SB-2810-RPC

Începem săptămâna culturală în ritmuri de luni, mai lente, mai aşezate, cu relatări de la Festivalul de Literatură de la Iaşi, o piesă de Cehov pusă în scenă la Bulandra, un film care ne explică de ce violenţa explicită poate fi utilă, muzică de cameră şi… Halloween.

 

Timp de câteva zile, și au fost reporterii de serviciu ai revistei semnebune.ro la Iaşi. Festivalul Internaţional de Literatură și Traduceri – Iași 2013 a putut beneficia de articole scrise la 4 mâini, iar publicul a fost ţinut la curent cu tot ce s-a întâmplat în „Casa FILIT” îndemnând participanţii să îşi scrie propria poveste… colectivă. Iată ce scrie Val Ceau despre a patra zi petrecută la Iaşi, printre scriitori şi printre admiratorii lor: „La Casa FILIT a fost mai puțină lume după-amiază, dar când au urcat pe scenă Gabriela Adameşteanu, Aris Fioretos și Varujan Vosganian, moderați de Dan Shafran, oamenii au început să vină în valuri. Trei scriitori diferiți, unul dintre ei pe val în țara sa, dar și în restul lumii, trei oameni diferiți și totuși evenimentul s-a legat surprinzător de bine. Vosganian a vorbit despre iertare și despre cazul poporului armean, despre a cărei soartă dificilă a scris superb în Cartea șoaptelor. Gabriela Adameșteanu și Aris Fioretos au vorbit despre cărți, despre culturi și au citit fiecare paragrafe din cărțile lor.”  Pe semnebune.ro găsiţi un adevărat jurnal al Festivalului, cu multe detalii, cu cronici ale unor spectacole şi cu interviuri luate unora dintre scriitori.

**

De pe postmodern.ro reţinem o recomandare de teatru, pentru duminică, 3 noiembrie. „Pornind de la textul lui A. P. Cehov, scris in numai zece zile, Andrei Serban monteaza pe scena de la Bulandra drama in patru acte Ivanov. Spectacolul are in distributie actori precum Vlad Ivanov, Victor Rebengiuc sau Marius Manole. Pusa in scena pentru prima oara in 1887, dramaturgul aduce piesei o serie de modificari cauzate de propriile nemultumiri, iar varianta finala este montata in 1889. Ivanov reia povestea personajului omonim al lui Cehov, un individ nepasator si egoist, macinat de disperare si iluzia redobandirii unei glorii trecute. Parcurgand un traseu sinuos, acesta se indreapta rapid catre un final dramatic, pe o linie caracteristica operelor dramaturgului”, citim în prezentarea de pe postmodern.ro.

**

Cronica unui film premiat la Cannes se poate citi pe site-ul lapunkt.ro. Este vorba despre Heli, regizat de mexicanul Amat Escalante. „“Hitchcock spunea că lucrurile sunt mai puternice atunci când le ascunzi. Dimpotrivă, eu vreau să văd ce efect se produce dacă arăt neșovăitor lucrurile.” Așa contextualizează Amat Escalante, regizorul fimului mexican Helialegerea sa de a reda fără rezerve violența ce poate rezulta dintr-un conflict cu droguri într-un orășel din Mexic. (…) Heli este despre viitorul Mexicului, despre cum corupția si absența statului de drept creează un ciclu care va perpetua acest sistem. Faptul că majoritatea personajelor implicate într-un incident “minor” (…) sunt foarte tinere afirmă impactul unui sistem susținut de traficul de droguri asupra întregii viitoare generații”, citim pe lapunkt.ro.

**

Festivalul internaţional de muzică de cameră SoNoRo, cel mai important eveniment muzical al lunii viitoare, va avea loc între 1 și 19 noiembrie, la Bucureşti, Iaşi şi Cluj. Ediţia de anul acesta, cea de-a VIII-a, are tema „UP” şi prezintă concerte cu titluri sugestive: Văzduh, Aurora, Divin en détail, Golden Birds and Black Angels, De peste munţi, Letters from the Sky. (…) Ziarul Metropolis a făcut o selecţie a concertelor Sonoro de la București pe care nu trebuie să le rataţi”, citim, bineînţeles, pe ziarulmetropolis.ro. Veţi putea citi acolo detalii despre cele cinci spectacole recomandate, inclusiv locul unde vor avea loc, ora de începere şi preţurile biletelor.

**

Muzeul Antipa se pare că doreşte să ţină pasul cu moda şi „invită toți curioșii și toți curajoșii să petreacă ziua de Halloween în expoziția permanentă, cu fauna lumii. În data de 31 octombrie, în intervalul orar 10.00 – 20.00, pasionatii de Halloween se vor bucura la Antipa de 5 ghidaje tematice”, aflăm de pe hotnews.ro. Tot acolo mai citim: „Pisici negre, mamifere “vampir”, insectivore “demoni” și alte creaturi, care înfricoșează lumea de secole, vor fi supuse cercetării pentru a descoperi adevarul științific. Încă din trecut, oamenii au dat diferitelor animale semnificații malefice sau angelice, asociindu-le norocului sau ghinionului. Mitologia diferitelor popoare a dat animalelor o simbolistică care nu are însă legatură cu realitatea. Specialistii muzeului vor povesti și vor incerca sa faca dreptate speciilor pe nedrept acuzate ca fiind mesageri ai răului.”

 

Acestea au fost recomandările culturale de luni, vă dorim şi ne dorim o săptămână plină de lucruri frumoase.

 

banner-revista-presei-SPT

 

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Dorina Tătăran

Dorina Tătăran
Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.