Fraţi de cruce, de Ingvar Ambjørnsen

Acest articol a fost publicat de Semnu' Bun pe 15.02.2013 în rubrica Recomandare de lectură și are asociate următoarele etichete: , , .

Fraţi de cruce, de Ingvar Ambjørnsen, publicat în colecţia Strada Ficţiunii

Romanul stă la baza filmului Elling, nominalizat la Oscar, categoria „Cel mai bun film străin“, în 2002

Fraţi de cruce, de Ingvar Ambjørnsen, unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi autori norvegieni contemporani, a apărut de curând în colecţia Strada Ficţiunii, traducere din limba germană de Monica-Livia Grigore.

Fraţi de cruce este o poveste tragi-comică despre o prietenie neobişnuită, dar atât de profund umană, încât a transgresat de mult graniţele literaturii pentru a se aşeza nu numai într-un bestseller internaţional, ci şi într-un film nominalizat la Oscar sau în piese de teatru care se joacă cu casa închisă de pe Broadway până în Bucureşti.

„Ambjørnsen creează, din încercarea lui Elling de a se integra în lumea din afara coconului protector al casei sale, o comedie duioasă, deşi niciodată siropoasă. Îl înzestrează pe Elling cu o voce copilăresc de directă, căreia îi adaugă însă un strop de furie, suficient cât să transforme tonul cărţii într-unul captivant şi excentric.“ (The Guardian)

 

Despre carte:

Frati de cruceFraţi de cruce spune povestea emoţionantă şi în acelaşi timp incredibil de amuzantă a doi prieteni aflaţi la periferia societăţii, care încearcă să se integreze în lume, să devină „oameni normali“. Elling, un bărbat timid, nevrotic, posesor al unei imaginaţii debordante şi hiperactive, şi Kjell Bjarne, prietenul său cel mai bun, un uriaş slobod la gură, îndărătnic şi complet ostil schimbatului lenjeriei intime, tocmai au fost eliberaţi dintr-o instituţie psihiatrică. Acum împart, împreună cu cele două pisici ale lor, un apartament în Oslo şi se străduiesc să facă faţă provocărilor vieţii cotidiene: să-l mulţumească pe Frank, asistentul social care-şi bagă mereu nasul în viaţa lor, să aibă grijă de Reidun Nordsletten, vecina lor însărcinată, sau să înveţe în sfârşit care-i faza cu vorbitul la telefon.

 

Despre autor:

Ingvar Ambjørnsen este unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi autori norvegieni contemporani. S-a născut în 1956, la Tønsberg, în Norvegia. A abandonat liceul după numai o lună, pentru a se consacra scrisului. A debutat în 1981 cu romanul semi-autobiografic 23-salen.Succesul internaţional a venit odată cu publicarea tetralogiei Elling, al cărei al treilea volum, Brødre i blodet (1996, Fraţi de cruce, ALLFA, 2013) a fost ecranizat, iar filmul a fost nominalizat la Oscar în 2002, categoria „Cel mai bun film străin“. A fost distins cu numeroase premii, printre care Premiul Norvegian al Librarilor, pentru Brødre i blodet,Premiul Thorleif Dahl, acordat de Academia Norvegiană, sau Premiul Cultural al oraşului Oslo.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.