Radu Aldulescu, „la cald” despre câștigarea premiului ”Augustin Frățilă”

OLYMPUS DIGITAL CAMERADupă cum deja știți, prozatorul Radu Aldulescu este câștigătorul de anul acesta al premiului ”Augustin Frățilă”, în valoare de 10.000 de euro. Romanul său, Cronicile genocidului este, așadar, romanul anului 2012. Romanele înscrise în concurs au fost numeroase, mai exact 56, dar în marea finală au ajuns, ca și anul trecut, doar cinci. Ele au fost alese de un juriu format din criticii literari Alex Ştefănescu, Dan C. Mihăilescu şi Daniel Cristea-Enache:

1. “Craii şi morţii”, de Dan Stanca, Editura Cartea Românească, 2012
2. “Cronicile genocidului”, de Radu Aldulescu, Editura Cartea Românească, 2012
3. “Hotel Universal”, de Simona Sora, Editura Polirom, 2012
4. “Omar cel orb”, de Daniela Zeca, Editura Polirom, 2012
5. “Şoseaua Căţelu 42”, de Alina Nedelea, Editura ALLFA, 2012

Din cele cinci romane înscrise, un alt juriu, format din 23 de bloggeri, a ales câștigător romanul lui Radu Aldulescu, despre care am scris într-una dintre filele dosarului dedicat lui Aldulescu. L-am contactat pe autor și după ce l-am felicitat, așa cum se cuvine, l-am rugat să ne spună câteva despre ce înseamnă câștigarea acestui premiu, ce planuri are în continuare și dacă a avut vreun favorit dintre ceilalți autori. El ne-a răspuns:

„În privinţa premiului, cu riscul de a mă repeta, pot spune că sunt mai mult decât emoţionat. Sincer, sînt aproape înspăimântat. Aş fi tras nădejde să nu mi se întâmple tocmai mie şi tocmai acum, la o vârstă când deja mă socoteam ferit. Poate părea ciudată spaima mea, dar, vă mărturisesc că ultima dată când am fost posesorul unei sume importante de bani, am ajuns direct pe masa de operaţie, cu mari şanse de a încheia socotelile cu lumea asta. Nu am tras însă linie atunci și trag nădejde că Dumnezeu mă va îngădui şi de această dată, din nici un alt motiv decât acela că sunt în plin avânt creator și n-aş vrea să las neterminat romanul început. Aşadar, planurile mele de viitor tot pe-aici se învârt pe se-nvârteau şi-n urmă cu nişte zeci de ani: scrisul meu cel de toate zilele. Da, recunosc că am avut un mare favorit pentru câştigarea acestui premiu: Dan Stanca – Craii şi morţii. Am tras nădejde până-n ultima clipă să câştige el. Cam astea ar fi gândurile mele <<la cald>>.

Anul trecut câștigător a fost Lucian Dan Teodorovici cu romanul Matei Brunul.

Despre Radu Aldulescu:

El însuși spune despre el: „M-am născut pe 29 iunie 1954, în Bucureşti. Gimnaziul l-am făcut la «C.A. Rosetti», iar liceul la «Dante Alighieri», adolescenţa fiindu-mi marcată Cronicile_genociduluiînsă de sport: box, canotaj şi haltere. Anul 1973 îmi aduce debutul literar, în revista «Amfiteatru», cu povestirea Săracul Sfîntul Ilie. După liceu, am rupt însă legătura cu scrisul, calificându-mă în diverse meserii la Policolor, Uzinele 23 August, Şantierul Centrului Civic şi Rotativa Tipografiei Informaţia Bucureşti.” Între timp s-a reapucat de scris și cariera lui se întinde pe mai bine de 20 de ani.

Editura Cartea Românească i-a dedicat o serie de autor, republicând toate cărțile sale și publicând în continuare romanele acestuia:  Amantul Colivăresei (ediția I, Editura Nemira, 1996; editia a II-a, Editura Cartea Românească, 2006); Îngerul încălecat (ediția I, Editura Phoenix, 1997; ediția a II-a, Editura Cartea Românească, 2011); Istoria eroilor unui ținut de verdeață și răcoare (ediția I, Editura Nemira, 1998; ediția a II-a, Editura Cartea Românească, 2007); Proorocii Ierusalimului (editia I, Editura Publicațiilor pentru Străinatate, 2004; ediția a II-a, Editura Corint, 2006; ediția a III-a, Editura Cartea Românească, 2009; editia a IV-a, Editura Polirom, 2012); Mirii nemuririi (Editura Cartea Românească, 2006); Ana Maria si ingerii (Editura Cartea Romaneasca, 2010), Cronicile Genocidului (Editura Cartea Românească, 2012).

Despre Augustin Frăţilă:

Augustin Frăţilă (1953-2010), scriitor şi cantautor, a fost un apropiat al lui Nichita Stănescu şi membru al Cenaclului de Luni. A publicat în cele mai importante reviste culturale, iar între 1995 şi 2010 a fost redactor-şef al Editurii ALLFA, departamentul de literatură al Grupului Editorial ALL.

(foto din arhiva autorului)

Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ ADLITTERA (A.E.C.A.) este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Ion-Valentin Ceaușescu

Absolvent al Facultății de Litere (secția L.U.C.) și al masterului T.L.-L.C. (2014), ambele la Universitatea București, prof de limbă și literatură română la un liceu în București. Ion-Valentin Ceaușescu este redactor-editor la SB și coordonator la proiectul „Scrie-ți Povestea” (happening interactiv). Prezent cu o povestire în volumul colectiv „Ficțiuni reale”, coordonat de Florin Piersic Jr., ed. Humanitas. În 2015 debutează cu volumul de versuri „La o țigară cu umbrele” (Ed. Karth). Valentin este pasionat de rock, fotografie și poezie.