Istoria Franței, varianta gastronomică

  • Povești din istoria Franței și a gastronomiei franceze
  • Un volum despre ce înseamnă jazzul azi
  • Programa literară din școli, depășită și în Anglia
  • Top 100 cele mai bune thrillere dintotdeauna
  • Târguri de carte școlară și rechizite

– acestea sunt recomandările mele din lumea literară, la acest început de săptămână.

Probabil că mintea mea este încă în vacanță, deși vacanța mea s-a terminat, pentru că m-am oprit mai întâi la recenzia unei cărți care îți întreține dorul de ducă. Este vorba despre volumul intitulat A Bite-Sized History of France: Delicious, Gastronomic Tales of Revolution, War, and Enlightenment. Recenzia am găsit-o pe kirkusreviews.com și începe astfel: ”Soț și soție – el francez, ea americancă – se plimbă lejer prin istoria Franței, cu un coș de picnic plin de informații despre legăturile dintre istorie și gastronomie.” Într-o serie de capitole scurte, unele de numai câteva pagini, aflăm poveștile unora dintre alimentele și mâncărurile reprezentative ale bucătăriei franțuzești. Când, de ce și cum au apărut și care este statutul lor în zilele noastre. Cei doi vorbesc despre celebrele baghete, despre brânza brie, șampanie, ciocolată, clătite (crêpes) și altele. Despre legătura dintre unele personaje istorice și anumite mâncăruri, dar și despre efectele războaielor asupra gastronomiei. Pe mine m-a cucerit ideea acestei cărți. Vă recomand recenzia, nu e lungă, dar e convingătoare. Și se încheie astfel: ”O călătorie genială prin istorie, care îi va lăsa pe cititori atât sătui, cât și înfometați.”

**

O altă recenzie care m-a făcut să mă opresc un pic din căutări am găsit-o pe npr.org și trebuie să recunosc că, în acest caz, subiectivismul meu e mai vizibil decât în altele. Pentru că este vorba despre un volum referitor la jazz, un gen pe care eu îl iubesc, dar care pe unii dintre voi s-ar putea să vă lase indiferenți. Totuși, îmi permit să vi-l recomand, pentru că orice lectură despre muzică, indiferent de gen, este constructivă și aduce cu ea informații diverse. Titlul cărții este Playing Changes: Jazz for the New Century, iar autorul ei este Nate Chinen, critic de jazz. ”Istoria jazzului din secolul 20 este bine cunoscută, dar traiectoria genului în secolul 21 este încă în derulare. Potrivit lui Nate Chinen, critic muzical pentru NPR Music și pentru WBGO, jazzul în noul mileniu a cunoscut un fel de Renaștere, grație unor muzicieni cheie” – astfel începe prezentarea cărții, de pe site-ul amintit, și continuă cu sintetizarea unor idei care nu sunt nici pe departe tehnice sau prea specializate, pentru un simplu cititor. De exemplu, autorul cărții vorbește despre statulul jazzului și al cântăreților de jazz cândva, când erau nevoiți să se lupte pentru a fi luați în serios. Astăzi, dimpotrivă. Percepția jazului a ajuns într-un punct în care acest gen ar trebui mai degrabă respectat decât savurat. Cu alte cuvinte, s-a trecut în cealaltă extremă. Recenzia continuă în această manieră, lucru care mă face să cred că și cartea este una de care se pot bucura inclusiv cei care încă nu sunt îndrăgostiți de jazz, pentru că este vorba despre idei și nu despre tehnici muzicale.

**

De pe independent.co.uk mi-a atras atenția un articol al cărui subiect mi s-a părut mai mult decât familiar și în care m-am regăsit, la fel cum, probabil, se vor regăsi inclusiv elevii de azi, deși au trecut câteva generații bune de când am fost și eu în pielea lor. O să înțelegeți imediat despre ce vorbesc. Titlul articolului este următorul: „Curricumulul național, la 30 de ani. Șapte cărți cu care profesorii noștri ne-au torturat”. Altfel spus, este vorba despre programa școlară de literatură a elevilor din Anglia, care a fost stabilită cu 30 de ani în urmă și care se pare că încă mai este folosită. Și nu este singurul motiv de îngrijorare. Unele cărți nu doar că sunt deja depășite, dar nu sunt deloc potrivite pentru vârsta școlară și pentru a-i face pe copii să iubească lectura. Nu-i așa că vă sună cunoscut? Credeam că doar la noi se întâmplă asta, dar se pare că și alții suferă din același motiv. Dacă pe elevii de la noi încă îi chinuie cu Baltagul, Ion, Mara și altele, școlarii englezi au de-a face cu titluri precum Hamlet, Să ucizi o pasăre cântătoare, Un tramvai numit dorință, Împăratul muștelor șamd. Desigur că ele sunt creații literare remarcabile, în ambele cazuri, dar n-ar trebui studiate de copii.

**

Cum încă suntem în sezonul vacanțelor, iar asta înseamnă inclusiv că mai avem timp să ne pierdem printre paginile unor cărți, de pe signature-reads.com vă recomand topul 100 al celor mai bune thrillere dintotdeauna. Pentru că, nu-i așa, ce te poate ține mai atent la o poveste decât o crimă sau un mister bine construite? După cum spun autorii topului, probabil că deja ați văzut și ați revăzut multe dintre filmele care s-au făcut după unele dintre aceste cărți, dar una este să vezi filmul, alta este să citești cartea. Pentru că într-o carte ai parte de mai multe detalii, personajele sunt mai bine conturate, iar intriga este uneori ușor diferită. În plus, vorbim despre un top 100, iar asta înseamnă că după unele volume nu s-au făcut filme, deci, cu siguranță, nu le știți. Fiecare carte din top este însoțită și de o scurtă prezentare, de câteva rânduri, iar pe listă se regăsesc, desigur, titluri celebre, precum Talentatul Domn Ripley, Fata dispărută, The Shining, Zbor deasupra unui cuib de cuci și altele.

**

Și, pentru că toamna e aproape, chiar dacă zilele acestea încă ne coacem sub soarele torid, iar toamna înseamnă, inevitabil, și prima zi de școală, fac două recomandări utile pentru cei care în curând vor începe să cutreiere librăriile în căutarea celor necesare pentru noul an școlar. Pe carturesti.ro, de exemplu, este anunțat un târg cu cele necesare pentru școală, fie că e vorba despre cei care abia acum vor face primul pas în această direcție, fie că e vorba despre copii care deja știu ce înseamnă să-și ia ghiozdanul și picioarele la spinare în fiecare dimineață. Ghiozdan în care trebuie să aibă tot felul de lucruri, pe care părinții vor cheltui o grămadă de bani. Fiind un târg, însă, înseamnă că sunt și reduceri, de care puteți profita până în 30 septembrie. Dacă la Cărturești sunt foarte atrăgătoare ghiozdanele, penarele, lunch box-urile și altele de acest fel, pe cartepedia.ro găsiți reduceri la cărțile pentru copii. Promoția intitulată Hai la școală! include manuale, culegeri de teste, cursuri de limbi străine, și alte cărți de care cei mici se pot folosi și se pot bucura.

În final, rețineți ce spunea Nadine Gordimer: “Books don’t need batteries.”


Surse foto: goodreads.com și pixabay.com


„Mondolit” prezintă informații despre cultura scrisă din întreaga lume și se aude în fiecare săptămână la radio SportTotal, în emisiunea SportKultur realizată de Mihai Pahonțu.

Lasă un semn

Comentariu

Donează 20% de SemneBune

Dacă reprezinți o entitate juridică, te rugăm să descarcarci, completezi și semnezi Contractul prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Direcționarea a 20% din impozit este deductibilă pentru că suntem în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 5.016 abonați.

Autor articol: Dorina Tătăran

Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.