„Cer de plumb” de Carme Martí, apărut la Meteor Publishing

Bazată pe o poveste adevărată, cartea „Cer de plumb” narează viața de legendă a lui Neus Català, ultima supraviețuitoare a lagărului de concentrare nazist de la Ravensbrück. Autoarea a fost impresionată de curajul acestei femei, care n-a încetat niciodată să lupte pentru a-și face cunoscută povestea – care nu este doar a ei, ci şi a celorlalte 92 000 de femei catalane care au pierit în lagăr în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Născută într-o familie de țărani din Catalunya, Neus avea doar douăzeci și unu de ani atunci când a izbucnit Războiul Civil spaniol. S-a angajat ca asistentă medicală la un orfelinat, dar în scurtă vreme s-a văzut nevoită să ia calea exilului spre Franța, împreună cu cei 182 de copii orfani pe care-i avea în grijă. Acolo s-a alăturat forțelor de rezistență, s-a îndrăgostit fulminant, și-a servit patria de departe și a fost, în cele din urmă, deportată și închisă în lagărele de concentrare Ravensbrück și Holleischen, în care a cunoscut iadul, dar și raiul solidarității umane.

nu face decât să o lase pe Neus Català, acum în vârstă de 100 de ani, să-și depene povestea – uneori amuzantă, mereu emoționantă și, chiar și după atâtea decenii, de-a dreptul cutremurătoare. Titlul, „Cer de plumb”, face trimitere la prima zi în lagăr, acel moment suspendat între viață și moarte după care nimic nu va mai fi la fel.

O carte captivantă, plină de spirit, care se citește dintr-o răsuflare.

cer de plumb 3Q.cdr

Despre autoare: Carme Martí este o autoare de limbă catalană pasionată de reconstituirea unor momente istorice uitate. A publicat romanul „Cer de plumb” în anul 2012, în colaborare cu Neus Català.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Avatar
Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.