litera vindecatoare

Pentru prima data, o persoana isi cere dreptul la existenta intr-o carte, iar un scriitor profesionist o transforma in personaj de roman.

Lansarea cartii: miercuri, 16 iunie, ora 19.00, la Clubul Taranului Roman / Alaturi de autor, participa: Paul Cernat, Daniel Cristea-Enache, Bogdan-Alexandru Stanescu si Oana Boca

Povestea cartii:
Pe data de 9 februarie 2009, pe adresa de e-mail a Editurii Cartea Romanească sosea un mesaj cu totul neobisnuit: o romanca stabilita de multa vreme la Viena voia sa-si incredinteze drama cumplita unui scriitor roman, care urma sa o transforme intr-o carte. O mama indurerata striga dupa ajutor. Pentru prima data, unui om trecut printr-o grea incercare ii venise ideea sa apeleze la puterea vindecatoare a literaturii.
Cel care a acceptat imediat inedita provocare a fost romancierul Radu Aldulescu. Desi lucra la un nou roman, s-a intrerupt, si s-a urcat in primul avion de Viena, ca sa salveze o poveste si sa traduca un teribil cosmar in litera scrisa. Sa-l neutralizeze, prin forta cuvintului.
Timp de o saptamina, s-a documentat. Laconic, taciturn, preocupat doar de scrisul sau, la intoarcere Radu Aldulescu n-a spus decit atit: „Doamna Mariana este o femeie extraordinara. A avut o viata tare chinuita. Va fi o carte…” .
Avea nevoie de mult curaj ca sa treaca granita realitatii, dar s-a apucat fara intirziere de treaba.
De atunci a trecut putin mai mult de un an. Intre timp, Mariana s-a repatriat. Acum traieste in Romania, iar viata ei, pe care Radu Aldulescu incearca sa o metamorfozeze in fictiune, a devenit, deja, o carte, romanul Ana Maria si ingerii, adica un pariu cu destinul, pe viata si pe moarte.

Despre roman:
Mama Anei Maria, Mariana, a fugit din Romania in 1987 si a locuit la Viena douazeci de ani. Cei mai importanti ani din viata ei. O perioada in care, alaturi de fiica ei, a incercat sa-si infrunte destinul si sa lupte cu boala necrutatoare a copilei. O boala cu nume de fiara: Lupus.
O viata de om, la sfirsitul careia ramin amintiri si o marturisire facuta intregului univers.
Din dragostea si durerea unei mame s-a scris aceasta carte, care nu este doar o poveste adevarata, ci si un act de curaj. Curajul Marianei de a-si dezvalui cele mai intime trairi si suferinte si curajul scriitorului, Radu Aldulescu, de a transforma realitatea in fictiune.

Despre autor:
Radu Aldulescu este unul dintre cei mai puternici prozatori ai momentului: distins cu Premiul U.S.R. pentru proza inca de la debut, Aldulescu se numara printre scriitorii romani cu cel mai mare succes de critica.
Radu Aldulescu a scris scenariul filmului Terminus Paradis (regizat de Lucian Pintilie), care a obtinut Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Venetia.
RADU ALDULESCU s-a nascut la 29 iunie 1954 la Bucuresti si a debutat in 1993 la Editura Albatros, cu romanul Sonata pentru acordeon, pentru care a primit Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania. A mai publicat romanele: Amantul Colivaresei (editia I, Nemira, 1996; editia a II-a, Cartea Romaneasca, 2006), Ingerul incalecat (Phoenix, 1997), Istoria eroilor unui tinut de verdeata si racoare (editia I, Nemira, 1998; editia a II-a, Cartea Romaneasca, 2007), Proorocii Ierusalimului (editia I, Editura Publicatiilor pentru Strainatate, 2004; editia a II-a, Corint, 2006; Cartea Romanesca, 2009), Mirii nemuririi (Cartea Romaneasca, 2006). A scris scenariul filmului Terminus Paradis (regizat de Lucian Pintilie), care a obtinut Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Venetia.
In anul 2008 a fost distins cu Premiul „Ion Creanga” al Academiei Romane pentru romanul Mirii nemuririi.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.