5 cărți must-read, semne bune prin oraș

A venit și septembrie și iată că suntem toți încă în viață, afară e cald și frumos, unii mai fugim la mare, alții rămânem prin oraș, melancolia de toamnă ne evită și uite așa există suficientă energie să ieșim pe-afară și să cutreierăm orașul. Prin urmare, am pregătit un set de recomandări simpatice pentru week-end-ul acesta și, bineînțeles, nelipsitele recomandări de lectură. Voilà de vezi!

The Naked City, Martin Lewis
The Naked City, Martin Lewis

Festivalul Ambasadelor
Când: 01 Sep 2015, 18:00 – 05 Sep 2015, 23:00
Tema: „Open your Culture”, un eveniment concept unic în peisajul cultural românesc, care promovează diversitatea culturală și arta țărilor cu misiuni diplomatice în România.
Unde: BIBLIOTECA NAȚIONALA A ROMANIEI: 1-5 Septembrie, PARCUL TINERETULUI (intrarea Parcul Lumea Copiilor- Palatul Copiilor): 4, 5 Septembrie, CINEMA STUDIO: 1-4 Septembrie.

„Festivalul Ambasadelor promovează în București o inițiativă de cultură contemporană și tradițională, facilitând dialogul și interacțiunile interculturale între publicul din România, mediul de afaceri și instituții cu misiunile diplomatice și comunitățile străine.”

De ce: Pentru că vizitatorii vor avea ocazia sa experimenteze varietatea culturala a Terrei, prin intermediul unor activități culturale și artistice, precum expoziții cu tematică internațională de arte vizuale (fotografie, proiecții de filme, pictură, instalații, sculptură), demonstrații și degustări culinare tradiționale, spectacole de muzică, dansuri, artizanat, mesteșuguri și obiceiuri de pe întreg mapamondul, momente pentru copii și activități captivante de diplomație culturală.

Bucureștii lui Caragiale – festival de teatru
„Iată-ne pornind iarăși, cu poftă, să ne bucurăm de frumusețea teatrului de inspirație caragialiană și nu numai, pentru a patra vară consecutivă şi cea mai valoroasă de până acum, deoarece, începând de anul acesta ni s-au alăturat și artiști din alte colțuri ale țării, ba chiar de peste hotare. Pe afișu de anul acesta se vor găsi nu mai puțin 24 de intituții de cultură care vor susține un buchet de spectacole dintre cele mai diverse – comedii şi drame, boeme şi varieté, cabaret şi stand-up, iluzionism şi acrobaţii, circ şi concert, fanfare şi dansuri – un program însumând peste 140 de reprezentaţii pe care vi le recomandăm cu drag.”

 • Vineri, 4 septembrie, 20:30: „Sunt un orb”, cu Horatiu Mălăele – Piața Festivalului Bucureștii lui Caragiale (Str. Franceză).
 • Duminică, 5 Septembrie, 20:00: „Ce ne spunem cnd nu ne vorbim”, Grădina la Conu Iancu.

Creative Fest
Când: 5-6 Septembrie
Unde: Parcul Izvor

Festival de artă și cultură urbană, cu intrare liberă, desigur. Activități: concerte (Les Elephants Bizarres, Grimus, Robin & The Backstabbers, Gojira & Planet H, Onyx, Șuie Paparude), street dance și demonstrații de space painting, graffiti, extreme biking, 3D urban art etc.

Expoziții de neratat la MNAC

 • Fractura, expoziția artistului Mircea Suciu, la MNAC Central (Palatul Parlamentului) – parter. „Imaginată ca răspuns la contextul simbolic al expunerii în spaţiile muzeului din Casa Poporului, Fractura propune o dezbatere despre fragmentare ca perspectivă critică de înţelegere a simptomelor timpului şi realităţilor noastre. Demersul artistului porneşte de la constatarea că experienţa discontinuităţii şi a multiplelor transformări din societate într-o perioadă extrem de scurtă a produs mutaţii serioase la nivelul mentalităţii şi a modului în care se proiectează est-europenii în actualitate. Rupturii violente cu vechiul mod de a vedea, gândi sau simţi din comunism îi corespunde o ruptură la fel de violentă în capitalism, dar şi o identitate hibridă suspendată între nostalgia după comunism şi mimetismul formelor fără fond europene.”
 • Expoziţia De-a Arhitectura. Curator: Asociaţia De-a Arhitectura, arh. Mina Sava, design expo arh. Oana Coarfa, poate fi vizitată la MNAC până pe 05.10.2015, la etajul 4. Asociaţia De-a Arhitectura îşi propune să dezvolte şi să promoveze educaţia de arhitectură şi mediu construit, în vederea conştientizării şi a cunoaşterii valorilor arhitecturii, design-ului şi urbanismului. În Iulie şi Septembrie expoziţia va găzdui o serie de ateliere de arhitectură şi design, conduse de arhitecţi, pentru copii pasionaţi de acest domeniu. 

Secretul Nasturelui de Sidef – premieră film
Unde: Cinema Elvira Popescu
Cand: 04 Sep 2015 20:00 – 04 Sep 2015 22:00

„Secretul nasturelui de sidef” este filmul regizorului chilean Patricio Guzman, premiat cu „Ursul de Argint” pentru cel mai bun scenariu în 2015. Filmul prezintă o „poveste despre relația milenară a omului cu apa și despre căile misterioase prin care apa ne pune în legătură cu universul. Asociația Culturală Macondo va lansa filmul ”The Pearl Button / Secretul nasturelui de sidef” în România pe 4 septembrie.

Pentru amatorii de cinema, iată încă 4 variante în week-end:

 • Cialo (2015) / Corpul, regizat de Malgorzata Szumowska, este o dramă poloneză pe tema pierderii. Cum faci față atunci când pierzi ceva/pe cineva drag? Sâmbătă, 5 septembrie, Cinema Studio, 20:00.
 • Mal día para pescar (2009) / Zi nepotrivită pentru pescuit. Să fugim din Europa, într-o călătorie prin America Latină. Dar nu așa, cu oricine: cu un afacerist șmecher și cinic și un fost-sportiv alcoolic. Se lasă cu râsete. Și lacrimi. Vineri, 4 septembrie, Cinema Studio, 19:30.
 • Mune, le gardien de la lune (2015) / Mune: Gardianul lunii. Pentru cei mici, dar nu numai, o animație franceză. În temă cu eclipsa totală de lună de anul acesta (28 septembrie). Vineri, sâmbătă, duminică, prin cinematografele din mall-uri.
 • The Man form U.N.C.L.E. (2015) / Agentul de la U.N.C.L.E. Filmele cu spioni nu se învechesc niciodată, cu atât mai mult cu cât plasezi acțiunea în anii ’60 și aduci laolaltă un rus, un american și-un neamț. Replici savuroase, decoruri ce-ți fură ochii, de muzică nici nu mai vorbim. Guy Ritchie at his finest. Vineri, sâmbătă, duminică, tot prin cinematografele din mall-uri.

Și cum semnele bune nu sunt atât de bune fără literatură, iată și cele 5 must-reads, pentru prima jumătate de septembrie:

 1. Un nou Modiano, la fel de bun. Via Valentin: Flori de ruină.

„Am zis că Flori de ruină  este mai special, pentru că reușește că cuprindă cumva majoritatea temelor pe care le-a tot abordat și pe cele pe care le va tot aborda în viitoarele romane: dispariția, alienarea, nostalgia, copilăria, umberele, trecutul, scrisul-amintire. În plus, în acest roman apare mai mult silueta tatălui, și el un mare dispărut, un om care probabil l-a marcat enorm pe micul Patrick, nu prin fapte sau prezență, ci tocmai prin absența alimentată de multe povești stranii despre el: mici afaceri necurate, trafic, cârdășia cu persoane dubioase, joburi mizere, amante, călătorii.”
[Cumpără de aici]

 1. Literatură română contemporană, via Andreea: Alexandru Voicescu, Malad.

Malad este un roman cu adevărat complex, care nu trădează stângăcii de debutant. Tonul este  calibrat pentru a vorbi cititorului cu uşurinţă; tema este fascinantă şi tratată în moduri surprinzătoare; acţiunea te ţine cu sufletul la gură şi te face să citeşti cartea repede, avid de răspunsuri; eroul principal trece prin întâmplări şi situaţii incredibile, dar încadrate credibil în naraţiune; personajele sunt construite fără greşeală, în complexitatea lor; iar scenele fantastice se întrepătrund atât de bine cu cele ancorate în încât trecerea dintre ele este aproape insesizabilă.”
[Cumpără de aici]

 1. Cel mai plăcut mod de a învăța lucruri minunate despre variatele culturi ale lumii, este să le citești legendele. Via Elena:  Cele mai frumoase mituri și legende din toată lumea, Anna Milbourne, Heather Amery și Gillian Doherty, însoțite de ilustrațiile Lindei Edwards.

„Așadar, jucăria de față este un minunat prilej de întâlnire a unor personaje mitologice precum Arahne și Atena, Eco și tragicul ei sfârșit, căci nu femeile au ultimul cuvânt, după cum se spune, ci frumoasa nimfă a pădurilor, care ulterior se îndrăgostește de Narcis; Baba Iaga și Mișa împreună cu ajutoarele ei blănoase, Sora Dantelă (motivul țesăturii este ofertant și aici); infatuatul Kubera, zeul Shiva și Ganesha – micul zeu flămând cu cap de elefant, Cupidon și Psihe, etc. Nelipsită este și suita animalieră formată din Muzicienii din Bremen, de care, probabil, mulți își amintesc de ei de prin desene animate, Motanul încălțat, dar și o vulpe păcălită, în sfârșit, de o barză. Ilustrațiile sunt abundente și prietenoase cu poveștile, fiecare pagină fiind încadrată de chenare ornamentate cu diverse motive.”
[Cumpără de aici]

 1. În același spirit jucăuș, literatură pentru pitici via Marius: Kate DiCamillo, Flora și Ulise: Aventurile iluminate.

„Deși tematica supereroului este ultra-folosită în literatură, dar și în filme, această veveriță supererou este un pic altfel, mult mai apropiată de categoria de vârstă dedicată (prin felul în care îi sunt conturate caracteristicile). Lectura acestei cărți m-a amuzat și binedispus, iar atunci când te cufunzi în poveste alături de copilul tău, sentimentul e cu totul și cu totul altfel, vezi ce îi place, la ce pasaje râde cel mai tare, la care e mai curios ori care duce la cel mai mare număr de întrebări.”
[Cumpără de aici]

 1. România în vremuri tulburi, literatură de război, via Cristina: Octavian Soviany, Moartea lui Siegfried.

„Ei bine, dacă aveaţi impresia că s-a scris tot ce se putea scrie despre cel de-al Doilea Război Mondial, vă înşelaţi. Moartea lui Siegfried  vine cu o abordare inedită şi de mare curaj, un roman bine documentat şi consolidat valoric prin talentul autorului. Iar ineditul nu se opreşte aici, pentru că autorul cărţii s-a lansat într-o provocare de zile mari, una care ne poate ajuta pe noi, cititorii, să vedem lucrurile altfel, o nouă perspectivă, şi anume viaţa şi gândurile unui ofiţer german în Bucureşti.”
[Cumpără de aici]

Pe data viitoare!

Lasă un semn

Comentariu

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ ADLITTERA (A.E.C.A.) este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Isabela

Isabela este absolventă a Facultatății de Psihologie din cadrul Universității București și vede cititul ca o formă de terapie, la fel ca și dansul, muzica sau fotografia. Funcționează pe principiul: avem nevoie doar de puțină frumusețe. Zi de zi. Puțin câte puțin. Peste tot.