Aniversarea primilor 4 ani Cartepedia [interviu cu librari]

Luna aceasta librăria online Cartepedia.ro împlinește 4 ani. „Suntem o echipă de oameni de carte și librari, dar mai ales de cititori ca și tine, care au pus pe picioare un lanţ de librării în marile orașe ale ţării. De mai mulţi ani de zile, suntem atenţi la nevoile, părerile și nemulţumirile cititorilor noștri, adaptându-ne și crescând alături de ei. De-aici și dorinţa de-a le oferi, în iureșul unei existenţe în care cărţile nu-și mai găsesc niciunde locul potrivit, un ghid, o călăuză care să-i ajute să descopere drumul de ieșire din labirintul opţiunilor de lectură contemporane. Noi nu vrem doar să vindem cărţi, mai important ni se pare să construim o comunitate bazată pe valori recunoscute, pe experienţa profesioniștilor recrutaţi de noi și pe contribuţiile, sperăm cât mai numeroase, ale cititorilor noștri.” Am discutat cu managerii la începutul parteneriatului cu librăria Cartepedia (aici și aici), iar acum câteva zile am stat de vorbă cu patru librari pentru a afla ce se află în spatele unui „live-chat” plasat pe site (cea mai rapidă modalitate de a interacționa cu iubitorii/consumatorii de cărți) și, evident, care sunt criteriile alese de ei pentru recomandarea unui titlu.

Acum, la aniversarea a 4 ani a frumoasei librării online, cum sărbătorește librarul Cartepedia?

Valentin Derevlean: Citind, acesta e cel mai bun mod de a sărbători aniversarea unei librării. Citind cărți bune și povestind despre ele. Pentru a afla și prietenii.

Romeo Aurelian Ilie: Salutare! Nu se poate sărbătorire mai frumoasă decât citind și scriind despre cele citite. Și parcă tocmai acum s-au gândit și editurile să-și îmbogățească portofoliul cu titluri de excepție. Numai așa, ca să ne facă nouă, librarilor, sărbătoarea mai frumoasă.

Vlad Zver: Acum, acum, la momentul la care răspund, sărbătoresc citind benzile desenate cu care ne-a surprins și bucurat imprintul „Grafic” al Grupului Editorial Art: „V de la Vendetta”, „Watchmen”, „Batman” și „Wonder Woman”.

Mihai Pricopoaia: Citind noutățile bookfest pentru a face recomandări.

Ce înseamnă, pe scurt, să fii librar la Cartepedia?

Valentin Derevlean: Cam același lucru cu a fi librar într-o librărie fizică, cum sunt eu și toți ceilalți care recomandăm cărți pe Cartepedia. Citești mult, faci selecție, aștepți cu nerăbdare noutățile, te entuziasmezi sau enervezi când vezi cât costă o carte J E multă muncă în spatele recomandărilor, însă dacă mă pui să rezum, a fi librar Cartepedia înseamnă să-ți placă să citești mult. Doar așa poți recomanda fără temeri cărți altor cititori.

Vlad Zver: E o poveste fără sfârșit cu multe note de subsol și o bibliografie, de dorit, uriașă.

Mihai Pricopoaia: Recomandările tale pot fi vizualizate de oameni pe care nu-i vezi dar care te pot aprecia pentru ce scrii.

Cum alegi cărțile pe care le recomanzi comunității Cartepedia?

Valentin Derevlean: Fac o selecție dintre titlurile noi și titlurile care sunt bestseller. Nu uit de preferințele personale și tot timpul strecor recomandări dificile, care pun cititorul în dificultate. Însă cititul nu e doar plăcere, e și educație și cunoaștere. Dacă nu ai citit în ultimul an nicio carte care să te pună la încercare, care să te enerveze la început și pe care să tot vrei să o abandonezi ca la final să rămâi uimit și să tot visezi și să vorbești despre ea, atunci nu ai citit cărți bune care îți modifică gândurile și interioritatea. Cărțile de genul acesta nu sunt ușoare, nu sunt comode. Dar după ce le citești, nu le mai uiți niciodată. Așa că mă simt dator să ajut puțin prin ceea ce recomand, poate conving pe cineva să citească un asemenea titlu.

Romeo Aurelian Ilie: Depinde. Există două principii: cel al autorilor favoriți sau cel puțin cunoscuți, și cel al hazardului. Pentru că sunt zile când vreau să merg la sigur și citesc cărțile noi sau reeditările care mi-au scăpat, de la autorii pe care îi știu și îi apreciez din toată inima, și sunt zile în care am chef să merg pe mâna întâmplării și iau din raft cărți ale unor autori total necunoscuți, cel puțin pentru mine. Și de cele mai multe ori am o intuiție bună. Așa l-am descoperit pe mozambicanul Mia Couto, care mi-a plăcut foarte mult cu „Confesiunile leoaicei” (Polirom, 2017) și pe care l-am așezat apoi definitiv pe lista de autori de top, grație romanului „Veranda cu frangipani” (Art, 2008). Iar de recomandat, recomand doar ceea ce mi-a plăcut mie cel mai mult din toate câte citesc. Pentru că mi se mai întâmplă să citesc și cărți mai puțin bune. Dar nu aș recomanda niciodată ceva ce nu m-a cucerit pe deplin.

Vlad Zver: Nu am criterii rigide după care îmi aleg lecturile, încerc să citesc cât mai mult din fiecare domeniu/categorie în funcție de preocupările dintr-o anumită perioadă, iar dacă unele titluri pe care le citesc, nu-mi sunt pe gust, nu ezit să-mi spun părerea. Cred cu tărie că și o recenzie negativă, tot recomandare se numește. Nu cred în matrițe, prin urmare când iau o carte în mână încerc pe cât posibil să o fac fără prejudecăți, de multe ori am descoperit cărți senzaționale pe care altfel nu le-aș fi citit.

Mihai Pricopoaia:  De obicei recomand cărțile care m-au impresionat, care mi-au creat o anumita stare, emotie.. Acele carti pe care nu le uiti niciodata.

Spune-ne ce carte crezi tu că ar trebui să citească orice iubitor de carte, dintre cele aparute recent (ultima luna sa zicem), fie el cartepedian sau nu!

Valentin Derevlean: „Și, deodată, cineva bate la ușă: de Etgar Keret, un israelian incomod, glumeț și ironic care prin prozele sale aruncă în aer tot ce credeai că știi sau ți s-a povestit despre evrei. Apoi, „Istoria Chinei moderne” de Jonathan Fenby, pentru că totul are legătură azi cu China, fie că ne place sau nu. E o țară mamut cu o istorie terifiantă și care e unică prin modul de a construi viața unui cetățean, prin cultura, economia și politica pe care le propune. „Camera” lui Giovanni de James Baldwin, un roman despre condiția negrului homosexual, despre răni, rușine și frică, teme vechi în Occident și care redevin actuale în România referendumului pentru familie. Două romane grafice esențiale pentru istoria secolului XX a benzii desenate, dar și a umanității: „Watchmen” și „V de la Vendetta”. Cântec pentru cei neîngropați de Jesmyn Ward, un roman câștigător al Nationa Book Award 2017, provocator și splendid tradus, Lincoln între vieți de George Saunders, Man Booker-ul de anul trecut și un prozator care te blochează, unul dintre prozatorii care modifică cumva literatura prin invențiile sale. Neapărat „Jurnalul secret al lui Hendrik Groen, 83 de ani şi ¼” de Hendrik Groen, cartea care mi s-a părut cea mai neașteptată și surpriza ultimului târg de carte. Mai vreți?

Romeo Aurelian Ilie: Aceasta este o întrebare teribil de grea, pentru că nu pot  face o recomandare universal valabilă. Cititorii sunt individualități. Fiecare cu forul său interior și cu afinitățile sale literare. Dacă e să răspund la această întrebare, aș menționa trei titluri, care pe mine m-au marcat foarte tare, dintre lecturile ultimei luni: „Păpușa” de Ismail Kadare (Humanitas, 2018), „Dinții ascuțiți ai binelui” de Bogdan Răileanu (Humanitas, 2018) și „Marea despărțire” de C.S. Lewis (Humanitas, 2013), o carte mai veche pe care însă eu am descoperit-o abia acum. Dar, repet, acestea mi-ai plăcut mie. Altora s-ar putea să nu le spună nimic. Iar faptul că toate trei sunt apărute la editura Humanitas, este doar o întâmplare. Apar cărți bune și foarte bune la toate editurile, inclusiv la cele mici, adeseori nebăgate în seamă. Este o lege nescrisă a naturii cărților. De exemplu, o carte foarte bună care îmi vine acum în minte este și „Metamorfoză la marginea cerului” de Mathias Malzieu (Philobia, 2015). Da, este autorul celebrei și minunatei „Mecanica inimii” (Nemira, 2016). Și lista ar putea continua… aproape la nesfârșit.

Vlad Zver: Bookfest-ul a fost destul de darnic, astfel că vă propun o listă de cărţi pe care le-am citit sau pe care sper să le citesc alături de alți iubitori de lectură, cartepedieni sau necartepedieni:

La ficţiune avem Carbon modificat” care poate merge la pachet cu serialul omonim, Omul suspendat de Saul Bellow care este și unul dintre autorii mei preferați, și bineînțeles „Lincoln in the Bardo” câștigător al pe 2017.

În zona de cărți pentru copii: – Fata care a băut luna”, Newbery-ul anului 2016, poate cel mai valoros titlu fantasy din zona 12+ apărut anul acesta; „Aproape sigur” – o autoare nou tradusă la noi care sunt sigur că va fi foarte bine primită; frumoasele cărți ale lui Dr. Seuss iubite în egală măsură de și părinți: “Cotoi cu Pălărioi”; „O, în ce locuri minunate o să ajungi”, „Cărticica de dormit.”

Dintre titlurile pentru adolescenţi mi-a atras atenția The Hate U Give, tradusă la noi cu un titlu nefericit care pierde o bună parte din forţa romanului – „Ura cu care loveşti – un roman extrem de bine primit în afară, dar în jurul căruia sunt convins că se vor stârni polemici în care multe argumente înşelătoare şi numeroase prejudecăţi vor încinge atmosfera.

Pentru non-ficţiune oferta este bogată și tentantă, dar dacă aș alege doar trei titluri, acestea ar fi: „Pământul negru” de Timothy Snyder care este unul dintre istoricii mei favoriți – Tărâmul morții” fiind un studiu excepțional în opinia mea. Un alt titlu ar mai fi „Gena. O istorie fascinantă” de Siddartha Mukherjee, autor al cunoscutului și interesantului studiu „Cancerul”.

„Împăratul tuturor bolilor” și „Unul dintre noi” de Åsne Seierstad, o investigație jurnalistică a cazului lui Anders Breivik – dacă luăm în calcul și opiniile exprimate de Ian Buruma și Karl Ove Knausgard cu privire la cartea lui Seierstad, înseamnă că avem în față o carte de neratat.

Mihai Pricopoaia: Dintre ultimele noutăți aș recomanda: „Puterea” de Naomi Alderman – pentru cei cărora le place literatura distopică dar merge și pentru cititorii de sf și fantasy; Și, deodată, cineva bate la ușă”, Etgar Keret – pentru extraordinarele lui proze scurte;  „Undeva, departe” de Andrew Solomon –pentru cei care vor non-ficțiune; aici vor găsi atât stilul autobiografic cât și perspectiva autorului asupra evenimentelor petrecute în lume în ultimii 30 de ani


Acest interviu marchează 4 ani de online și totodată aniversează parteneriatul librăriei Cartepedia.ro cu revista SemneBune.

La mulți ani, Cartepedia!


Lasă un semn

Comentariu

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Donează 20% de SemneBune

Dacă reprezinți o entitate juridică, te rugăm să descarcarci, completezi și semnezi Contractul prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Direcționarea a 20% din impozit este deductibilă pentru că suntem în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Ciprian Burcovschi

este fondatorul AdLittera (Asociația pentru Educație și Cultură AdLittera) și făurar de platforme culturale experimentale. Specialist în comunicare vizuală, Ciprian este implicat în mai multe programe edutainment. Îi plac oamenii care doresc să lase ceva bun în urma lor.