Miercuri, 7 noiembrie 2012, Premiul „Augustin Frăţilă” în valoare de 10.000 de euro i-a fost decernat scriitorului Lucian Dan Teodorovici pentru romanul Matei Brunul, apărut în colecţia „Fiction LTD” a Editurii Polirom.
Gala de decernare a primei ediţii a Premiului „Augustin Frăţilă” a avut loc în Sala Rondă a Hotelului Intercontinental din Bucureşti, în prezenţa juriului format din Alex. Ştefănescu (preşedinte), Daniel Cristea-Enache şi Dan C. Mihăilescu.
Din 59 de romane înscrise în competiţie, cele 5 finaliste – Viaţa lui Kostas Venetis de Octavian Soviany (2011, Cartea Românească), FEM de Magda Cârneci (2011, Cartea Românească), Ploilea amare de Alexandru Vlad (2011, Charmides), Emoţia de Mirela Stănciulescu (2011, Humanitas) şi Matei Brunul de Lucian Dan Teodorovici (2011, Polirom) – au fost selectate de juriul concursului, dar au primit voturile finale din partea a 20 de bloggeri desemnaţi să acorde punctaje de la 1 la 5 în urma lecturii, în perioada 10 octombrie-2 noiembrie 2012.
Premiul literar „Augustin Frăţilă”, ediţia I, organizat de Asociaţia Casa de Cultură, cu sprijinul Hotelului InterContinental, Editura ALL şi Europa FM, în valoare de 10.000 de euro, a fost oferit de compania Philip Morris Trading, devenind astfel cel mai mare premiu acordat pînă acum, în România, pentru creaţie literară.
Mai multe detalii despre premiul literar „Augustin Frăţilă”, ediţia I, pe siteul Asociaţiei Casa de cultură:
http://www.acadecu.ro/matei-brunul-de-lucian-dan-teodorovici-a-castigat-premiul-literar-augustin-fratila-romanul-anului-2011-editia-i-in-valoare-de-10-000-de-euro-n24.html
Romanul Matei Brunul, cel mai recent titlu semnat de Lucian Dan Teodorovici şi una dintre cele mai elogiate apariţii editoriale din 2011, a mai obţinut Premiul Naţional de Proză al Ziarului de Iaşi, ediţia 2012, Premiul pentru Proză al revistei Observator Cultural, Premiul pentru Proză acordat de revista Ateneu şi a fost desemnat „Cartea anului 2011” de către revista Contrafort. De asemenea, a obţinut Premiul special al publicului, acordat de Evenimentul zilei în cadrul primei ediţii a Galei Industriei de Carte din România, 2012.
Romanul va fi tradus la începutul anului 2014 în Franţa, la Gaïa Editions, în 2013 în Ungaria, la editura Libri, şi în acelaşi an în Bulgaria, la editura Paradox.
Lucian Dan Teodorovici propune în Matei Brunul o amplă naraţiune despre spaţiul concentraţionar comunist, despre victime şi torţionari, despre destin şi însingurare ca mijloc de autoapărare în faţa adversităţilor unei societăţi poliţieneşti care domină individul şi îi supraveghează fiecare clipă a vieţii.
Lucian Dan Teodorovici este unul dintre cei mai apreciaţi scriitori din noua generaţie.
Cărţile sale sînt traduse în italiană, engleză, germană, maghiară, spaniolă. Prozele sale au fost publicate în numeroase reviste şi antologii din România, Ungaria, Polonia, Croaţia, Franţa, Germania, Marea Britanie, S.U.A. etc. Cea mai recentă apariţie, în Best European Fiction 2011 (S.U.A.), a atras semnalări elogioase în publicaţii importante precum The New York Times sau The Guardian. A reprezentat România la Festivalul de literatură al Sardiniei (1-3 iulie 2011) şi a fost invitat la prestigioasele festivaluri de literatură de la Edinburgh (11-27 august 2011) şi Mantova (7-11 septembrie 2011).
La Editura Polirom au mai apărut: Circul nostru vă prezintă: (colecţia „Ego”, 2002; ediţia a II-a, colecţia „Ego. Proză”, 2007), Cu puţin timp înaintea coborîrii extratereştrilor printre noi (ed. a II-a, 2005); Atunci i-am ars două palme (povestiri, 2004), Celelalte poveşti de dragoste (povestiri, 2009). Coautor, împreună cu Dan Lungu şi Cătălin Mihuleac, al volumului de teatru Antologia DramatIS (Editura Cartea Românească, 2008). Coordonator, împreună cu Dan Lungu, al volumului Str. Revoluţiei nr. 89 (Editura Polirom, 2009).
Mai multe detalii, pe site-ul autorului: www.teodorovici.ro