Amy and Roger’s Epic Detour

7664334Am mai citit eu romane Young Adult, sau pe româneşte, „pentru adolescenţi”, şi înainte de vara lui 2013, însă de atunci şi până acum se pare că am dezvoltat o adevărată pasiune pentru ele! Îmi aduc aminte că am început cu „Roşu de rubin” al lui Kerstin Gier, despre care habar nu aveam că scrie şi cărţi pentru adolescenţi, am continuat cu „Sub aceeaşi stea” şi „Căutând-o pe Alaska”, şi încet-încet am ajuns la „Amy and Roger’s Epic Detour” de Morgan Matson. Se pare că acest roman întruchipează toate motivele pentru care eu ador să citesc acest gen de ficţiune: e un montagne-russe de emoţii care te poartă printr-un vârtej ameţitor şi care nu-ţi oferă un moment de respiro decât atunci când dai şi ultima pagină. Dar poate vă întrebaţi ce m-a determinat să ajung la această concluzie…

Pentru început, Amy Curry este o fată de şaptesprezece ani al cărei tată a murit în urmă cu trei luni. Amy suferă enorm, iar pentru a face lucrurile şi mai grele, fratele ei dependent de droguri începe să se comporte şi mai dificil, forţând-o practic pe mama lor să îl interneze într-o clinică de dezintoxicare. Iar ca şi cum asta nu ar fi de ajuns, mama lui Amy se mută într-un alt oraş, unde o aşteaptă şi pe ea ca să înceapă o nouă viaţă împreună şi să uite de durerea decesului. Aşadar, timp de o lună de zile, Amy locuieşte singură în casa care este plină de amintirile unei familii cât de cât fericite, iar ea resimte acest lucru ca pe o tortură tăcută, ca pe o durere surdă care o face să se îndepărteze de toţi prietenii ei, chiar şi de prietena ei cea mai bună. Amy are şi un secret, pe care nu-l voi dezvălui aici fiindcă e… păi… secret! Însă vă spun doar atât: când îl veţi afla, veţi suferi alături de Amy, veţi plânge alături de ea şi veţi dori să-i luaţi cu orice preţ acea povară de pe umeri.

Roger… Roger este un băiat din copilăria lui Amy, cu care ea şi fratele ei se jucau pe durata vacanţelor de vară. Acum, bineînţeles, Roger nu mai este copil, este student, are nouăsprezece ani şi trezeşte în Amy nişte sentimente care, pe ea, o iau pe nepregătite, dar o şi încântă. Pentru prima oară în trei luni de zile, se simte vie, simte că viaţa ei are şi un viitor, nu numai un trecut. Lui Roger îi este încredinţată sarcina de a traversa Statele Unite pentru a duce maşina mamei lui Amy în oraşul în care aceasta s-a mutat. Cu Amy în ea, desigur. Deşi la început atmosfera dintre ei este ciudată, Amy descoperă că Roger nu-i ştie secretul şi, din cauza asta, poate fi mai relaxată, mai calmă, mai mult ca Amy cea din trecut alături de el. Într-un fel, Roger este salvarea ei. Toate peripeţiile prin care trec împreună îi apropie şi creează între ei o legătură mai puternică chiar şi decât cele care se formează între oameni pe parcursul mai multor ani de zile. Ajung să se cunoască, să-şi ştie preferinţele, gesturile, inflexiunile vocilor, şi, inevitabil, ajung să se îndrăgostească.

„Amy and Roger’s Epic Detour” nu este o carte ce are dragostea ca temă centrală, ci mai degrabă descoperirea de sine, explorarea unor ţinuturi noi, vindecarea sufletească. Prin această excursie, Amy se redescoperă, se maturizează şi reuşeşte să comunice cu cei dragi: în sfârşit află de ce fratele ei se află în clinica de dezintoxicare şi de ce mama ei s-a mutat în partea opusă a ţării. Află că lumea nu se învârte în jurul ei, ci cu ea, şi că e un sentiment extraordinar să poţi face parte din „ceva” şi să nu mai stai la marginea vieţii ca un copil obraznic veşnic pedepsit.

Mare atenţie, mare, la playlist-urile lui Roger de pe parcursul excursiei! Eu am fost inspirată şi am căutat melodiile înainte să mă apuc de lectură, şi foarte bine am făcut. Morgan Matson a întocmit câteva liste cu cântece care se potrivesc perfect cu atmosfera cărţii şi care reuşesc să transmită emoţiile pe care, probabil, le simte şi Amy alături de Roger în maşină. Până la urmă, nicio excursie nu este completă fără un playlist bine ales şi o companie pe măsură, nu-i aşa? Sunt sigură că-mi veţi da dreptate, aşa că vă îndemn încă o dată să deschideţi această carte, să-i acordaţi o şansă şi să vă lăsaţi purtaţi de Amy şi Roger în călătoria lor de autocunoaştere, care le oferă amândurora speranţa unui viitor mai luminos şi plin de promisiuni!

Momentan, cartea nu este disponibilă decât în limba engleză, însă va apărea în curând şi în limba română la Editura Epica.

sursa foto aici

Lasă un semn

comentarii

Despre autor

Loredana Malic
Colaborator SB

Atunci când coboară cu capul din nori şi nu mai visează cu ochii deschişi la happy-ever-afters, Loredana este o traducătoare înnebunită după lectura în aer liber din timpul verii, muzica orientală, fâşâitul mării în urechi şi ceaiurile cu scorţişoară băute iarna. Este ferm convinsă că, în viaţă, fericirea poate fi atinsă prin simplitate, bunătate şi iubire.

Număr articole publicate : 29

Comentarii

  1. M-am gândit că ar fi bine să las aici şi playlist-ul pe care l-am ascultat în timp ce am citit cartea: https://www.youtube.com/playlist?list=PLivJcPqcj4lNmXiRTCcp4D85ZGelVlpM4
    Enjoy!