Jurnalul zilei 4 de FILIT sau cum din ceață se continuă povestea

IMG_4347Dimineața era ceață în , de parcă peste noapte ar fi trecut un anotimp și ne-am fi mutat într-un alt loc. Dar frumusețea Iașului în ceață este o imagine unică. Așadar, a patra zi de FILIT a început ca în basmele nordice. Multele biserici îi dădeau un aer mistic, numai bun pentru a fi transformat în literatură. Încep să înțeleg de ce atâția scriitori mari vin din . Nu numai datorită frumuseții, ci și a bunătății oamenilor. Mi se pare că timpul trece altfel peste ei și nu îi transformă în rău. În plimbările mele prin oraș am întâlnit multă înțelegere și blândețe, iar oamenii pe care i-am cunoscut aici mă fac să-mi pară rău că plec. Dar mai e o zi și până atunci mai bine să vă povestesc cum a fost azi.

Pe la ora 14 când am ajuns la Casa FILIT deja se strânsese multă lume și pe scenă, în centru, lumina era pe cei trei mari poeți din ”vechea gașcă”: Emil Brumaru, Mircea Dinescu și Ileana Mălăncioiu, iar amfitrion le-a fost Bogdan Crețu. Vă dați seama, atmosfera era incendiară, cei trei fac o echipă de zile mari și publicul gusta poveștile lui Dinescu despre redacțiile ziarelor din anii comunismului și despre cum a reușit să introducă ”șopârle” în poemele sale chiar sub nasul redactorilor. Ne-a povestit și faptul că n-a mâncat pâine albă până târziu și că după ce a citit un roman în care se mânca astfel de pâine nu putea să își imagineze ce simțea personajul fiindcă el nu cunoștea gustul și i s-a părut o revelație când a făcut-o. A citit poezie în stilul său fermecător și a dat câteva autografe apoi a dispărut. Emil Brumaru a fost mult mai energic decât m-aș fi așteptat și extrem de spiritual și glumeț. Poemele sale ajung direct în mintea ascultătorului când sunt citite de către el, cu vocea puțin obosită. Ileana Mălăncioiu mi-a redeschis apetitul pentru poezia sa, spre rușinea mea uitasem cât de sensibil scrie. Ne-a citit și un poem dedicat lui Virgil Mazilescu și, după cum mi-a mărturisit după eveniment, când îmi scria un autograf, s-a bucurat că a citit și a vorbit înaintea lui Dinescu și a lui Brumaru, fiindcă ”ce să mai vorbești după Brumaru?”

La standul nostru, Scrie-ți povestea în Iași, am avut onoarea să o avem invitată pe autoarea Ruxandra Cesereanu, care ne-a scris o poveste încântătoare și ne-am bucurat săIMG_4485 aflăm cât de caldă este ca persoană. Ne-a spus și că îi place prima ediție a festivalului și că a rămas plăcut surprinsă de reacțiile celor veniți la Casa FILIT, dar și ale elevilor în fața cărora a citit în cadrul evenimentului ”Scriitori printre liceeni.” De la Boofkest ne-au venit vești bune și am vorbit puțin cu Odilia Roșianu care a prezentat lansarea ieșeană a romanului Richter 8.9 al lui Andrei Călăraș. Chiar dacă nu are încă amploarea celor de la București, Bookfestul ieșean, aflat la prima ediție, și-a creat deja un loc în mintea oamenilor și toți tinerii cu care am vorbit zilele acestea spuneau că de mulți ani așteaptă și pe la ei evenimentul. Organizatorii păreau și ei mulțumiți, chiar dacă începe să se vadă oboseala, bine mascată, totuși, sub aerul de satisfacție al lucrului bine făcut.

Daniela Zeca și Jean Mattern au urcat pe scenă fără Andrea Bajani, care nu a mai ajuns. Moderatoarea evenimentului a fost Luminiţa Corneanu. În centrul discuției Danielei Zeca a fost experiența ei orientală, care a și dus la scrierea trilogiei sale, și ne-a reddus aminte câteva adevăruri greu de digerat într-o zi atât de frumoasă, dar care ne privesc pe noi toți, ca specie umană. Condiția femeii, copiii puși la înaintare cu arma în mână, senzația că tot timpul se poate întâmpa ceva rău în zonele încinse ale lumii arabe, toate ne privesc și pe noi. Jean Mattern a citit în franceză un fragment dintr-o carte de-a sa și mă gândeam că frumusețea limbii franceze, rostită de un ce-și citește opera este un balsam pentru urechile noastre abrutizate de zgomotul marilor orașe. Casa FILIT  e o oază de normalitate într-o lume care se grăbește și pare gata să-și rupă gâtul la fiecare pas.

IMG_4411La Casa FILIT a fost mai puțină lume după-amiază, dar când au urcat pe scenă Gabriela Adameşteanu, Aris Fioretos și Varujan Vosganian, moderați de Dan Shafran, oamenii au început să vină în valuri. Trei scriitori diferiți, unul dintre ei pe val în țara sa, dar și în restul lumii, trei oameni diferiți și totuși evenimentul s-a legat surprinzător de bine. Vosganian a vorbit despre iertare și despre cazul poporului armean, despre a cărei soartă dificilă a scris superb în Cartea șoaptelor. Gabriela Adameșteanu și Aris Fioretos au vorbit despre cărți, despre culturi și au citit fiecare paragrafe din cărțile lor.

Pe seară, ne-am dus la Teatrul Național ”Vasile Alecsandri”, la o nouă seară FILIT, despre care vă povestește cu mult drag și încântare Andreea.

Valentin Ceaușescu

(galerie foto)

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Ion-Valentin Ceaușescu

Ion-Valentin Ceaușescu
Absolvent al Facultății de Litere (secția L.U.C.) și al masterului T.L.-L.C. (2014), ambele la Universitatea București, prof de limbă și literatură română la un liceu în București. Ion-Valentin Ceaușescu este redactor-editor la SB și coordonator la proiectul „Scrie-ți Povestea” (happening interactiv). Prezent cu o povestire în volumul colectiv „Ficțiuni reale”, coordonat de Florin Piersic Jr., ed. Humanitas. În 2015 debutează cu volumul de versuri „La o țigară cu umbrele” (Ed. Karth). Valentin este pasionat de rock, fotografie și poezie.