Dosar de scriitor (VI) Radu Paraschivescu – Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri

 978-973-50-3851-9 Ați știut vreodată, neiubitori ai fotbalului, că FC Liverpool are un imn ?Evident, microbiștii cunosc celebrul You’ll never walk alone, toate echipele mari de fotbal au imnuri.  Așa-i, dar nu în spatele tuturor imnurilor se ascunde o poveste precum cea a imnului echipei Liverpool. Romanul Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri  (Humanitas, 2012) conține un singur adevăr, conform lui ,  acela că Liverpool a câștigat Liga Campionilor în 2005.

Romanul  are la bază povestea baladei irlandeze The fields of Athenry, apărută în anii ’70 și pe care o rescrie și o plasează la mijlocul secolului XIX.  Romanul are trei părți și primele două păcălesc cititorul astfel încât n-ai nicio idee despre ceea ce ți se rezervă în ultima parte. Legenda baladei spune că un anume irlandez Michael fură din porumbul ales și păstrat pentru olandezi din ordinul reginei și ca urmare a faptei sale, este închis în colonia penitenciară în Botany Bay, Australia.

Vă recomand să citiți partea întâi, a doua, a treia, a patra și a cincea a dosarului de scriitor dedicat lui Radu Paraschivescu.

Iată-ne în Irlanda înfometată și sugrumată de talpa cramponată a Marii Britanii, la mijlocul secolului XIX. Munca și oboseala irlandezilor trebuie răsplătită, însă englezii preferă să menajeze doar muncitorii cu sânge britanic, așadar cei dintâi sunt ignorați. Pentru că recolta cartofilor care le ținea foamea potolită s-a stricat dintr-o dată, irlandezii din Athenry nu știu dacă să creadă în cuvintele nebunului satului, Boyle, care le prezice foamete și nenorocire.  Michael Flaherty este prins în timp ce fură porumb din rezerva destinată exportului către Olanda și este  închis  în Tasmania, pe insula Sarah, nu în Australia așa cum spunea legenda. Acolo, Michael ține un jurnal și devine captivul propriei sale frici de moarte, fapt pentru care evadează, influențat în mare parte de poveștile care bântuiau prin temnița putredă de pe insulă. Tratamentele inumane la care sunt supuși deținuții și tenebrele temniței dezumanizează totul, astfel că Michael, după ce este prins, recunoaște că a săvârșit canibalismul, mâncându-și prietenul de celulă. Titlul romanului se referă la o inscripție scrijelită pe zidurile temniței unde irlandezul este închis.

Partea a treia este cea care m-a surprins într-un mod total inedit: scriitorul sare în timp și prezintă orașul Liverpool din zilele noastre. Cu o desfășurare a lucrurilor și cu detalii închegate compact, descopăr cu stupoare că un Michael Flaherty contemporan, fan(atic) al echipei Liverpool, transformă The fields of Athenry în The fields of Anfield Road. Același Michael este un urmaș al acelui Michael din baladă și își construiește viața în funcție de rezultatele echipei favorite de fotbal, până când are revelația să ducă mai departe pe stadion imnul cu origini strămoșești.

Acuratețea cu care se descrie meciul dintre Liverpool și A.C. Milan mă face să mă înclin și să fiu de acord cu faptul că, așa cum a spus-o și Radu Paraschivescu, literatura se îmbină într-un mod fericit cu sportul. Romanul a fost scris într-o lună și jumătate, asta pentru că scriitorul așteaptă ultima clipa a deadline-urilor și preferă să lucreze fiind presat de timp, conform unui interviu acordat Mediafax. În ultima parte a romanului a ieșit la suprafață acea parte care ține de analiza sportivă, un mod ingenios de a modela o narațiune și de a o duce până la punctul final al acțiunii.  Furia, foametea, suferința, nedreptatea, abuzul de putere, captivitatea, gândul libertății, nebunia, disperarea, fanatismul și victoria sunt embleme ale romanului, fără ca acesta să fie unul istoric.  Puterea imaginarului la Radu Paraschivescu e atât de mare încât e imposibil să nu vezi totul la un nivel meta-narativ. Stilul inconfundabil și detaliile lipite în spațiu și timp, decorul, ”distribuția”, au făcut ca povestea imnului echipei Liverpool să rămână întipărită în paginile cărții lui Radu Paraschivescu așa cum imnul The fields of Anfield Road este cântat în tribune înaintea meciurilor.

Nu sunt o fană a fotbalului (eu preferând sporturile de full contact ), dar pot spune că romanul m-a captivat și nu e musai să fii un cunoscător al fotbalului ca să-l citești. E ficțiune dozată într-o manieră palpitantă, o desfășurare evenimențială fără cusur, detaliile nu dau bătaie de cap. Totul se rescrie sub pana lui Michael Flaherty și a lui Radu Paraschivescu.

Aceasta a fost ultima fila a dosarului de scriitor, prin urmare voi mulțumi editurii Humanitas pentru sprijinul oferit.

Autor: Radu Paraschivescu

Editura: Humanitas

ISBN: 978-973-50-3851-9

Nr. pag: 312

An apariție: 2012

Preț: 35 RON

n.r.: Anexa la Dosar, la sesizarea lui Peter Sragher aici

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Ruxandra A.

Ruxandra A.
A absolvit Facultatea de Litere din București. E pozar amator și scrie fie poezie, fie proză. N-a publicat nimic deocamdată. Muzica rock e a doua lume în care se refugiază. Prima o reprezintă cărțile.