5 cărți must-read ~ s33/2015

Vorba multă, sărăcia omului. August. Căldură. Concediu. Lectura de joi. Semne Bune din toate părțile. Bagaj de cultură și Cartepedia. Colegii mei citesc. Vezi și tu ce!

© Josef Koudelka, Naples, 1979
© Josef Koudelka, Naples, 1979

Și vara e loc de… Iubire, Toni Morrison.

Iubire” este una dintre acele puține creații literare de marcă ce pot fi recomandate oricui, fără prea multe avertismente, întrucât proza absolut captivantă a lui Toni Morrison va face cu siguranță deliciul oricărui cititor pasionat de romane de stare, romane de societate, romane psihologice sau de istorie modernă.

Via Loredana
[Cumpără de aici]

Vrăjitori. Magie. Halucinații de toropeală. Fantezii pe faleză ș.a. Ultima dorință, Andrzej Sapkowski.

Recomand cartea pentru că are toate elementele unui roman fantasy bine scris: acțiune, aventură, o notă evidentă de sinistru, situații comice, pe alocuri și un suspans alert care te tine în priză, fără să opui rezistență.

Via Ruxandra
[Cumpără de aici]

Pe pământul ăsta nu mai e liniște nicăieri. Poate doar în Beznă clară, William Golding.

Stilul lui Golding este alternativ abundent în dialoguri între personaje, stil indirect liber şi, aşa cum am mai precizat, pasaje onirice şi poetice, dar şi pagini de jurnal, care surprind întâlnirile neobişnuite dintre Matty şi nişte spirite verzi şi roşii, care îi vor ghida deciziile pe tot parcursul drumului.

Via Elena
[Cumpără de aici]

Trecutul-fantomă, fotograful-fantomă, Câinele-fantomă, Patrick Modiano.

Titlul (în original Chien de printemps) este și el destul de bizar, este mai degrabă o metaforă, un joc, fiindcă nici pomeneală să fie vorba despre vreun câine în carte, cu toate că unul apare de vreo două ori pomenit, dar putem face legătura dintre acest câine și personaj. La fel ca și fotograful, câinele apare fantomatic, de abia intră în peisaj că dispare și îl vedem mergând alene prin oraș, iar când nu mai este, nu lasă nimic în urmă, doar o umbră de amintire, de parcă ne și vine să ne întrebăm, exact ca romanticii: a fost aievea, a fost vis?

Via Valentin
[Cumpără de aici]

Problema vagonului, un experiment controversat sau o adevărată Dilema,  Thomas Cathcart.

„The Trolley Problem” este un experiment psihologic înflorit în jurul anilor 60 ai secolului trecut, care, teoretizat, exprimă o situație de alegere destul de complicată: ce va face vatmanul unui tramvai ce nu poate fi oprit, dacă are de ales dintre a lăsa trenul pe acea șină și a omorî 5 oameni, sau să schimbe direcția trenului și să omoare un singur om? În 2013, situația experimentală devine cât se poate de reală când statul o dă în judecată pe Daphne Jones pentru uciderea lui Chester Farley, ca urmare a deciziei femeii de a schimba macazul, salvând viețile a cinci oameni, cu prețul morții acestui Chester.

Via Andra
[Cumpără de aici]

 — 

P.S. Ați aflat? SemneBune și vă fac vara aceasta! Fiecare săptămână vine cu ceva nou, iar săptămâna aceasta vrem să vă ia cu fiori pe șira spinării. Abonează-te și ne ocupăm de tine cu romane thriller, cât să ai o vară mai mult decât palpitantă. #bagajuldecultură

P.P.S. Serile de joi se petrec în Grădina de Citit a Bibliotecii Metropolitane, într-o oază de liniște din buricul târgului. Nu te-am văzut până acum, așa că te altept joi! #LdJ

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Isabela

Isabela
Isabela este absolventă a Facultatății de Psihologie din cadrul Universității București și vede cititul ca o formă de terapie, la fel ca și dansul, muzica sau fotografia. Funcționează pe principiul: avem nevoie doar de puțină frumusețe. Zi de zi. Puțin câte puțin. Peste tot.