SB-208-RPC

Furtul celor şapte tablouri din muzeul Kunsthal, din Rotterdam, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, furt comis de către un grup infracţional alcătuit din şase români, devine subiect de film. Este un proiect la care lucrează deja regizorul Tudor Giurgiu şi fotograful Cristian Movilă, aflăm de pe ziarulmetropolis.ro. Lungmetrajul va reda „pas cu pas afacerea palpitantă care a dus la posibila dispariţie prin ardere a unor opere de artă a căror valoare depăşeşte, conform experţilor, 18 milioane de euro.” Regizorul Tudor Giurgiu a declarat pentru ziarulmetropolis.ro: “Deja am primit propuneri de colaborare din partea unor producători din Marea Britanie, Olanda şi Statele Unite. Subiectul vinde de la sine, este un excelent pretext pentru un film de acţiune diferit de majoritatea filmelor de gen. Viteza cu care s-a produs furtul, psihologia şi motivaţiile autorilor jafului, faptul că provin dintr-o comunitate de lipoveni izolată, care trăieşte într-un sat locuit preponderent de vârstnici, sunt elemente care vor da o culoare specifică unei poveşti cu iz universal. Evaluăm posibilitatea realizării filmului în limba engleză, cu o distribuţie internaţională, în care să se regăsească actori europeni şi americani de top.”

**

Pe semnebune.ro găsiți astăzi o nouă recomandare de carte. Este vorba despre romanul Prințul din negură, de Carlos Ruiz Zafon, a cărui recenzie este semnată de Sowilo. „Zafon își apropie cititorul fără prea multă dificultate, prin intermediul atmosferei mistery alunecând lent spre horror. La Zafon însă nu e vorba de acel horror ieftin în care planeta e asaltată de zombi care iau cu asalt pământul, hătuiți de un făt-frumos blond și nici de un psihopat care-și aleargă victimele cu drujba prin lanul de porumb”, citim pe semnebune.ro. Autoarea recenziei se declară foarte plăcut surprinsă de această carte și spune că scriitorul Carlos Ruiz Zafon „știe cum să păstreze granița dintre suspans și horror-ul fin și electrizant ale filmelor lui Hitchcock.”

**

La Muzeul Țăranului Român poate fi vizitată, până în data de 19 august, expoziţia Ada Kaleh. Insula din suflet, aflăm chiar de pe site-ul insituției, muzeultaranuluiroman.ro. „Povestea insulei s-a construit pas cu pas din fotografiile provenite mai cu seamă din arhivele personale ale foştilor insulari, din cărţi poştale şi ilustrate din perioada de glorie a insulei, din hărţi vechi şi din relatări pline de durere sau nostalgie ale locuitorilor insulei.” Insula Ada Kaleh s-a aflat pe Dunăre, în aval de Orșova Veche și a avut un destin tragic, în sensul că a dispărut odată cu localitatea amintită, la începutul anilor ’70, în momentul în care s-a încheiat construcţia Hidrocentralei Porţile de Fier I.

**

Dacă nu sunteți plecați în concedii și ați rămas în București, în acest weekend puteți trece pe la Festivalul Strada Armenească, aflăm de pe arcub.ro. Este vorba despre o primă ediție a acestui festival organizat de către Comunitatea Armeană din România, care se va desfășura, evident, în cadrul complexului armenesc, de pe strada cu același nume. „Strada Armenească este atestată din secolul al XVII- lea și reprezintă un important punct de reper atât pentru comunitatea armeană, cât și pentru populația Bucureștiului. Prin intermediul acestei manifestări culturale, se dorește evidențierea contribuției aduse de membrii comunității armene din București, în decursul istoriei, la dezvoltarea orașului din punct de vedere religios, cultural, științific și politic”, se spune în prezentarea de pe arcub.ro. Pe lângă manifestările culturale, vizitatorii se vor putea bucura de standuri cu cărți, produse handmade și, nu în ultimul rând, cafea și coniac armenești, două produse vestite ale acestei comunități.

banner-revista-presei-SPT

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Dorina Tătăran

Dorina Tătăran
Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.