„Cer de plumb” de Carme Martí, apărut la Meteor Publishing

Bazată pe o poveste adevărată, cartea „Cer de plumb” narează viața de legendă a lui Neus Català, ultima supraviețuitoare a lagărului de concentrare nazist de la Ravensbrück. Autoarea Carme Martí a fost impresionată de curajul acestei femei, care n-a încetat niciodată să lupte pentru a-și face cunoscută povestea – care nu este doar a ei, ci şi a celorlalte 92 000 de femei catalane care au pierit în lagăr în timpul celui de-al Doilea Mondial.

Născută într-o familie de țărani din Catalunya, Neus avea doar douăzeci și unu de ani atunci când a izbucnit Civil spaniol. S-a angajat ca asistentă medicală la un orfelinat, dar în scurtă vreme s-a văzut nevoită să ia calea exilului spre Franța, împreună cu cei 182 de copii orfani pe care-i avea în grijă. Acolo s-a alăturat forțelor de rezistență, s-a îndrăgostit fulminant, și-a servit patria de departe și a fost, în cele din urmă, deportată și închisă în lagărele de concentrare Ravensbrück și Holleischen, în care a cunoscut iadul, dar și raiul solidarității umane.

Carme Martí nu face decât să o lase pe Neus Català, acum în vârstă de 100 de ani, să-și depene povestea – uneori amuzantă, mereu emoționantă și, chiar și după atâtea decenii, de-a dreptul cutremurătoare. Titlul, „Cer de plumb”, face trimitere la prima zi în lagăr, acel moment suspendat între viață și moarte după care nimic nu va mai fi la fel.

O carte captivantă, plină de spirit, care se citește dintr-o răsuflare.

cer de plumb 3Q.cdr

Despre autoare: Carme Martí este o autoare de limbă pasionată de reconstituirea unor momente istorice uitate. A publicat romanul „Cer de plumb” în anul 2012, în colaborare cu Neus Català.

Lasă un semn

comentarii

Oferă și tu SemneBune: Asociația AdLittera

Redirecționază până la 3,5% din impozitul pe venit pentru ca Asociația pentru Educație și Cultură AdLittera să poată beneficia de sprijinul tău financiar! Redirecționarea este gratuită, adică nu duce la nicio cheltuială suplimentară pentru persoana care completează formularul respectiv. Formularul este opțional și poate fi completat de orice persoană fizică care obține venituri din salarii și asimilate acestora.
Revista SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Avatar
Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.