Raluca Medeleanu – Casa cu oglinzi

Casa-cu-oglinziA doua carte a Ralucăi Medeleanu, intitulată ”Casa cu oglinzi” este un roman simplu, cu accente psihologice, care pune cititorului problema relațiilor interumane și felul în care acestea se dezvoltă, indiferent de sex și gradul de rudenie.  Romanul este ca și structură, extrem de simplu, dar dincolo de simplitate se ascund povești de viață, cutume și bariere sociale, lucruri de care ne lovim indiferent de statutul pe care îl avem.

Având în vedere că scriitoarea este la început de drum, mi se par interesante problemele pe care le ridică: oamenii superficiali își au locul asigurat fără să fie nevoiți să citească biblioteci întregi, ci doar reviste pentru coafeze (a nu se citi că am ceva împotriva coafezelor, vorba vine); ei își pot construi viața fără să împartă firul în zece, bazându-se excesiv pe modul în care arată. De partea cealaltă a malului se află omul inteligent, dar modest, care are probleme la locul de muncă și care se gândește cu înfrigurare la ceea ce va aduce ziua de mâine, omul care se bazează foarte mult pe logica verbului ”a fi”.

Romanul are descrieri detaliate, care îmbogățesc întreaga acțiune. Este vorba despre două surori, Doris și Lara, care încearcă să conviețuiască, deși sunt personaje antagonice. Singurul lucru pe care îl au în comun cele două surori este moștenirea care le aduce sub același acoperiș. Pentru că banii conduc societatea și, implicit, viețile oamenilor, aceste două femei vor să pună mâna pe moștenirea lăsată, dar fiecare are perspectiva ei: Doris vrea banii pentru că i se cuvin (deși n-are idee despre viața răposatei) și pentru că ea însăși este o ființă lăsată de divinitate pe pământ ca să bucure ochii masculilor dătători de bani, iar Lara acceptă provocarea moștenirii doar pentru amintirea vagă a mătușii decedate, iar faptul că va locui cu soră-sa sub același acoperiș i se pare un supliciu.

Umorul plutește în roman ca dopul sticlei de gin în paharul Larei; sunt situații comice, care Raluca-Medeleanu dezvoltă în același timp acțiunea. Cele două tinere nu reușesc să facă față tensiunilor, chiar par a fi două străine care nu au nimic în comun.

Este, așadar, un roman de dimensiuni mici, simplu, dar a cărei poveste se potrivește contextului social în care viețuim și care ne face să devenim mari judecători de valoare uitând să aruncăm un ochi în oglindă.

Autor: Raluca Medeleanu
Titlu: Casa cu oglinzi
ISBN: 978-973-164-140-9
Nr.pagini: 131
An apariție: 2013

Lasă un semn

comentarii

Despre autor

Ruxandra A.
Redactor - editor SB

A absolvit Facultatea de Litere din București. E pozar amator și scrie fie poezie, fie proză. N-a publicat nimic deocamdată. Muzica rock e a doua lume în care se refugiază. Prima o reprezintă cărțile.

Număr articole publicate : 157