Violoncelistul din Sarajevo

O poveste palpitantă într-un Sarajevo asediat.

Patru oameni încearcă să supravieţuiască într-un oraş devastat de război. Patru destine se împletesc într-un univers haotic. De la fereastra sa, un violoncelist vede cum douăzeci şi doi dintre prietenii şi vecinii lui sunt ucişi de un obuz. Într-un act de sfidare, omul îşi făgăduieşte să cânte douăzeci şi două de zile, în memoria lor, acolo unde a avut loc atacul. Altundeva, tânărul Kenan îşi riscă viaţa în căutare de apă pentru familia lui. Dragan vinde pâine în schimbul unui adăpost. O tânără femeie lunetist, poreclită Săgeata, împuşcă soldaţi şi îl apără pe muzician cu propria ei viaţă. În tot acest timp, violoncelistul cântă.

Un roman cu o forţă şi o intensitate incredibile, o mărturie a dăinuirii într-un timp al terorii şi al suferinţei, Violoncelistul din Sarajevo explorează căile prin care războiul poate schimba propria noastră definiţie a umanităţii şi dezvăluie felul în care banalul ritual cotidian al vieţii poate fi o formă de rezistenţă.

“Cu o imagistică de neuitat şi cu o simplitate sfâşietoare, această carte vorbeşte convingător despre triumful spiritului în faţa unei disperări copleşitoare şi despre puterea artei de a împrăştia întunericul.” – The Washington Post

“Fremătând de viaţă, romanul lui Galloway scoate la iveală forţa spiritului uman pe care nici măcar războiul nu o poate distruge.” – The Vancouver Sun

“Deşi ancorată în realitatea asediului oraşului Sarajevo, din anii 1990, drama violoncelistului transcende spaţiul şi timpul. Este o poveste universală şi o mărturie despre supravieţuire.” – Khaled Hosseini, autorul romanelor Vânătorii de zmeie şi Splendida cetate a celor o mie de sori

Steven Galloway este un scriitor canadian născut în Vancouver. A crescut în Kamloops, British Columbia, unde a absolvit University College of the Cariboo şi University of British Columbia. Este autorul a trei romane: Finnie Walsh (2000), cu mai multe nominalizări la premii pentru debut, Ascension (2003), tradusă în mai multe limbi, şi, cel mai recent, Violoncelistul din Sarajevo (2008), considerat “opera unui maestru” şi devenit imediat bestseller internaţional. În prezent, Steven Galloway predă cursuri de creative writing la University of British Columbia.

Violoncelistul din Sarajevo este o poveste despre oameni care încearcă să-şi păstreaze sau să-şi recapete umanitatea în condiţiile atrocităţilor provocate de război. Galloway surprinde incredibil de sincer un episod real din timpul asediului oraşului Sarajevo, pe care îl transpune într-o poveste cu adevărat cutremurătoare.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.