Malad

s-a născut în 1980, a studiat drept şi antropologie culturală, a lucrat în advertising, iar în 2010 a fondat editura , al cărei coordonator este până în prezent. este romanul său de debut şi a apărut în colecţia √7 în primăvara acestui an.

este un roman titirez. Te învârte până ameţeşti, dar îţi place şi mai vrei. introduce cititorul direct în acţiune şi în mintea personajului. Nu pierde timp cu descrieri şi mise-en-scène. Andrei este organizatorul unei conferinţe pentru „creativi”, într-un mediu de business internaţional, unde el crede că este singurul român. Aude pe cineva înjurând în română şi imediat simte o conexiune cu apariţia extravagantă care se împiedicase de nişte cabluri. Românca, pe nume Ioana, este graphic designer şi este prezentă în sală pentru a participa la un concurs de Quick Drawing pe noua tabletă grafică produsă de compania W. Când Ioana începe să deseneze, Andrei este hipnotizat. Intră în transă şi are o viziune apocaliptică care parcă curge din mâna desenatoarei. Imediat după acest episod, Ioana dispare, iar Andrei simte că destinele lor sunt conectate cumva şi pleacă în căutarea ei.

 

În esență, subiectul este condiția artistului, are o tentă epistemologică, și aici m-aș referi mai degrabă la sursele de inspirație ale romanului, care pleacă de la Republica și Timaios-ul lui Platon, trece prin apofaticul lui Pseudo-Dionisie Areopagitul, are de a face mult cu gnosticismul (luat ca tradiție de gândire), include teme majore din alchimie în interpretare arheologică jungiană și se temină cu revista glossy recent înmormântată All Hallow, de producție românească marca Barna Nemethi. Ca să fiu mai succint, este o carte despre obsesii, despre vise (și coșmaruri), despre trecut și predestinare. Și despre eșec.

Alexandru Voicescu într-un interviu acordat Corinei Ozon aici

 

Romanul lui Alexandru Voicescu este cel mai apropiat de descrierea unui „thriller” pe care l-am citit în literatura română contemporană. Am înţeles că autorul nu-şi doreşte neapărat să fie comparat cu Dan Brown, însă paralela este inevitabilă pentru cineva care a citit toate peripeţiile lui Robert Langdon printre simboluri şi înţelesuri ascunse.

Drumul lui Andrei în căutarea Ioanei îl poartă pe drumuri europene, de la Praga, Lausanne şi Milano, până într-un sat izolat din Banatul sârbesc, dar şi pe cărări mistice în adâncul nebănuit al propriei sale identităţi. Pe parcurs, Andrei întâlneşte aliaţi şi duşmani, ambele categorii fiind reprezentate prin apariţii cel puţin surprinzătoare, care dau cărţii o alură de bestseller american şi care ţin cititorul interesat până la ultima pagină.

Temele principale ale cărţii par sa fie iubirea şi sacrificiul de sine, totul într-o atmosferă întunecată, gotică. În încercarea lui de a o găsi pe Ioana, Andrei se surprinde prins în acţiunile unui grup cu convingeri artistico-religioase, descoperă o sectă bizară, este acuzat de crimă şi se vede nevoit să fugă pentru a se salva. Creându-i lui Andrei acest traseu, Alexandru Voicescu are ocazia să transmită cititorului câteva din ideile sale proprii despre viaţă, despre iubire, despre societate şi timpurile pe care le trăim. Nu în ultimul rând, dincolo de acţiunea cu adevărat fascinantă din roman, autorul strecoară în paginile lui şi multă filosofie, pe care este evident că o stăpâneşte, de la antici încoace.

Malad este un roman cu adevărat complex, care nu trădează stângăcii de debutant. Tonul este  calibrat pentru a vorbi cititorului cu uşurinţă; tema este fascinantă şi tratată în moduri surprinzătoare; acţiunea te ţine cu sufletul la gură şi te face să citeşti cartea repede, avid de răspunsuri; eroul principal trece prin întâmplări şi situaţii incredibile, dar încadrate credibil în naraţiune; personajele sunt construite fără greşeală, în complexitatea lor; iar scenele fantastice se întrepătrund atât de bine cu cele ancorate în realitate încât trecerea dintre ele este aproape insesizabilă.

Vă recomand să îl citiţi, ca să vă convingeţi, şi mai ales să urmăriţi celelalte apariţii sub semnătura lui Alexandru Voicescu, care deja „ameninţă” cu nişte manuscrise în lucru.

Alexandru-Voicescu

Titlu: Malad
Autor: Alexandru Voicescu
Editura: 
An apariție: 2015
Număr pagini: 222
Preţ: 26 lei

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto aici

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andreea Tănase

Andreea Tănase
Vice-președinte și Director de Programe sociale al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, Andreea a fost premiată la ediția a IV-a (2013) a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie” (IDC, Proză scurtă) și a câștigat Premiul Revistei SemneBune în acelaşi an. Călătoreşte excesiv, citește cu pasiune, scrie proză scurtă când are timp și își divinizează cele două pisici Sphynx.