“Everybody is definitely not an assassin, until they become one”

Traficantul de arme sau Gun Seller, de Hugh Laurie

HUGH_LAURIEsummary_1984971b

Hugh Laurie e scriitor? Da, aceeași reacție am avut-o și eu, cu toate că nu ar trebui să fie o mare surpriză atunci când vorbim despre o persoană multitalentată: actor, muzician, comic, regizor, de ce nu și scriitor? Hugh Laurie a devenit faimos prin interpretarea rolului de Dr. House – ironic, puțin agorafobic, disprețuind lumea, însă un diagnostician absolut genial. Evident că apare amprenta subiectivismului, iar tendința generală este aceea de a-i evalua cartea prin prisma imaginii anterioare pe care o avem despre el. Ceea ce trebuie știut, însă, este faptul că romanul Traficantul de arme a fost prima dată publicat în 1996, cu mult înainte de rolul în serial (2004-2012).

Englezul impresioneză cu thriller-ul său prin umorul tipic englezesc, întotdeauna pointing out the obvious, dar și prin încurcăturile în care își angrenează personajul principal – Thomas Lang – pe principiul toate mi se întâmplă numai mie. Vanity fair spunea despre Traficantul de arme că este „o parodie încântătoare a romanului de spionaj”, însă nu e numai un roman de spionaj, ci tabloul unei lumi imperfecte, cu personaje originale: teroriști, ex-army, traficanți, miliardari și conflicte la bază reale, numeroase acțiuni și planuri secrete cu implicare americană în Europa.

I was working on the principle, you see, that the more obvious you are, the less obvious you are. Given the choice, I’d usually say that the more obvious you are, the more obvious you are, but choice was one of the things I was short of at that moment.

Britancul Thomas Lang, traficant de arme, un om simplu și fără pretenții, cam introvertit și puțin depresiv, ajunge printr-un joc al sorții să fie singurul englez dintr-o grupare teroristă, susținută financiar de un miliardar american, menită să producă mici dezechilibre în funcționarea normală a câtorva țări europene, pentru a demonstra că noua armă apărută pe piață poate ține sub control orice fel de atacuri. O strategie de marketing sadică și, desigur, foarte complicată, în a cărei desfășurare un om absolut normal nu are nici cea mai mică dorință să se implice.

I’d known she was going to be American before she opened her mouth. Too healthy to be anything else. And where do they get those teeth?

Și totuși, cum ajunge el să facă asta? Bineînțeles, ca în orice roman de spionaj, există o domniță la ananghie – Sarah, fiica unui alt miliardar miliardar american – ce se opune acestei stategii de marketing și are de gând să creeze o grupare anti-teroristă.

She tasted of toothpaste, and wine, and perfume, and heaven on a nice day.

 

Secretele ies la iveală, firea coruptibilă a omului dă greș, ca întotdeauna, iar evenimentele (foarte multe) au o viteză extraordinară, te țin în suspans și, desigur, iau o întorsătură neobișnuită. Așa că, nu poți să lași cartea din mână, pentru că te vei întreba constant ce îi mai rezervă viitorul unui traficant proaspăt îndrăgostit (poate pentru prima dată chiar), lipsit de orice dorință de a participa la un posibil masacru mondial.

‘I mean, if you’re right’,I said, ‘and personally I’m stuck in the middle of that “if” with a flat tyre and no spare – but if you’re right, what do you plan to do about it?

coperta1-Traficantul-de-arme4

Deși acțiunea te duce cu gândul la „o treabă serioasă”, autorul te face să pătrunzi într-o minte inteligentă pentru care umorul este singura sursă de energie, singurul lucru care o salvează înainte să ajungă în pragul nebuniei. Restul personajelor, privite prin prisma aceluiași Thomas Lang, capătă și ele o notă umoristică, par ciudate și aproape disproporționate, căci se păstrează într-un mod minunat descrierea prin prisma subiectivismului personajului, un truc ce oferă profunzime întregii narațiuni. Talentul de scriitor al fermecătorului Hugh Laurie iese la iveală, de asemenea, prin scenele de acțiune, a căror descriere te transportă direct pe platoul unui film și vezi cu ochii minții cum se întâmplă urmăririle, atacurile ș.a.m.d. Se observă astfel influențele hollywoodiene, ceea ce explică faptul că autorul lucrează la transpunerea cărții sale într-un scenariu.

Se trece de la o stare la alta, de la momente în care râzi cu lacrimi, la momente în care stai cu răsuflarea tăiată și îți faci griji că totul se va duce de râpă. Rămâi mereu cu sentimentul că nu se mai poate face nimic, dar te trezești, spre finalul cărții, din reverie și îți dai seama că viața are un mecansim necunoscut prin care își recapătă echilibrul întotdeauna. Să nu uităm că oamenii au un instinct de supraviețuire foarte puternic, iar asta, dacă nu altceva, ar putea pune capăt războaielor. În special a celor din propria minte.

Necessity is the mother of self-delusion.

 

Hugh Laurie, Traficantul de arme, IBU Publishing 2010

surse foto aici și aici

Lasă un semn

comentarii

Despre autor

Isabela
Editor SB

Isabela este absolventă a Facultatății de Psihologie din cadrul Universității București și vede cititul ca o formă de terapie, la fel ca și dansul, muzica sau fotografia. Funcționează pe principiul: avem nevoie doar de puțină frumusețe. Zi de zi. Puțin câte puțin. Peste tot.

Număr articole publicate : 40