litera vindecatoare

Pentru prima data, o persoana isi cere dreptul la existenta intr-o carte, iar un scriitor profesionist o transforma in personaj de roman.

Lansarea cartii: miercuri, 16 iunie, ora 19.00, la Clubul Taranului Roman / Alaturi de autor, participa: Paul Cernat, Daniel Cristea-Enache, Bogdan-Alexandru Stanescu si Oana Boca

Povestea cartii:
Pe data de 9 februarie 2009, pe adresa de e-mail a Editurii Cartea Romanească sosea un mesaj cu totul neobisnuit: o romanca stabilita de multa vreme la Viena voia sa-si incredinteze drama cumplita unui scriitor roman, care urma sa o transforme intr-o carte. O mama indurerata striga dupa ajutor. Pentru prima data, unui om trecut printr-o grea incercare ii venise ideea sa apeleze la puterea vindecatoare a literaturii.
Cel care a acceptat imediat inedita provocare a fost romancierul Radu Aldulescu. Desi lucra la un nou roman, s-a intrerupt, si s-a urcat in primul avion de Viena, ca sa salveze o poveste si sa traduca un teribil cosmar in litera scrisa. Sa-l neutralizeze, prin forta cuvintului.
Timp de o saptamina, s-a documentat. Laconic, taciturn, preocupat doar de scrisul sau, la intoarcere Radu Aldulescu n-a spus decit atit: „Doamna Mariana este o femeie extraordinara. A avut o viata tare chinuita. Va fi o carte…” .
Avea nevoie de mult curaj ca sa treaca granita realitatii, dar s-a apucat fara intirziere de treaba.
De atunci a trecut putin mai mult de un an. Intre timp, Mariana s-a repatriat. Acum traieste in Romania, iar viata ei, pe care Radu Aldulescu incearca sa o metamorfozeze in fictiune, a devenit, deja, o carte, romanul Ana Maria si ingerii, adica un pariu cu destinul, pe viata si pe moarte.

Despre roman:
Mama Anei Maria, Mariana, a fugit din Romania in 1987 si a locuit la Viena douazeci de ani. Cei mai importanti ani din viata ei. O perioada in care, alaturi de fiica ei, a incercat sa-si infrunte destinul si sa lupte cu boala necrutatoare a copilei. O boala cu nume de fiara: Lupus.
O viata de om, la sfirsitul careia ramin amintiri si o marturisire facuta intregului univers.
Din dragostea si durerea unei mame s-a scris aceasta carte, care nu este doar o poveste adevarata, ci si un act de curaj. Curajul Marianei de a-si dezvalui cele mai intime trairi si suferinte si curajul scriitorului, Radu Aldulescu, de a transforma realitatea in fictiune.

Despre autor:
Radu Aldulescu este unul dintre cei mai puternici prozatori ai momentului: distins cu Premiul U.S.R. pentru proza inca de la debut, Aldulescu se numara printre scriitorii romani cu cel mai mare succes de critica.
Radu Aldulescu a scris scenariul filmului Terminus Paradis (regizat de Lucian Pintilie), care a obtinut Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Venetia.
RADU ALDULESCU s-a nascut la 29 iunie 1954 la Bucuresti si a debutat in 1993 la Editura Albatros, cu romanul Sonata pentru acordeon, pentru care a primit Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania. A mai publicat romanele: Amantul Colivaresei (editia I, Nemira, 1996; editia a II-a, Cartea Romaneasca, 2006), Ingerul incalecat (Phoenix, 1997), Istoria eroilor unui tinut de verdeata si racoare (editia I, Nemira, 1998; editia a II-a, Cartea Romaneasca, 2007), Proorocii Ierusalimului (editia I, Editura Publicatiilor pentru Strainatate, 2004; editia a II-a, Corint, 2006; Cartea Romanesca, 2009), Mirii nemuririi (Cartea Romaneasca, 2006). A scris scenariul filmului Terminus Paradis (regizat de Lucian Pintilie), care a obtinut Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Venetia.
In anul 2008 a fost distins cu Premiul „Ion Creanga” al Academiei Romane pentru romanul Mirii nemuririi.

Lasă un semn

comentarii

Despre autor

Content Manager

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.

Număr articole publicate : 3025