Nominalizări la Premiul liceenilor în cadrul FILIT 2016

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) se bucură și anul acesta de implicarea generoasă a Inspectoratului Școlar Județean Iași în vederea organizării evenimentelor literare comune. Astfel, scriitori români cunoscuți vor participa la întâlniri și dialoguri deschise cu elevi din cinci licee ieșene (Colegiul Național „Costache Negruzzi”, Colegiul Național „Emil Racoviță”, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”). De asemenea, profesori care predau limbi străine se vor întâlni, alături de elevi, cu traducătorii străini în cadrul unui eveniment profesional, dedicat traducerilor. Seria evenimentelor comune este continuată și printr-un atelier de jurnalism susținut de jurnaliștii culturali invitați la FILIT, la care vor lua parte redacțiile revistelor școlare reprezentative din municipiul Iași.

filit-si-liceeni

Anul acesta continuă și proiectul ce s-a bucurat de un real succes în rândul elevilor și al publicului, Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte a anului 2015. Juriul este alcătuit din 15 elevi pasionați de lectură de la 7 unități școlare ieșene, care vor vota romanul câștigător. Nominalizările Premiului liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte a anului 2015 sunt:

  • Radu Aldulescu, „Istoria Regelui Gogoşar“;
  • Iulian Ciocan, „Iar dimineaţavor veni ruşii“;
  • Octavian Soviany, „Moartea lui Siegfried“;
  • Cristian Teodorescu, „Șoseaua Virtuții. Cartea Cîinelui”;
  • Radu Ţuculescu, „Mierla neagră“.

Ceremonia de decernare a premiului va avea loc joi, 27 octombrie, în cadrul Serii FILIT, eveniment ce va marca deschiderea oficială a ediției din anul 2016.

„Evenimentul FILIT – devenit un însemn simbolic al orașului Iași – rămâne în continuare un reper cultural major în atmosfera spirituală, elevată a „cetății.” Reverberațiile, ecourile în spațiul educațional au fost semnificative și de durată, atât ca interes, implicare a elevilor si a profesorilor, curiozitate intelectuală, pasiune a lecturii, cât și ca participare la dezbateri, la procesul fascinant al lecturii critice și al evaluărilor estetice. Inspectoratul Școlar al Județului Iași, școala ieșeană în general, nu ar putea lipsi din această paradigmă culturală care ne îmbogățește estetic și ne poate întâlni pe toți – cititori tineri sau maturi, scriitori, traducători, lectori avizați – sub semnul transfigurator al artei, al culturii autentice.” a precizat prof. dr. Camelia Gavrilă, Inspector Școlar General.

Referitor la colaborarea generoasă dintre Inspectoratul Școlar Județean Iași și FILIT, Dan Lungu, directorul MNLR Iași, a declarat: „Liceenii ieșeni au fost încă de la început una dintre revelațiile FILIT-ului. Sunt un public extraordinar de prezent, de citit, de sofisticat. Mă bucur că aventura FILIT continuă alături de ei.”

Programul detaliat al FILIT va fi publicat în luna octombrie pe site-ul www.filit-iasi.ro.

filit-scriitori-in-licee

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.