelămurite chiar și în ziua de azi.


Pe blogul Signature am găsit încă o listă de recomandări – ce să fac, se pare că, de data aceasta, chiar fac excepție și citesc tot felul de liste -, una în care se regăsesc 22 de cărți din domenii diverse, pe care le-ați putea face cadou, întrucât, se spune la începutul articolului, se apropie din nou sezonul sărbătorilor, când toți ne dăm peste cap să găsim cadoul potrivit pentru cei din jurul nostru. Și vă îndemn să parcurgeți lista amintită, întrucât am găsit pe ea câteva titluri care chiar merită citite și făcute cadou, pentru că, nu-i așa, cu o carte nu dai greș niciodată. Iar dacă persoanei respective se va întâmpla să nu-i placă acea carte o poate face cadou, la rândul ei, important e ca în final să ajungă la cineva care o va citi. Lista se deschide cu 21 de lecții pentru secolul XXI, de Yuval Noah Harari, care este deja tradusă și la noi și care, sunt convinsă, chiar va fi făcută cadou de mulți, pentru că toate volumele acestui autor par să aibă un mare succes. Ce aș mai cumpăra eu, de pe aceeași listă, este volumul intitulat That Doesn’t Mean What You Think It Means, de Ross Petras and Kathryn Petras. ”Aveți vreun coleg sau vreun văr care mereu vă corectează gramatica? Avem cartea perfectă pentru ei”, așa începe prezentarea volumului în cauză, care cuprinde povestea a numeroase cuvinte greșit folosite, mai exact etimologia lor și altele. Și nu știu dacă aș face-o cadou cuiva sau aș ține-o pentru mine, pentru că ideea mă atrage foarte mult. Dar vă invit să citiți întreaga listă, pe care o să găsiți inclusiv o carte cu rețete sofisticate care conțin… marijuana. Cartea se intitulează nici mai mult, nici mai puțin decât Bong Appétit.


Pe lithub.com am găsit poveștile a 20 de camere în care au fost scrise unele cărți celebre. Pare un subiect la fel de ușurel ca listele despre care am vorbit mai devreme, dar, după ce am dat curs curiozității și am citit articolul, mi-am dat seama că merită să-l împărtășesc cu voi. Dintotdeauna, lumea a fost curioasă în legătură cu viețile artiștilor deveniți faimoși, fie că sunt muzicieni, actori, pictori, scriitori șamd. Dar parcă atunci când dai peste o carte bună, o carte a cărei poveste te prinde și te transpune în lumea ei e și mai plăcut dacă afli cum a luat naștere, unde a fost scrisă, unde a gândit-o autorul ei și ce fel de viață ducea el atunci. Sigur că e și o oarecare frivolitate într-o asemenea dorință, dar suntem oameni, cu bune și rele. Așadar, din articolul despre care vă spun veți vedea cum arăta camera, mai exact, biblioteca în care scria Hemingway în casa lui din Cuba; camera din Hotelul Pera Palace, din Istanbul, în care Agatha Christie a scris Crima din Orient Express; este descrisă și veți vedea o imagine a încăperii în care Mark Twain a scris inclusiv Aventurile lui Tom Sawyer, într-o casă din Elmira, New York, unde își petrecea verile; după ce a fost exilat din Franța, Victor Hugo a cumpărat o casă pe Insula Guernsey, unde avea o cameră de scris intitulată Camera de Cristal, în care a pus pe hârtie celebrul Mizerabilii; o încăpere de la etajul renumitei cafenele pariziene Café de Flore a fost locul unde James Baldwin scria ades și unde îi lăsa să intre doar pe ospătari, să-i aducă coniac și cafea. Și așa mai departe, vă las să citiți despre celelalte locuri în care au luat naștere unele dintre poveștile cu care am crescut.


Pentru duminică, 28 octombrie, vă recomand o lansare de carte, care va avea loc la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, de la ora 17. Este vorba despre un volum recent apărut la Editura Corint: Regina-mamă Elena. Mariajul și despărțirea de Carol al II‑lea, editat de Simona Preda. Cartea a apărut în colecția Istorie cu blazon, inițiată și coordonată de istoricul Filip-Lucian Iorga. Vor fi prezenți Simona Preda, istoric și eseist; Dan C. Mihăilescu, critic literar si scriitor; Stefania Dinu, istoric; Ana Antonescu, Director Editorial Editura Corint. ”„Regina Elena a României s-a născut într-una dintre cele mai ilustre familii din istorie, în străvechea dinastie a Danemarcei, care ajunsese să domnească și în Grecia. Era descendența directă a Reginei Victoria a Marii Britanii și a mai multor regi ai Prusiei și împărați ai Germaniei, pentru a nu pomeni decât puțin din strălucitul ei pedigree. Lucru încă și mai rar, Elena a întrunit calități greu de întâlnit laolaltă: a fost, în diverse etape ale vieții ei, fiică de rege, soră de rege, noră de rege, soție de viitor rege și mamă de rege. Dar acest rar privilegiu genealogic a fost, poate, și povara destinului Elenei. Pentru că aproape orice referire la ea, orice caracterizare și orice judecată se raportează mai întâi la regii în preajma cărora a trăit, iar viața Elenei, trăsăturile ei de caracter, trăirile ei, bucuriile și suferințele, credințele și speranțele ei rămân aproape întotdeauna în umbră, în plan secund”, se spune în prezentarea de pe site-ul Editurii Corint.


Ray Bradbury spunea: “It’s important to read a book, but also to hold the book, to smell the book… it’s perfume, it’s incense, it’s the dust of Egypt…”


surse foto: lithub.com și carturesti.ro


„Mondolit” prezintă informații despre cultura scrisă din întreaga lume și se aude în fiecare săptămână la Radio SportTotal, în emisiunea SportKultur realizată de Mihai Pahonțu.


SBonus tracks

#FILIT Iași 2018. p2. (de Elena Donea)

#PrimulAutograf (Andreea Tănase, Ciprian Măceșaru)

 

 

 

.

Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
AdLittera este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale.
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Dorina Tătăran

Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.