Cele mai frumoase mituri și legende din toată lumea

Mituri si legende.jpgCartea de față, Cele mai frumoase mituri și legende din toată lumea (în original: The Usborne Book of Myths and Legends) este o carte-obiect care cuprinde o colecție generoasă de povești din toată lumea, alcătuită de Anna Milbourne, Heather Amery și Gillian Doherty, însoțite de ilustrațiile Lindei Edwards. Cartea este ideală atât pentru copii, cât și pentru adulții care vor să reviziteze citadela cu povești ale copilăriei și chiar să-și îmbunătățească bibliografia de literatură pentru copii.

Contribuția autoarelor la această carte constă în aceea că repovestesc cele mai cunoscute povești ale lumii într-un mod cât mai accesibil și inteligibil. Copiii pot fi bucuroși că au acces la cât mai multe informații prin texte de o lungime convenabilă, iar adulții își pot organiza timpul dedicat citirii copiilor într-un mod eficient. În plus, o astfel de carte este necesară mai ales pentru faptul că adună în ea povești canonice care, astăzi, fie au fost uitate, fie alterate prea mult prin reciclări, pastișe, parodii prin desene animate, iar cunoașterea și recunoașterea lor în „original” (atât cât se știe, pentru că unele au mai multe variante) îl poate ajuta pe cititorul junior să discearnă și să se raporteze altfel la lume, fie ea literară, cinematografică, etc.

IMG_9956

Cartea este structurată în cinci capitole care cuprind mituri despre cum s-au întâmplat lucrurile, povestiri despre zei și zeițe, basme de pretutindeni, fabule cu animale și legende despre monștri și balauri, precedate de un prolog care funcționează ca un stindard pentru întreaga enciclopedie de povești. Miza este aceea că poveștile trebuie împărtășite, comunicate mai departe, așa cum bătrânul servitor îi întreținea imaginația micuțului Lom până  a ajuns la maturitate. Micuțul Lom le-a ținut doar pentru el multă vreme, până când poveștile și-au cerut dreptul de a face ocolul lumii și de a fi comunicate. Căci, asemeni protagonistei Arahne, care apare în cartea de față, să fii un muzeu de povești, fără să le transmiți mai departe, e ca și cum ai țese la o pânză inutil: „ – Dacă ești atât de pricepută, se răsti ea [Atena către Arahne, n.m.], ai să țeși în vecii vecilor, dar nimeni n-are să-și dorească lucrul tău.” (p. 18)

IMG_9959

Așadar, jucăria de față este un minunat prilej de întâlnire a unor personaje mitologice precum Arahne și Atena, Eco și tragicul ei sfârșit, căci nu femeile au ultimul cuvânt, după cum se spune, ci frumoasa nimfă a pădurilor, care ulterior se îndrăgostește de Narcis; Baba Iaga și Mișa împreună cu ajutoarele ei blănoase, Sora Dantelă (motivul țesăturii este ofertant și aici); infatuatul Kubera, zeul Shiva și Ganesha – micul zeu flămând cu cap de elefant, Cupidon și Psihe, etc. Nelipsită este și suita animalieră formată din Muzicienii din Bremen, de care, probabil, mulți își amintesc de ei de prin desene animate, Motanul încălțat, dar și o vulpe păcălită, în sfârșit, de o barză. Ilustrațiile sunt abundente și prietenoase cu poveștile, fiecare pagină fiind încadrată de chenare ornamentate cu diverse motive.

În ceea ce mă privește, mi-a crescut entuziasmul constant citind această carte, deoarece mi-am amintit de multe povești, pe care le știam doar parțial sau din auzite, iar detaliul a contrapunctat cu ceea ce știam deja. Ca sa vă faceți o idee despre cum arată cartea în interior, v-am fotografiat câteva pagini.

Titlu: Cele mai frumoase mituri și legende din toată lumea

Autori: Anna Milbourne, Heather Amery și Gillian Doherty

Ilustrații de Linda Edwards

Traducere: Ondine Dăscălița

Editura: Corint Junior

An apariție: 2014

IMG_9951

IMG_9952

IMG_9957

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Elena Donea

Elena Donea
A terminat masteratul de Studii literare din București. Îi plac poezia, teoria literaturii, literatura comparată, pisicologia și flanările lungi prin București.