Secretele din Strada Portului, Ann Cleeves

Ann-Cleeves__Secretele-din-strada-Portului__606-93958-0-6-785334283292

Spre deosebire de sincopele prezente într-un număr nepermis de mare în „opera” unei anumite scriitoare, pe care, dintr-o pedanterie pur cavalerească, o voi trece sub anonimat, romanul poliţist de sorginte britanică, fie că vorbim de Edgar Wallace sau de Agatha Christie, se bucură de o acurateţe a detaliului care-l apropie de aria suverană a artei în care ansamblul se confundă cu realitatea imediată, fără a forţa imaginaţia cititorului. Dacă în romanul poliţist românesc, şi o spun cu regret, acţiunea se plasează, de multe ori, în spatele cacofoniilor, a truismelor şi a celor care, împuşcaţi mortal, îşi revin după două săptămâni de comă, în romanul semnat de Ann Cleeves – Secretele din Strada Portului – desfăşurarea acţiunii e mult mai închegată, mai documentată şi apropiată de pretenţiile celor ce iubesc acest gen de literatură.

Şi pentru că mi-am propus să duc până la capăt această paralelă între scriitoare româncă şi scriitoare britanică, poate n-ar fi lipsit de importanţă să subliniez faptul că, deşi au aproximativ acelaşi număr de cărţi publicate, doar cele două serii ale lui Ann Cleves au fost transpuse în două seriale TV, traduse în peste douăzeci de limbi şi gratulate cu premiul Duncan Lawrie Dagger, acordat de către Crime Writer`s Association.

Ann Cleeves ne aruncă, încă din primele pagini ale romanului, direct în metroul din Newcastle, printre călători cu pungi pline de cadouri inutile, că doar o dată e Crăciunul, bebeluşi lăsaţi să urle aiurea în cărucioare scumpe, petrecăreţi şi liceeni, şi ne obligă să-i însoţim, ca nişte martori preocupaţi mai mult de rimele colindelor decât de reflexiile chipurilor oglindite în ferestrele vagonului. Trenul opreşte brusc, iar Jessie, fiica detectivului Joe Ashworth, observă că o femeie în vârstă nu părăseşte garnitura o dată cu restul lumii: Margaret Krukowski. Înjunghiată mortal, aceasta nu-şi mai revine niciodată, aşa cum şi-ar închipui unele pretendente la nemurire, ba chiar devine pivotul în jurul căruia se ţese toată intriga. Împletind cu măiestrie viaţa privată a detectivilor cu activitatea lor profesională, Ann Cleeves ne poartă paşii într-o dimensiune inedită şi ne face părtaşi la dezlegarea misterului, încununându-ne, pe nesimţite, cu aula intelighenţiei ce-ar fi putut să ne transforme, cu puţin noroc, în purtători profesionişti de trese.

Autor: Ann Cleeves
Editura: CRIME SCENE PRESS (2015)
ISBN: 606-93958-0-6
Oras: Bucuresti
Limba: Romana
Incadrare: Romane de actiune
Numar de pagini: 279
Traducator: Raluca Stefan

Preţ: 39,oo Lei

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Marius Gabor

Desemnat câştigător al concursului de debut literar "Incubatorul de Condeie", ediţia 2013 - secţiunea "Proză scurtă" - organizat de Agenţia Culturală AdLittera, Marius colaborează din 2014 cu Revista "Semne Bune", unde scrie poveşti despre cărţi şi scriitori. Când nu scrie, desenează, când nu desenează, aleargă cu bicicleta, iar în timpul care a mai rămas ia pulsul librăriilor în care, din iunie 2014, se poate găsi şi volumul său de debut "Amor de dragul ploii"- Editura Karth.