SB-1912-RPC

Acest articol a fost publicat de Dorina Tătăran pe 19.12.2013 în rubrica Mondolit și are asociate următoarele etichete: , .

Poveşti despre Crăciun, interviu cu Terry Gilliam, concert Mariza la Sala Palatului, un proiect cinematografic cu un scenariu semnat de cel care a făcut şi Zilele regelui şi cronica unei cărţi… ludice – iată propunerile culturale pentru astăzi.

 

Vă plac poveştile? Dar poveştile despre Crăciun? Dacă da, în această seară, Editura Univers organizează o întâlnire la care se vor depăna amintiri despre Crăciunul de cândva, aflăm de pe semnebune.ro. „Crăciunul se poate petrece în doi, în trei, în zece, dar niciodată de unul singur. De Crăciun se râde, se cântă, se plânge, de bucurie sau de ciudă, dacă în loc de schiurile visate primești în dar un biet fluture de sticlă. (…) Amintirile și poveștile sunt cele care rămân. Despre acestea și alte năzdrăvănii de sezon vom vorbi la evenimentul organizat de Editura Univers, doar cu puțin înainte de Crăciun. Pofta de povestit o vor deschide Cecilie și Joakim, protagoniștii lui Jostein Gaarder, scriitor norvegian și regizor priceput al călătoriilor pline de cunoaștere și al întâlnirilor neobișnuite. Lor li se vor alătura cei cinci invitați. Constantin Piștea, Alexandra Blaș, Andreea Toma, Ciprian Enea și Dragoș Butuzea, oameni cu pasiuni pe care le îndeplinesc și despre care scriu, vor privi și ei în oglinda amintirilor și vor dezvălui misterele de Crăciun de odinioară”, citim de pe semnebune.ro. Întâlnirea va avea loc la ceainăria La un ceai, de pe strada Luigi Cazzavillan, nr. 25.

**

Pe lapunkt.ro găsiţi un interviu cu regizorul Terry Gilliam, care a participat zilele trecute la un festival de film în Bucureşti. „Regizorul Terry Gilliam este încântat de Bucureștiul pe care l-a filmat anul trecut și pe străzile căruia s-a plimbat și anul acesta, tocmai pentru amestecul bizar de arhitecturi, probabil pentru aspectul de decor de film distopic. Cu carismă și un spirit ludic incredibil, Gilliam, the Man who will save Don Quixote, nu se dă bătut să realizeze The Man Who Killed Don Quixote, proiect început în 2000 și neterminat din pricina unui lung șir de evenimente neașteptate, pentru care chiar la sfârșitul acestui an pleacă în prospecții pentru filmări”, citim în deschiderea interviului de pe lapunkt.ro, interviu care merită citit, pentru că în el se vorbeşte nu doar despre filme, ci şi despre umanitate, schimbări şi multe altele.

**

Chiar dacă mai sunt câteva luni până atunci, avem o veste bună pentru fanii muzicii fado şi ai cântăreţei portugheze Mariza, în special, care va concerta la Bucureşti anul viitor, aflăm de pe larevista.ro. „Îmbinând poezia muzicii folk portugheze, cadenţele arabice cu ritmurile africane şi braziliene, Mariza a început să cânte de la o vârstă foarte fragedă, remarcându-se pentru prima dată în cadrul concertului de comemorare a celei mai cunoscute artiste de fado a acelor ani, Amalia Rodrigues. Povestea de succes începe în anul 2001, odată cu lansarea albumului de debut „Fado em Mim” pentru care a primit nu mai puţin de patru discuri de platină”, citim din prezentarea concertului, de pe larevista.ro. Tot acolo găsiţi detalii despre locurile de unde pot fi cumpărate biletele şi despre preţurile lor.

**

Despre un proiect cinematografic care, cel puţin prin subiect, are toate şansele să devină un succes, aflăm de pe ziarulmetropolis.ro. „Studiourile Disney vor produce un film despre viaţa şi cariera celebrului sprinter american de culoare Jesse Owens, câştigător a patru medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Berlin din 1936, în faţa unui Führer furios să îşi vadă astfel discreditată teoria despre superioritatea rasei ariene. Filmul va avea la bază cartea “Triumph: The Untold Story of Jesse Owens and Hitler’s Olympics”, scrisă de Jeremy Schaap, jurnalist sportiv pentru ESPN, notează Mediafax. David Seidler, premiat cu Oscar pentru “Discursul regelui”, va scrie scenariul pentru acest proiect cinematografic”, citim de pe ziarulmetropolis.ro, unde găsiţi şi alte detalii despre acest viitor personaj de film.

**

Revenim la semnebune.ro, de unde recomandăm recenzia pe care o semnează Valentin Ceauşescu, recenzie a volumului Manualul Îmblînzitorului de Cafele, de Iulian Tănase. „Citind cartea lui Iulian Tănase, Manualul îmblînzitorului de Cafele (Editura Herg Benet, 2013), mi-am dat seama cât de necesar este să citești pur și simplu de plăcere, de dragul cuvintelor, de preferință într-un loc cald, cu o cafea alături. Și am mai înțeles că una din problemele literaturii române e că cei mai mulți autori se iau prea în serios și uită să se mai și joace din când în când. Scriitorii abordează subiecte grele, visează la capodopere, nu-și permit un gram de spirit ludic și, din experiența mea de cititor, pot spune că o carte fără puțin umor este incompletă. În plus, prea puțini experimentează, prea puțini se încumetă să abordeze subiecte așa-zise frivole, dar care pot fi transformate în mici bijuterii dacă sunt mânuite cum trebuie. (…)  Ca iubitor de cafea, cartea lui Iulian Tănase m-a făcut să privesc cu și mai multă simpatie o ceașcă plină cu acest lichid magic, ca cititor mi-a făcut o bucurie livrescă, iar ca om (mai) mare, m-a făcut să redescopăr plăcerea jocului”, scrie Valentin pe semnebune.ro.

 

Aceasta a fost revista presei culturale, care sperăm că a încălzit măcar un pic această dimineaţă friguroasă de decembrie.

 

banner-revista-presei-SPT

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te altor mii (13) de abonați

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Dorina Tătăran

Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă, dar (încă) se ferește să publice. Iubește cafeaua și florile.