Marea contracție economică

Michael Lewis, unul dintre cei mai apreciaţi jurnalişti care scrie pe teme economice din SUA, nu-şi propune să răspundă la această întrebare, dar reuşeşte să ne explice în detaliu, din perspectiva unui insider, ce anume s-a întâmplat în interiorul marilor organizaţii financiare, fie ele bănci sau fonduri de investiţii.  O carte nouă paperback din colecția Piețe financiare, de la editura : Marea contracție economică – În interiorul mașinăriei infernale, de Michael Lewis.

Rezumat simplu ar suna cam aşa: nişte oameni, cu nume şi prenume, au luat unele decizii, cu subiect şi predicat, în ciuda unor alţi oameni, aici lista e foarte scurta, care le-au repetat mereu că „ulciorul nu merge de multe ori la apă”.

”Evenimentele de pe Wall Street din 2008 au fost curând redenumite, nu doar de către liderii de pe Wall Street, ci şi de Trezoreria Statelor Unite şi Rezerva Federală, drept o „criză de încredere”. O simplă şi obișnuită panică financiară declanşată de căderea Lehman Brothers. Dar există o diferenţă între o simplă panică financiară şi ce s-a întâmplat pe Wall Street în 2008. Într-o simplă panică, percepţia creează propria sa realitate: cineva strigă „Foc!” într-un teatru aglomerat, iar publicul se calcă în picioare în graba către ieşire. Pe Wall Street în 2008, realitatea a copleşit în cele din urmă percepţia: un teatru aglomerat a ars până la temelii cu mulţi oameni aflându-se încă pe locurile lor. Fiecare mare firmă de pe Wall Street era fie falită, fie legată fatal de un sistem falit. Problema nu este că a fost permis falimentul Lehman Brothers. Problema era că a fost permis succesul celor de la Lehman Brothers.” Michael Lewis

Tulburător este în schimb faptul că majoritatea celor care au stat în spatele unor decizii care au aruncat, la propriu, lumea în aer, încă lucrează în lumea marilor finanţe, dar de data aceasta cu un nou scop, acela de a rezolva criza. Îi credeţi pe cuvânt, nu?

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Avatar
Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.