5 cărți must-read ~ s6/2015

Începând cu anul 2015, ne-am gândit cât de frumos ar fi dacă le-am face cinste scriitorilor noștri preferați și le-am sărbători zilele de naștere pe pagina noastră de FacebookAșa că, dacă nu știți ce să mai citiți, în fiecare zi noi vă recomandăm câte un autor, iar dacă vă place nu ezitați să dați un share cu tag-ul #scriitorulzilei.

Iată deci, cele cinci idei de lectură de săptămâna aceasta, dintre sărbătoriții lunilor ianuarie și februarie pe SemneBune

„Epistolele, acest exerciţiu continuu de imaginaţie, dar şi de disciplină, sunt modalitatea prin care poetul rămâne constant aproape de literatura mare. Cumva, acesta se simte izolat de evenimentele şi cărţile importante, iar prin scrisori simte că recuperează timpul pierdut.”
CRTPD-icon[Cumpără de aici]

Papagalul lui Flaubert este un roman situat la graniţa dintre prezent şi istorie, dintre ficţiune şi cercetare documentară, fiind un omagiu suprem adus romancierului care i-a marcat lui Barnes existenţa.”
CRTPD-icon[Cumpără de aici]

„În cele aproape 700 de pagini ale romanului vocile narative se schimbă, avem de-a face cu o carte foarte complexă, unde sunt inserate scrisori, articole de ziar, monologuri, descrieri atente ale stărilor sufletești, dar și ale peisajelor, vedem o Japonie contemporană de parcă ar fi scrisă prin ochi unui vizitator. O mare calitate a lui Murakami, și ceea ce îl diferențiază de alți autori japonezi, e că el reușește să îmbine miturile Japoniei cu cele ale Occidentului și scrie într-un fel aproape american.”
CRTPD-icon[Cumpără de aici]

Pasternak a ilustrat în detalii sumbre sistemul politic rusesc și viața mizeră a celor apăsați pe ceafă de bocancul vertiginos al comunismului. Cele trei dimensiuni ale acțiunii romanului: istorică, socială și politică alcătuiesc o frescă brută a condiției intelectualului supraviețuitor în sânul unei Rusii surghiunite de corupție și de propagandă politică de factură mizerabilă (vă sună cunoscut?) , aflată în permanență în tăvălugul unei revoluții în care bogații ajung să devină simpli ”tovarăși”.
CRTPD-icon[Cumpără de aici]

Astăzi sărbătorim un mare romancier, dar și dramaturg, un clasic al literaturii – pe care sigur că nu puteam să-l lăsăm deoparte –  iar recomandarea de astăzi este chiar o piesă de teatru:

Exilați este totuși, una din cele mai conformiste scrieri ale lui Joyce, cu o poveste care se dezvăluie într-un mod clasic, progresiv, fără foarte multe înflorituri și întoarceri de condei. Este o dramă romantică, în cel mai pur sens al cuvântului, o poveste de dragoste cu complicații, cu personaje care nu sunt sigure pe sentimentele lor, iar când își dau seama, lucrurile se complică din nou.”
CRTPD-icon[Cumpără de aici]

Nu pot decât să sper că apreciați inițiativa noastră și că veți contribui la ea atrăgându-ne atenția asupra zilelor de naștere ale autorilor voștri preferați. Cât despre mine, eu tot aștept de la voi idei de recomandări, pentru că sunt sigură că ați pus mâna pe tot felul de cărți minunate care merită citite.

Data viitoare pregătesc un set de autori latini, visând deja la povești pe plaje Mediteranene sau în încinsul Rio, dar până atunci vă sugerez să nu vă lăsați pradă descumpănirii datorate vremii friguroase și să vedeți ce se joacă la Teatrul de Artă luna aceasta (via Andreea).

Chapeau!

 —

sursa foto aici.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Isabela

Isabela
Isabela este absolventă a Facultatății de Psihologie din cadrul Universității București și vede cititul ca o formă de terapie, la fel ca și dansul, muzica sau fotografia. Funcționează pe principiul: avem nevoie doar de puțină frumusețe. Zi de zi. Puțin câte puțin. Peste tot.