Câteva sonete într-un cuvânt semnate Seymour Mayne

 

Seymour-Mayne

 

Seymour Mayne este autorul, antologatorul sau traducătorul a peste șaizeci de volume. Cărțile sale au fost traduse în franceză, germană, ebraică, poloneză, portugheză, rusă, spaniolă și, acum, și în română. Printre ultimele titluri se numără Light Industry (Mosaic Press, 2000), Ricochet: Word Sonnets (Mosaic Press, 2004), un volum de poeme alese –September Rain (Mosaic Press, 2005) și versiunea franceză a acestuia – Les pluies de septembre (Éditions du Noroît, 2008), în traducerea lui Pierre DesRuisseaux, precum și Reflejos: Sonetos de una palabra (Al Margen, 2008), sonete într-un cuvânt, traduse în spaniolă și redactate de María Laura Spoturno. Mayne susține nenumărate lecturi publice și conferințe în Canada și în străinătate despre această formă poetică ‘miniaturală’, pe care a resuscitat-o, reinventat-o și pe care o promovează fervent. În prezent, este profesor de Literatură canadiană, Studii canadiene, Scriere creativă și Studii ebraice la Universitatea din Ottawa.

 

 

Ciorile

Ciorile
din
Sandy
Hill
sunt
mult
prea
mari,
şi-s
lucioase
cu
aripi
largi,
zburlite.

 

Abuz de substanţe

Literatura
e
una
dintre
cele
mai
puţin
dăunătoare
toxine
umane –
ia
încearcă
nişte
poezie!

 

SeymourMayne_Caligrafomantie_coperta_zpsc842b41d

 

Prevestiri

Păsările
trasează
caligrafia
prielnică
a
zborului
şi
descriu
arce
care
unesc
cerul
şi
pământul.

 

Măscăricii

Aceasta
este
acea
lumină
pepit
ce
prevesteşte
execuţia
nedreaptă
a
bufonilor
şi
a
măscăricilor


Traducere din limba engleză de Raluca Tănăsescu şi Chris Tănăsescu (). Poemele postate fac parte din volumul Auspicious Calligraphy – word sonnets –/ Caligrafomanţie – sonete într-un cuvânt –, apărut la în 2014.

surse foto: bookaholic.ro, blog.egophobia.ro

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andrei Zbîrnea

Avatar
Arnoux MAZ este pseudonimul sub care a semnat articolele de pe SB. Andrei este poet și activist cultural, premiat și antologat în volume de poezie, din 2010.