Arta Fericirii. Manual de viaţă – Dalai Lama, Howard C. Cutler

Acest articol a fost publicat de Marius Gabor pe 24.10.2015 în rubrica Recomandare de lectură și are asociate următoarele etichete: , , .

arta fericirii

Sunt convins că cele mai aprinse dezbateri care au populat vreodată aulele academice, amfiteatrele facultăţilor, mănăstirile sau schiturile n-au fost cele legate de creşterea nivelului de trai, de fluctuaţiile indicilor bursieri sau de scăderea PIB-lui, ci de modalităţile prin care se poate atinge fericirea, fără a cădea în ridicol. Pe lângă această convingere, însă, mă macină o mulţime de îndoieli care privesc în mod direct definirea acestui termen atât de greu de clasificat, din punct de vedere ştiinţific, şi aici lăsăm deoparte factorii biologici care duc la descărcarea endorfinelor şi inducerea stării de bine, dar şi din punct de vedere spiritual, sau poate mai ales spiritual, dacă ne gândim la gama resurselor pe care religia le pune la dispoziţia oamenilor, facilitându-le atingerea unei anumite stări, indiferent dacă vorbim de creştini, musulmani, budişti, etc.

În volumul „Arta fericirii. Manual de viaţă” semnat de Sanctitatea Sa – Dalai Lama – în colaborare cu reputatul psihiatru, scriitor şi conferenţiar – Howard C. Cutler – apărut la Editura Humanitas, acest deziderat pe care umanitatea şi l-a însuşit în virtutea poziţiei privilegiate din vârful lanţului trofic, de a înţelege ce este fericirea, pare să-şi fi atins menirea fără, aşa cum spuneam în paragraful anterior, a cădea în ridicol. Nici nu avea cum, decât dacă acceptaţi ideea că până şi eminenta obtuzitate a oricărui om de ştiinţă poate fi străpunsă de înţelepciunea Sanctităţii Sale Tenzin Gyatso, al XIV-lea Dalai Lama, conducătorul spiritual al Tibetului. Puţini sunt cei care n-au auzit niciodată de acest nume… Înzestrat cu un teribil simţ al umorului, cu o nonşalanţă dezarmantă şi un zâmbet luminos, Dalai Lama nu putea fi altceva decât un om al păcii faţă, al iubirii şi al compasiunii. Dar pentru a edifica sensul pe care cei doi coautori l-au dat acestui volum care n-ar trebui să lipsească din biblioteca voastră, iată ce spune Dalai Lama în prefaţa acestuia:

În Arta Fericirii” am încercat să-i dăm cititorului o abordare sistematică pentru a dobândi fericirea şi a înfrânge inevitabilele piedici şi suferinţe ale vieţii. Abordarea noastră combină şi integrează cele mai bune concepte ale Orientului şi Occidentului – pe de o parte, ştiinţa şi psihologia occidentale, iar pe de alta,principiile şi practicile budiste.

Pe de altă parte, istoria acestei cărţi dovedeşte că mult uzitata metaforă a perlei zămislite în noroiul de pe fundul oceanului nu s-a potrivit niciodată mai bine cu realitatea decât aventura care e precedat publicarea acesteia, în urmă cu mai bine de zece ani. De ce spun asta? Să-i dăm cuvântul lui Howard C. Cutler:

Estimam că îmi vor trebui cam şase luni ca să termin cartea şi, cu Dalai Lama drept coautor, presupuneam că avea să fie uşor să găsesc o editură dispusă c-o publice. S-a dovedit că mă înţelasem. Cinci ani mai târziu, încă mai lucram la carte. Iar teancul gros de scrisori de refuz se adunau pe biroul meu, trimise de agenţi literari şi de edituri, erau o mărturie tot mai clară că, în industria de carte de la vremea aceea,exista o convingere larg răspândită: cărţile scrise de Dalai Lama nu prezentau interes pentru publicul larg. Mai mult, spuneau scrisorile, publicul pur şi simplu nu părea interesat de tema fericirii.

N-o sa dau foarte multe detalii despre structura acestei cărţi, pentru că vreau să vă invit la lectură, dar vă garantez că vă va schimba viaţa. Fericirea, în cele din urmă, nu e un deziderat imposibil de atins. O dovedeşte Dalai Lama care, înainte de a fi unul din cei mai importanţi şi respectaţi oameni de pe planetă, este un muritor pe umerii căruia istoria pare să fi aşezat povara unei naţiuni căreia i s-a confiscat dreptul la libertate şi la exprimare, un individ care pare să fi atins un ideal multimilenar, fără a face din asta un titlu de glorie, o personalitate complexă a cărei influenţă ideologică, politică şi culturală poate fi comparată cu cea a celuilalt mare lider spiritual, plecat dintre noi, Papa Ioan Paul al II-lea.

Fericirea e posibilă – de fapt, ne putem antrena pentru fericire aproape la fel cum ne antrenăm pentru orice altă aptitudine, cultivând-o direct prin efort şi exerciţiu. […] Avem cheia fericirii în propriile mâini. Nu mai e nevoie să ne bazăm pe noroc sau pe şansă ca să ajungem la fericire sau să aşteptăm ziua când se vor împlini în sfârşit toate condiţiile exterioare din viaţa noastră: ziua când vom reuşi în sfârşit să scăpăm de kilogramele în plus, când ne vom îmbogăţi, când ne vom căsători sau când vom obţine promovarea mult visată”, Dalai Lama.

Să fiţi fericiţi şi… citiţi, mâine (vă) poate fi mai bine.

Categorie
: carte
Titlu: Arta fericirii. Manual de viață
An aparitie: 2015
Ediție: I
Pagini: 344
Format: 13×20 cm
ISBN: 978-973-50-4818-1
Colectie: în afara colecţiilor
Autor: Howard C. Cutler, Dalai Lama
Traducere: Anca Bărbulescu
Preţ  39 Lei

sursa foto, aici

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Marius Gabor

Desemnat câştigător al concursului de debut literar "Incubatorul de Condeie", ediţia 2013 - secţiunea "Proză scurtă" - organizat de Agenţia Culturală AdLittera, Marius colaborează din 2014 cu Revista "Semne Bune", unde scrie poveşti despre cărţi şi scriitori. Când nu scrie, desenează, când nu desenează, aleargă cu bicicleta, iar în timpul care a mai rămas ia pulsul librăriilor în care, din iunie 2014, se poate găsi şi volumul său de debut "Amor de dragul ploii"- Editura Karth.